Mr. AA Gill, Wellcome in Albania!Mësoni të vërtetën dhe jo paragjykime...

Mr.AA Gill, shkruan një artikull tek gazeta “Sanday Time”, ku ndër te tjera shkruan: Secila fjali që brenda vetes përmban emrin Shqipëri s'ka mundësi të të mos bëj të qeshesh. Shqipëria është qesharake

Është një far mr.Gin që me një udhëtim nga airoporti Nën Tereza gjer tek hoteli i akomodimit në Tiranë dhe anasjelltas, paska qenë në gjendje jo vetëm të njohë Shqipërinë dhe botën shqiptare, por edhe të shkruaj një artikull me paragjykime të pavërteta dhe të fantaksura që vetëm një anglez i vërtetë nuk do t’i shkruante.
Them kështu, sepse tradita e gjatë e udhëtarëve anglez ka dhënë vlerësime të merituara dhe të mrekullueshme për Shqipërinë dhe shqiptarët. Ishte e natyrshme që kjo traditë te merrte trajtën e vëzhgimeve të mirëfillta, që nga Lord Bajroni deri tek bashkohësit e tij si: koloneli Martin Lik, Mis Durhami etj.
Mis Durhami jo vetëm që ishte albanologe e zonja. por edhe mike e shqiptarëve në një kohë, ku nëpër Evropë qarkullonin lirisht opinione qesharake dhe indiferente mbi baza të pa vërteta për ta. Mandje, shpesh keto opinione merrnin zjarr pikërisht nga prapaskenat e politikës,dhe diplomacisë së fshehur, që përfaqësohej më së miri nga oratorët e politikës antishqiptare. Vepra e Durhamit kushtuar ballkanasve dhe vecanërisht shqiptarëve, ishte dhe do të mbetet një kundërvenie e hapur ndaj të ashtëquajturve sëmundje të qytëterimit që kanosnin qytërimin tonë shekullor.
Durhami bëri thirrje që misioni i civilizuesve që i jepnin vetës evropianët në Ballkan, të mos shoqërohej me shkatërrimin e këtyre vlerave, por të bëhej gjithcka për konservimin e tyre si një pjesë e thesarit botëror.
Mr. AA Gill, kohërat kanë ndryshuar dhe bashkë me të kanë evoluar edhe njerëzit. Kjo do te thotë se shqiptarët tashmë janë pjesëtarët dhe nisëmtarët e shumë proceseve ekonomike, kulturore, shkencore dhe politike jo vetëm në rajonin e Ballkanit, por edhe më gjërë. Unë, e kuptoj zellin tuaj të madh që keni për të njohur “realitetin” e botës shqiptare, por për ta realizuar atë. Nuk ishte nevoja që të bënit udhëtimin aventuresk mbi të cilin jeni bazuar, sepse falë globalizimit, principit të lëvizjes së lirë saksionuar në kartën e të drejtave të njeriut miratuar në 1948, si dhe oreksit të madh që kanë për dituri : shqiptarët, mund t’i gjesh, t’i njohësh dhe t’i takosh në ambjentet e gjithë kolegjeve dhe universiteteve jo vetëm angleze por edhe atyre botërore.
Shqiptarët, nese jeni me të vertet i interesuar për t’i njohur, mund t’i kërkosh dhe t’i gjesh në majat e cdo fushë jetësore dhe në cdo cep të botës.
Me sa arrrij të kuptoj jo vetëm juve por edhe mjeran të tjerë si ju, të shtirur si të verbër dhe të shurdhët, të shitur apo të blerë, të larë apo të pa larë, nga lobe të caktuara anti shqiptare, do të vazhdojnë po me të njejtin ritëm ashtu si ju dhe me pa të drejtë të na paragjykojnë neve, shqiptarëve.
Ju e dini shumë mirë që cdo paragjykim ka për qëllim të sfidoj faktet dhe të vërtetën, por paragjykime të tilla janë të destinuara të dështojnë akoma pa u kristalizuar, sepse faktet janë më shumë në numër dhe në vlera. Nëse fakte të tilla do t’i vendosnim për ballafaqim në peshoren e drejtesise, ajo do të anonte më shumë nga ne, sepse paragjykimet në cdo rast apo në cdo formët dhe pothuajse në të gjitha studimet janë mendime të pa paramenduara, të pa vërteta dhe ne shumicën e rasteve janë elementet bazë dhe burimet fillestare që përdoren për te krijuar stereotipe, te cilët krijojnë doktrina racore si pershembull:
Një shqiptar vjedh, për rrjedhojë të gjithë shqiptarët janë hajdutë!!! Kjo nuk është aspak e vërtetë pasi nuk mund të përdorim paragjykimin për të përgjithësuar gjërat. Gjithashtu një studim i tillë nuk do të ishte aspak i sakët, pasi duke berë një kalim të tillë të përgjithshem pa e studiuar me saktësi, rast pas rasti dhe sipas shkallës. Do te gabonim në premisën e madhe nisur nga premesa e vogël si pershembull:
Sokrati ka mjekër, të gjithë dhitë kanë mjekër dhe për rrjedhoj dhitë janë njerez!!!
Jam dakord me filozofin, sociologun gjerman Weber, që cdo studim studiohet nga studiuesi mbi bazat e interisit vetjak të tij, por që një studim të jetë i sukseshëm duhet të pranohet nga publiku si i drejtë dhe i dobishëm.
Studimi i juaj apo i mbështësve tuaj jo vetëm që është i gabuar, por si i tillë edhe i pa pranueshëm. Ju themi juve dhe të tjerëve si ju, që ne nuk jemi të vetmuarit e botës së izoluar nga gjithcka positive apo negative dhe gjithëcka që na rrethon si e tillë. Perkundrazi, kemi shumë miq dhe kapacitetet e duhura intelektuale jo vetëm per t’iu dhënë përgjigjen e merituar, por edhe për të realizuar aspiratën universale për liri, prosperitet dhe integrim në familjen e madhe të përbashkët botërore.
Ne kemi shume miq në bote, sepse bujaria për ne është një ndër vërtytet më të larta të vlerave njerëzore. Ne nuk kemi prapa skena, nuk bëjmë diplomaci të shfehur, nuk jemi të pa bes, por kemi guxim, vendosmëri për të realizuar ëndrrat tona si dhe për të rregulluar të gjitha padrejtësitë që janë bërë ndaj nesh.
Ne kemi besim dhe mbeshtje për të vendosur drejtesinë në kauzën tonë dhe për t’iu thënë që mos bëni gabim të bëni padrejtësi më në kurrizin tonë, për të kënaqur qejfet e iluzioneve të ndokujt apo të disave.
Prandaj, ju themi jo vetem juve por të gjithëve si ju: Wellocome in Albania, që të mësoni të vërtetat dhe jo paragjykimet, të njihni dhe të mbështetni të drejtat dhe jo të shtrembutat, vlerat dhe jo anti vlerat, të njihni civilizimin tonë të mocëm Ilir, që ka dhënë një kontribut të madh në zhvillim e famljes sonë të përbashkët Evropiane nga e cila keni mësuar edhe ju dhe të dënoni mizoritë e pa mëshirshme barbare dhe shkatërruese të Evropes plake të cilat i manifestoni pa pike edhe ju sot..
Mr. Gin nëse jeni me të vërtetë anglez dhe që besoni në vlerat e demokracisë, lirisë, drejtësisë dhe jo të ligësisë, për të njohur Shqipërinë dhe shqiptaret:Ndiqni traditën e gjyshërve tuaj që albanogjinë e patën pasion të dorës së parë dhe thellohuni në studimet e veprave të Shekspirit, Bajronit si dhe të Mis Durhamit, sepse aty do të gjeni me të vërtetë shpirtin shqiptar dhe hiqni dorë nga opinionet qesherake, indiferente dhe aspak të vërteta të cilat sadopak hedhin hije mbi imazhin e kombit tuaj të kulturuar.

Alban Daci, kryetar
Gjenerata Re Shqiptare, Itali
Student për Mardhënie Ndërkombëtare dhe Diplomatike
Universiteti i Gjenovës-Itali
 • 8 vota. Mesatarja e 4.13 të 5.

Komentet

 • HUMANKW dIR

  1 HUMANKW dIR Më 28/05/2012

  here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen
 • DIVERSIFIEDTS dIR

  2 DIVERSIFIEDTS dIR Më 28/05/2012

  However I’m experiencing problem with ur rss feed
 • lIBGANN dIR

  3 lIBGANN dIR Më 28/05/2012

  Pretty good post.I found your website perfect for my needs
 • SYNAPEC dIR

  4 SYNAPEC dIR Më 28/05/2012

  I got good info from your blog
 • business lawyers melbourne

  5 business lawyers melbourne Më 24/04/2012

  Hands down, Apple's app store wins by a mile. It's a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I'm not sure I'd want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.
 • park city houses for sale

  6 park city houses for sale Më 24/04/2012

  I'll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)
 • website designers

  7 website designers Më 28/03/2012

  that's true as you said më në kurrizin tonë, për të kënaqur qejfet e iluzioneve të ndokujt apo të disave.
  seo australia, web design perth
 • aurela

  8 aurela Më 26/09/2010

  Faleminderit shum sepse me ka ndihmuar shum shkrimet tuaja te cilat kisha nevoj te dija te gjitha te drejtat e mija flm shum sepse me vynin shum mbeteni te pershndetur zoteri

Shto një koment