Mendimi filozofik

Alban Daci
Genova, Itali


Aristoteli dhe Politika sipas mendimit të tij filozofik
Politika shqyrton sjelljen e shoqërisë, ndërsa etika atë të individit. Aristoteli i dedikon një libër të plotë politikës. Pikënisje është thënia e famshe e tij “Njeriu kafshë politike”; Nuk janë politikan as zotrat dhe as kafshët, por vetëm njeriu. Cfarë do të thotë kjo thënie? Do të thotë se njeriu si për nga natyra është lidhur me jetë komuniteti me të tjerët si dhe nga forma tipike sociale e Polis ( term nga ku rrjedh fjala politikë). Artistoteli sic e dijmë ka përjetuar raporte të ngushta me Maqedoninë, ku politika e ndjekur nga Aleksandri i madh nuk kishte të bënte fare me mendimin e Artistotelit se: njeriu është i lidhur me polis-in dhe Aleksandri i Madh është që simboli i kësaj lidhje me vet polis-in. Artistoteli parasëgjithash thekson : edhe kafshët jetojnë në shoqëri, por ky është fakt instiktiv: tek ata mungon implikuesi i ashtëquajtur “Konktratualizën”, tezë sipas së cilës Shteti është një kontratë., një mbledhje e bërë në tavolinë nga njerëzit, që janë të vetëdijshëm se e qëndruara së bashku përbën një vantazh. Artistoteli mendon ndryshe: është një sjellje dhe kostum natyror: është e vërtetë që njërëzit rigrupohen edhe për interes, për të pasur vantazhe: askush nuk mund të bëj më të mirën vetëm dhe është më mirë nëse secili specializohet në një aktivitet, por ky nuk është një proces konvencionues, përkundrazi spontan. Artistoteli thekson se fakti i të jetuarit së bashku nuk është i shpjeguar vetëm mbi bazën e nevojave materiale, edhe në rast se njeriu do të kishte gjithcka që do të kishte nevojë dhe do të ishte autonom do të tentonte përsëri për të jetuar së bashku me të tjerët. Është një dëshirë spontane për të qëndruar së bashku. Njeriu tenton pra të agregohet në mënyrë natyrore.: kontratualistët thonin që cdo njeri është një atom në shoqëri. Karakteri natyror për Aristotelin sjell karakterin gradual. Aristoteli shikon tek Polis të vetmin proces agregus të shoqërisë, ku është edhe kulmi i shprehjes dhe relazimit të saj. Familja është shoqëria premordiale e lindur para dhe prandaj ka të drejtat e saja. Kur, Aristoteli flet për familjen e thërret OIKOS (shtëpi): është interesante përse familja është bërthama parësore jo vetëm në planin e efekteve, por edhe në planin ekonomik: ekonomi faktikisht do të thotë rregullimi i OIKOS (Shtëpisë).
Kur, Aristoteli flet për familjen citon katër figura: baba, nënë, femijë dhe skllevër, që zhvillonin aktivitetet e agrikulturës dhe kryenin shërbime për shtëpinë. Edhe në familje formohen raporte të ndryshme autoriteti: babai ka raporte të ndryshme autoriteti mbi gruan, fëmijët dhe skllevërit. Raporti me gruan ( i ngjashëm me modelin aristokratik), me fëmijët ( i ngjashëm me modelin e monarkisë) është i përkoshëm dhe zgjat derisa rriten dhe raporti me skllevërit ( i ngjashëm me modelin e tiranisë) është i përhershëm. Aristoteli thekson se skllavëria është dicka natyrore dhe e nevojshme ( ide e cila vetëm në mesin e dytë të shekullit të kaluar është hedhur poshtë, ku cdo sjellje skllavërore është e dënueshme).
Si e justifikon skllavërinë Aristoteli?
Aristoteli shprehet se: ekzistojnë individ për nga natyra të lirë dhe të tjerët po nga natyra skllevër; argumentimi është bazuar mbi kapacitetin për tu liruar dhe nga aftësia për arsyetuar; Aristoteli thotë që një pjesë e humanizmit ka aftësinë për të vënë në praktikë kapacitet e tija mendore ( kapacitetin e kemi të gjithë, por ka të bëj me kalimin e këtij kapacitetu në akt) dhe një pjesë që nuk është e aftë që nuk din të bëj zgjedhje racionale. Nëse është kështu, Aristoteli thotë se: është mirë jo vetëm për pornarët, por edhe për vet skllevërit të jenë skllevër ( ja vlen të theksohet që skllavëria greke ishte shumë më pak e egër se ajo romane): një person i paftë të vetqeveriset në menyrë autonome mund të mbitoj vetëm duke qenë i qeverisur nga një tjetër. Problemi i vërtetë është që konkretisht nuk shëndrohesh skllav për faktin që nuk jë gjendje për të menduar; shëndrohesh skllav përmes luftërave. Kush humbet bëhet skllav, kush fiton behët pronar ( ligji i pashkruar i luftës).
Rikujtojmë që Platoni vetë rrezikoj të bëhej skllavë, sepse ishte kapur rob nga piratët: sigurisht Platoni përderisa mendonte dhe dinte dicka…Aristoteli kupton, por nuk gjen tjetër rrugëdalje. Aristoteli ka qenë themeluesi i shkencës së ekonomisë: një nga konceptet themelore të tij është koncepti i parasë dhe funksionet e saja.
Për Aristotelin ekzistojnë dy mënyra për të përdorur paranë: njëra legale dhe tjetra jo. Ekonomia është qeverisja e shtëpisë, procesi prokurimit të mirave për të bërë të funksionoj mirë shtëpija. Natyra e parasë dhe thelbi i saj është të jetë mjet shkëmbimi.
Kalojmë në analizën politike.: ndarja mes formës negative të qeverisjes dhe formës së mirë qevërisëse është e dhënë nga fakti kush qeveris qeverisjen për interesin publik ose personal. Monarkia është qeverisja e njërit në shërbim të gjithëve; Tirania , ku njëri , qeveris vetëm për interesin e tij. Një hapërisë të vecantë, Aristoteli, i kushton demokracisë që e quan qeveria e shumicës: kolektiviteti mund të qeverisë në interesin e shumicës ( politeia ) ose të shumicës që qeveris ( demokracia). Politeia është kushtetuta për ekselencë ( sipas Aristotelit); në realitet duhet të bëhet kujdes në faktin që Artistoteli ndan sipas dy kritereve politik: a) numerik: qeverisin shumë, pakica…b) sociologjik: demokracia nuk është vetëm qeverisja e shumicës, por edhe qeverisja e demosi-it (popullit).
Për Aristotelin forma më e mirë qevërisëse është politeia, demokracia positive, kur shumica qeveris mirë. Politeia shikohet sipas një kriteri sasior, por edhe sipas një kriteri social. Aristoteli thotë se të gjithë do të pranonim që të qevëriste vetëm një individ, në rast se ky individ do të kishte më shumë virtyt se sa ne të gjithë së bashku: kjo do të ishte qeverisja më e mirë, por është me të vertetë abstrakte që të jetë e mundshme dhe e realizueshme.

(Gazeta "NDRYSHE",nr.270,dt 4 prill 2007, faqe 2 Gazeta NDRYSHE online)

 • 13 vota. Mesatarja e 2.92 të 5.

Komentet

 • houston texas junk car buyers

  1 houston texas junk car buyers Më 11/11/2019

  You lost me personally, friend. What i’m stating is, I imagine I recieve what youre saying. I’m sure what you’re saying, however you simply appear to have forgotten that could be other folks within the globe who view this issue for what it truly is and may even perhaps not think you. You will be switching away much people who appeared to be lovers of your respective website.
 • gum

  2 gum Më 19/10/2018

  I am reaⅼly glad to reɑd thіs web site pоsts which ϲߋnsists of tons of
  helpful faⅽts, thаnks for providing these kinds of statistics.
 • ceases

  3 ceases Më 21/09/2018

  Ꮋey there! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate! He аlways
  kept chatting about this. I will forward thіs write-up to
  him. Fairly ϲertain he will һave a good read.
  Thank you for sharing!
 • Leonida

  4 Leonida Më 04/08/2016

  Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful info particularly the last part :) I care for such information much. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.
 • Dean

  5 Dean Më 16/07/2016

  It's going to be end of mine day, however before ending I am reading this enormous piece of writing to improve my knowledge.
 • Dean

  6 Dean Më 16/07/2016

  It's going to be end of mine day, however before ending I am reading this enormous piece of writing to improve my knowledge.
 • Willa

  7 Willa Më 15/07/2016

  By way of example, when a company makes available their product or service accompanied by an extensive guarantee, or perhaps if a government or possibly professional medical body endorses it, that in my opinion inspires confidence. How To Lose Weight Fast Tip #6: Set realistic and measurable goals. Weight Loss Tip #3 - Do Some Kind of High Intensity Interval Training (HIIT).
 • Willa

  8 Willa Më 15/07/2016

  By way of example, when a company makes available their product or service accompanied by an extensive guarantee, or perhaps if a government or possibly professional medical body endorses it, that in my opinion inspires confidence. How To Lose Weight Fast Tip #6: Set realistic and measurable goals. Weight Loss Tip #3 - Do Some Kind of High Intensity Interval Training (HIIT).
 • Willa

  9 Willa Më 15/07/2016

  By way of example, when a company makes available their product or service accompanied by an extensive guarantee, or perhaps if a government or possibly professional medical body endorses it, that in my opinion inspires confidence. How To Lose Weight Fast Tip #6: Set realistic and measurable goals. Weight Loss Tip #3 - Do Some Kind of High Intensity Interval Training (HIIT).
 • Willa

  10 Willa Më 15/07/2016

  By way of example, when a company makes available their product or service accompanied by an extensive guarantee, or perhaps if a government or possibly professional medical body endorses it, that in my opinion inspires confidence. How To Lose Weight Fast Tip #6: Set realistic and measurable goals. Weight Loss Tip #3 - Do Some Kind of High Intensity Interval Training (HIIT).
 • Jayne

  11 Jayne Më 14/07/2016

  What eating does is counter act the diet so that your fat gets burned instead of being stored by your body. It is crucial along with proper diet and nutrition. Exercises like dancing, hiking, bicycling and swimming are few such fun exercises which wouldn't feel like an exercise at all and you can even do all the exercises on alternate days so as to make them more fruitful in your weight loss efforts.
 • Jayne

  12 Jayne Më 14/07/2016

  What eating does is counter act the diet so that your fat gets burned instead of being stored by your body. It is crucial along with proper diet and nutrition. Exercises like dancing, hiking, bicycling and swimming are few such fun exercises which wouldn't feel like an exercise at all and you can even do all the exercises on alternate days so as to make them more fruitful in your weight loss efforts.
 • Jayne

  13 Jayne Më 14/07/2016

  What eating does is counter act the diet so that your fat gets burned instead of being stored by your body. It is crucial along with proper diet and nutrition. Exercises like dancing, hiking, bicycling and swimming are few such fun exercises which wouldn't feel like an exercise at all and you can even do all the exercises on alternate days so as to make them more fruitful in your weight loss efforts.
 • Jayne

  14 Jayne Më 14/07/2016

  What eating does is counter act the diet so that your fat gets burned instead of being stored by your body. It is crucial along with proper diet and nutrition. Exercises like dancing, hiking, bicycling and swimming are few such fun exercises which wouldn't feel like an exercise at all and you can even do all the exercises on alternate days so as to make them more fruitful in your weight loss efforts.
 • Jefferey

  15 Jefferey Më 10/07/2016

  I've been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and blog
 • Kevin

  16 Kevin Më 09/07/2016

  What eating does is counter act the diet so that your fat gets burned instead of being stored by your body. Working out to generally burn fat and lose weight will surely take some time to take effect and see results. For example, if you crave large amounts of food, Chris recommends emphasizing non-starchy vegetables in unlimited amounts, protein at each meal and healthy fats such as coconut oil.
 • Helene

  17 Helene Më 02/07/2016

  It is my belief that one factor in true success is happiness. It is important to set a time schedule for working. So let us talk about the majority of the information that each trader will have to understand and retain it about the fingertips prior in order to entering whilst inside the problematic earth of Forex exchanging.
 • Helene

  18 Helene Më 02/07/2016

  It is my belief that one factor in true success is happiness. It is important to set a time schedule for working. So let us talk about the majority of the information that each trader will have to understand and retain it about the fingertips prior in order to entering whilst inside the problematic earth of Forex exchanging.
 • Helene

  19 Helene Më 02/07/2016

  It is my belief that one factor in true success is happiness. It is important to set a time schedule for working. So let us talk about the majority of the information that each trader will have to understand and retain it about the fingertips prior in order to entering whilst inside the problematic earth of Forex exchanging.
 • Helene

  20 Helene Më 02/07/2016

  It is my belief that one factor in true success is happiness. It is important to set a time schedule for working. So let us talk about the majority of the information that each trader will have to understand and retain it about the fingertips prior in order to entering whilst inside the problematic earth of Forex exchanging.
 • minecraft server hosting

  21 minecraft server hosting Më 19/07/2012

  We were able to use the many cultures that have to be able to find out what's on the civilization of a people who exist. You really should choose a good culture carefully.
 • Ford Kuga

  22 Ford Kuga Më 11/07/2012

  Thanks for sharing this great article ! I feel strongly about it and love learning more on this topic. It is extremely helpful for me. I hope you post again soon
 • Ford Fiesta

  23 Ford Fiesta Më 11/07/2012

  Useful information like this one must be kept and maintained so I will put this one on my bookmark list! Thanks for this wonderful post and hopping to post more of this.
 • Ford Focus

  24 Ford Focus Më 11/07/2012

  I admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer! I didn't know that!
 • Ford Mondeo

  25 Ford Mondeo Më 11/07/2012

  Wish I had found this blog before. The advices in this post are very helpful and I surely will read the other posts of this series too. Thank you for posting this.
 • Jaguar XF

  26 Jaguar XF Më 11/07/2012

  I love to explore I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.
 • California Divorce Online

  27 California Divorce Online Më 10/07/2012

  I envision there are many routines that really must be fixed whether or not this will become a president. A chief executive has become one from the ideals of many children.
 • http://www.floridainsurance.net/Renters-Insurance/index.html

  28 http://www.floridainsurance.net/Renters-Insurance/index.html Më 07/07/2012

  The number of murders is quite uncomfortable to me. I had to take sanctuary to anybody in the event the law enforcement officials weren't in a position to win the particular bad guy. We seek out sanctuary throughout God.
 • roman blinds

  29 roman blinds Më 26/06/2012

  There are a lot of individuals are depriving these days. However, it turns out there are still people who invest a lot of money for their own passions as well as joys.
 • http://www.lalaw911.com/los-angeles-personal-injury-lawyer/

  30 http://www.lalaw911.com/los-angeles-personal-injury-lawyer/ Më 25/06/2012

  You should be cautious to not lose anything. For those who have dropped items, you better to locate as well as bring back that to it's authentic place. You'll more readily found many things.
 • Cantilever Racking

  31 Cantilever Racking Më 19/06/2012

  For those who have white skin color, so any color will complement along with on the skin, however, if you have dim skin color, then you should choose the proper color.
 • icomfort vs tempurpedic

  32 icomfort vs tempurpedic Më 19/06/2012

  Toate companiile pot beneficia de acordarea de premii de clienţii care sunt loiali. Partea grea este de a gasi ceea ce cel mai bun mod de a aprecia anumit client.
 • Montana Elk Hunting Pack Trips

  33 Montana Elk Hunting Pack Trips Më 18/06/2012

  Service for self confidence occasionally is done to construct graphic. People do the service because they require background. It is possible for perform and also school.
 • Carpet Cleaner Austin

  34 Carpet Cleaner Austin Më 17/06/2012

  Website comment now's acquiring better to used. The particular comment function can be done without title. At times, individuals have problem with join.
 • Diablo 3 Strategy Guide

  35 Diablo 3 Strategy Guide Më 10/06/2012

  There are some magazines which contain regarding stuff that are usually unique. It is now one of many appeal for customers who want to know many different some various different intriguing issues.
 • Winter Wonderland Theme Night

  36 Winter Wonderland Theme Night Më 09/06/2012

  Braille is built to help blind people studying. The particular typeface is created unique. They see clearly along together using touching the actual typeface.
 • mont blanc pen

  37 mont blanc pen Më 07/06/2012

  These kind of post are always inspiring and I prefer to read quality content so I happy to find many good point here in your post. writing is so great, I must complement you for amazing writing.
 • cheap chanel sunglasses

  38 cheap chanel sunglasses Më 05/06/2012

  I must complement you for amazing writing. thank you telling me about these! it looks absolutely perfect.
 • mont blanc pens

  39 mont blanc pens Më 30/05/2012

  i really like your post best. thank you telling me about these! it looks absolutely perfect.
 • Web Design Plano

  40 Web Design Plano Më 29/05/2012

  Hvis du ikke ser attraktivt i en praktisk uniform, måske vil du også undlader at sende det rigtige budskab til kunderne. Uniformer har en tendens til at spise omkostningerne, men som en anden marketing værktøj, kan du tilpasse det efter dit budget.
 • headwebmasternow

  41 headwebmasternow Më 28/05/2012

  Where else could anyone get that kind of information in such a perfect way of writing?
 • headwebmasters Dir

  42 headwebmasters Dir Më 28/05/2012

  Great wordpress blog here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! take care
 • headwebmaster Dir

  43 headwebmaster Dir Më 28/05/2012

  My cousin recommended this blog and she was totally right keep up the fantastic work
 • Jungle Dir

  44 Jungle Dir Më 28/05/2012

  Is this a site templete? I like the layout very much
 • SEO Alaska

  45 SEO Alaska Më 27/05/2012

  There are many samples of items that can give you a far more complete picture with the method is simply observed from the image on it's own. You'll need more actual.
 • Super fund outsourcing

  46 Super fund outsourcing Më 24/05/2012

  Train it is a instrument that can transportation every one of the individuals quickly. Nevertheless, you've still got to choose a great and risk-free teach traveling anywhere. You should find the proper teach.
 • Personalized Household Items

  47 Personalized Household Items Më 20/05/2012

  The introduction of technologies is a thing which becomes important for human being. Human being should indeed be will have to have technologies to produce their own perform less difficult than prior to.
 • cheap halloween costumes

  48 cheap halloween costumes Më 19/05/2012

  Hair do problem is really because of the completely drastically inappropriate reducing design. The design doesn't look great around the confront. However, sometimes, an error a great hairstyle can't be repaired.
 • chicago junk removal

  49 chicago junk removal Më 19/05/2012

  There're many kinds of manuals that you can study if you notice a new product. Nevertheless, you might also need to act following reading through the policies correctly.
 • Latisse

  50 Latisse Më 10/05/2012

  Sometimes, folks believe that finding a complete is straightforward. It seems like simple because many people are able to get that. But, it will be tough as the perform ought to be extra ordinary.
 • free advertising online

  51 free advertising online Më 08/05/2012

  vDefinitely believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks
 • police car auctions

  52 police car auctions Më 05/05/2012

  Too high differences in economic degree will show the sociable inequalities and show the position from the rich and also the poor in most person. This is therefore interesting!
 • Seattle Electrician

  53 Seattle Electrician Më 01/05/2012

  Females hair-styles are numerous and may become transformed based on the trend of the season. There are many hair styles that can be used, nevertheless, nonetheless sensible for locks.
 • sister porn

  54 sister porn Më 27/04/2012

  The particular SQL buy are able to use certain syntax that will create change. You can also remedy your trouble here.
 • best workout

  55 best workout Më 27/04/2012

  Mësoni rreth filozofisë është shumë interesante për të bërë. Ajo na mëson se si të mendojnë në shumë mënyra.
 • business lawyers melbourne

  56 business lawyers melbourne Më 24/04/2012

  This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like 'Mixview' that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you're listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of "neighbors" will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune "Social" is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.
 • park city ut homes

  57 park city ut homes Më 24/04/2012

  Well, I was going somewhere when i was 13. I saw a man dancing on news in order to get some pennies from the people by impressing people. By face no one can judge that he is a begger but later i found out that he is a jobless guy and that's why he is doing all these.
 • Canopies

  58 Canopies Më 24/04/2012

  Boat race characteristically takes place in lake or sea. The racer is additionally controled the boat. Otherwise, they are able to experience it.
 • outdoor cushions

  59 outdoor cushions Më 23/04/2012

  The pictures do understand while focusing, however I would not such as the hair style of the product.
 • Top Business Hosting

  60 Top Business Hosting Më 10/04/2012

  I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success.
 • seo in australia

  61 seo in australia Më 28/03/2012

  that's true as you said thotë që një pjesë e humanizmit ka aftësinë për të vënë në praktikë kapacitet e tija mendore.
  web site designer, seo services australia
 • 24 hour loans

  62 24 hour loans Më 13/03/2012

  Për Aristotelin forma më e mirë qevërisëse është politeia, demokracia positive, kur shumica qeveris mirë. Politeia shikohet sipas një kriteri sasior, por edhe sipas një kriteri social. Aristoteli thotë se të gjithë do të pranonim që të qevëriste vetëm një individ,
 • honey extractor

  63 honey extractor Më 09/03/2012

  Estoy muy impresionado con la información que he recibido desde el puesto. Me gustaría valorar el trabajo hecho por este post.... honey extractor
 • samira_nasrin

  64 samira_nasrin Më 04/03/2012

  house and land packages melbourne is quite pleased with teh presentation of the post.
 • MCITP Server Administrator

  65 MCITP Server Administrator Më 05/02/2012

  Exams usually take between 2 and 3 hours to complete and consist of between 40 and 90 multiple choice
 • 70-649

  66 70-649 Më 05/02/2012

  solution building questions and simulated content within exams where students are required to perform certain common administrative tasks appropriate for the topic at hand.
 • 70-648

  67 70-648 Më 05/02/2012

  Enjoyed every bit of your website.Thanks Again. Great.
 • 70-647

  68 70-647 Më 05/02/2012

  required to perform certain common administrative tasks appropriate for the topic at hand.
 • 70-680

  69 70-680 Më 05/02/2012

  hours to complete and consist of between 40 and 90 multiple choice, drag and drop, solution building questions and simulated content within exams where students are required to perform certain common administrative tasks appropriate for the topic at hand.
 • 70-646

  70 70-646 Më 05/02/2012

  simulated content within exams where students are required to perform
 • 70-643

  71 70-643 Më 05/02/2012

  Kalojmë në analizën politike.: ndarja mes formës negative të qeverisjes dhe formës së mirë qevërisëse është
 • 70-642

  72 70-642 Më 05/02/2012

  komentin a opinionin tuaj këtu !
 • 70-640

  73 70-640 Më 05/02/2012

  perform certain common administrative tasks appropriate for the topic at hand.
 • 70-620

  74 70-620 Më 05/02/2012

  Exams usually take between 2 and 3 hours to complete and consist of between 40 and 90 multiple choice, drag and drop, solution building questions and simulated content within exams where students are required to perform certain common administrative tasks appropriate for the topic at hand.
 • aaaa

  75 aaaa Më 07/03/2010

  bukur shume
 • Webmasteri

  76 Webmasteri Më 19/05/2008

  Lini komentin a opinionin tuaj këtu !

Shto një koment