Ëndrra universitare sa afër dhe larg

Dr. Alban Daci
www.albandaci.blogspot.com

Ëndrra universitare sa afër dhe larg

 

Sapo u mbyll ky vit akademik për maturantët shqiptar, ku një pjesë e mirë e tyre tani kanë objektiv kryesor fillimin e jetës universitar, frekuentimin e auditorëve dhe bibliotekave për të thelluar njohurit e tyre për profesionet që duan të ushtrojnë në të ardhmen. Të rinjtë e zonave urbane mund të themi që janë përgatitur gjatë gjithë periudhës së gjimnazit për të pasur një rezultat maksimal në provat e pranimit për të hyrë në universitete. Kjo përgatitje konsiston nga një përgatitje sistematike gjatë katër viteve të gjimnazit, e cila në vitet e fundit është shoqëruar edhe me frekuentimin e kurseve private në lëndë të veçanta që mund të korrespondojnë me orientimin e programit universitar që kanë dëshirë të ndjekin. Po në zonat e thella veriore kush është panorama që na ofrohet në objektivin tonë? Panorama është aq shumë e trishtueshme sa duhet të alarmohemi, sepse sistemi arsimor në këto zona është në një degradim të thellë. Në vitet e fundit mund të themi me siguri, e cila në çdo moment mund të jetë e verifikueshme, që prodhohet një numër në rritje analfabetësh dhe injorantësh. Me pak fjalë nëse vazhdohet kështu shumë shpejt këto zona të Shqipërisë do i gllabëroj jo vetëm mjerimi që gjithmonë ka qenë i pranishëm, por edhe injoranca. Në shumë zona të thella të Shqipërisë, shkollat ku mund të mësohet mungojnë fare ose janë me orë të tëra larg, ku mungesa e infrastrukturës rrugore, e mjeteve të transportit bëjnë që frekuentimi i orëve të mësimit të mbetet më shumë në ëndrrat e nxënësve, se sa në realitetin e përditshëm të tyre. Kjo situatë e krijuar ka detyruar shumë fëmijë arsimdashës që edhe pse e kanë shumë në zemër shkollën, ta braktisën atë duke mbetur të lënduar thellë në shpirtin e tyre të brishtë dhe të pafajshëm. Megjithatë disa të tjerë të nxitur edhe nga prindërit e tyre si dhe nga dëshira e tyre personale vendosin të sakrifikojnë orë të tëra rruge në këmbe, duke sfiduar kushtet klimatike dhe gjeografike malore me qëllimin e vetëm që një ditë të arrijnë të realizojnë ëndrrat e tyre profesionale dhe akademike. Problemet dhe hallet e tyre nuk mbarojnë kurrë, edhe pse mes mundimeve që shkojnë jashtë logjikës së perceptimit në kohërat moderne, arrijnë të vazhdojnë dhe të mbarojnë studimin e mesëm, i cili është i karakterizuar nga një nivel pedagogjik jo vetëm që le për të dëshiruar, por është edhe qesharak me komponentët e tij akademik. Mjafton të përmendim që në një pjesë të konsiderueshme të shkollave të mesme në zonat veriore të Shqipëri kemi pseudomësues pa arsimim përkatës që japin mësim dhe që marrin përgjegjësitë mbi supe për të përgatitur brezin e ardhshëm. Nuk mungojnë rastet, ku dikush që pak vite më parë ka mbaruar me nota kaluese shkollën e mesme dhe tani jep mësim po në gjimnaz. Kemi edhe raste të tjera, ku ndonjë mësues me arsim përkatës nuk ka përgjegjësi për profesionin dhe funksionin që ka, ku me papërgjegjshmërinë më të madhe e kalon kohën duke pirë raki në bar se sa duke dhënë mësim në klasë. Kjo është panorama e arsimit që prodhohet në këto zona që çdo ditë e më shumë largohen nga bota e kulturës moderne, sepse nuk kanë asgjë të përbashkët me bashkëmoshatarët e tyre në botë, për veç faktit që kanë ardhur në këtë botë dhe janë qenie që luftojnë mes shpresës dhe dëshpërimit për të konsumuar vitet e jetës që ju ka dhuruar zoti dhe natyra. Dua të bëj dhe një lidhje krahasuese me sistemin e fundit që ka aplikuar Ministria e Arsimit për tu pranuar në universitet, të bazuar në meritë, preferencë dhe realitetin e situatës së nivelit arsimor në këto zona. Ky sistem në teorinë shpjeguese është mjaft i drejtë, por në realitetin aplikues në terren do të thoja është një dështim i radhës, sepse preferenca e shumë nxënësve që përshkruam më sipër kanë pak shanse të jenë të realizueshme. Pse ndodh kjo? Sepse, si mund të arrij të marr pikët e nevojshme në provimet e maturës dhe lëndëve me zgjedhje një nxënës që mësohet nga një pseudomësues më arsim po të mesëm dhe me mesatare të ulët, apo nga një mësues me arsim përkatës që preferon më mirë të kaloj kohën në bar duke pirë se sa të bëj detyrën e tij si mësues që duhet jo vetëm të jetë i pranishëm në klasë, por të përkushtohet për të dhënë mësim me profesionalizëm të lartë akademik. Sa mundësi ka një nxënës që sapo ka mbaruar shkollën e mesme në një degradim të tillë arsimor, të arrij të kaloj me rezultate konkurrente provimet e hartuara nga profesionalistët e lartë në Tiranë, të cilët pa marrë parasysh realitetin, mendojnë se edhe këta si shokët e tyre të shkollave të Tiranës, kanë pasur jo vetëm mësues me nivel të lartë profesional, por që kanë ndjekur edhe kurse private. Car mund ti thuash një maturanteje që sapo ka mbaruar maturën dhe qan çdo ditë, sepse ka marrë katër në provimin e matematikës? Ti e meriton katrën, sepse nuk ke mësuar, kur në të vërtet ajo gjithmonë ka qenë kërkuese ndaj vetes, por që mësuesi që i jepte mësimin e matematikës kishte mbaruar vetëm pak vite më parë shkollën e agronomisë më mesatare të dobët dhe që nuk kupton asgjë nga lënda e matematikës. Car duhet ti thonë prindërit vajzës së dëshpëruar që të pushoj së qari? Ti thonë se: ti bija jonë nuk mund të shkosh në universitet edhe pse gjithmonë ke menduar dhe ke dashur që një ditë të jesh një studente e zonja. Car përgjigje argumentuese mund ti jap Ministria e Arsimit? Na vjen keq, por ti nuk arrite të bëje testin e provimit që kemi hartuar ne në mos përputhje me realitetin, ku ti je përpjekur të shkollohesh. Apo ti thotë na vjen keq se ti ke preferenca për të vazhduar shkollën, por nuk ke merita, edhe pse ne si Ministri nuk kemi bërë asgjë konkrete për të krijuar mundësi bashkohore mësimdhënëse, ku dhe ti të ndjeheshe e barabarte me fëmijët e tjerë të privilegjuar në kushte dhe rrethana. Notën katër nuk e meriton maturantja fatkeqe që ka lindur në një zonë ku mungon gjithçka që nga mënyra e jetesës deri tek aspiratat e mundshme për një të ardhme te ndryshme nga ajo që përjeton çdo ditë, por Ministria e Arsimit bashkë me drejtoritë e saja që nuk ka bërë asgjë në këtë drejtim. Nëse nuk veprohet shpejt me politika konkrete në këto zona malore në një të ardhme të afërt do të kemi një realitetit tepër të hidhur, ku injoranca do të gllabëroj jetën e përditshme shoqërore. Ministria e Arsimimit duhet të inkurajoj të rinjtë e sapo diplomuar për mësuesi të shkojnë në këto zona të thella për të dhënë mësim. Ky inkurajim mund të bëhet duke ju rritur rrogat në bazë të distancave që kryejnë për të shkuar në shkolla, ku duhet të zhvillojnë orët e mësimit me profesionalizëm të lartë për të transportuar me dashuri dituritë tek breza e ardhshëm. Gjithashtu duhet të garantoj mjete të posaçme transporti për mësuesit dhe nxënësit që t’iu shkurtoj distancat dhe rraskapitjet fizike. Vendosja e një sistemi të tillë transporti do të rriste dëshirën arsimdashëse tek fëmijët e këtyre zonave. Çdo reformë që thjeshtë importohet nga vendet e tjera, por që nuk përshtaten me realitetin tonë kulturor, ekonomik, dhe social është e destinuar për të dështuar ashtu siç ka ndodhur deri tani. Reformat nuk duhet të bëhen sipas kriterit vertikal, por edhe atij horizontal. Kjo do të thotë se nuk mund të bëjmë reformën universitare të aplikimit dhe atë të zhvillimit sipas Kartës së Bolonjës, ku nivelet e tjera të arsimit mund të jenë në nivele gjithmonë e më shumë degraduese si ato që përmendëm më sipër. Nëse vazhdon të zhvillohet me këtë ritëm situata e papranueshme arsimore në këto zona, atëherë ëndrrat universitare të maturantes që ka marrë katër në matematike dhe bashkëmoshatarëve të saj që jetojnë në një atmosferë të tillë dëshpëruese janë afër sepse i takojnë çdo ditë në mendjet e tyre në formën e imazheve virtuale, por janë shumë larg në realitet duke mbetur vetëm ëndrra. Nëse nuk sigurojmë një sistem arsimor të shëndosh, rrezikojmë të kemi një Rini mediokre dhe për rrjedhojë një të ardhme dëshpëruese dhe shqetësuese. Rinia përbën të ardhmen e çdo kombi, nëse ne nuk kujdesimi për të, rrezikojmë të mos të kemi të ardhme.
 • 5 vota. Mesatarja e 3.20 të 5.

Komentet

 • bestial

  1 bestial Më 08/11/2018

  Yes! Finally sоmething ab᧐ut known.
 • escorts in montreal

  2 escorts in montreal Më 06/07/2012

  There are many schools that can provide many benefits for those who go to these places. You do have to use it to gain knowledge in this world properly.
 • girls fancy party dresses

  3 girls fancy party dresses Më 04/07/2012

  There are a lot of people are baffled through the information on any discourse that's not excellent on their publish. The remark ought to be designed in excellent and also proper.
 • roman blinds

  4 roman blinds Më 26/06/2012

  There are plentiful of things you can get if you visited school one stage further. You will find a lot of understanding as well as science in which deliver benefits later on.
 • http://www.lalaw911.com/los-angeles-personal-injury-lawyer/

  5 http://www.lalaw911.com/los-angeles-personal-injury-lawyer/ Më 25/06/2012

  It is possible to promote numerous products you utilize or perhaps software using a lot of promotions as well as presents to many individuals who are surrounding you. Individuals should be interested
 • juicing benefits

  6 juicing benefits Më 24/06/2012

  A good school and the university is going to provide much chance and encouragement for students to grow and continue to develop themselves for the better.
 • Pushback Racking

  7 Pushback Racking Më 19/06/2012

  There're so many methods of a region that will not be irritated simply by simply additional countries. You need to do require the aid of a alternative party to eliminate the legalities in the nation.
 • icomfort vs tempurpedic

  8 icomfort vs tempurpedic Më 19/06/2012

  Multe întreprinderi de calitate a obţine cea mai mare a activităţii lor de la referrali clientului. Ar trebui să se simtă încrezători atunci când solicită pentru recomandări de la ei. Dacă sunt mulţumiţi cu rezultatele muncii tale, vor da cu siguranţă vă calea spre noi clienti.
 • Oregon Vacation

  9 Oregon Vacation Më 18/06/2012

  There are many schools that offer a variety of activities that can be followed by his students, but students should really concentrate on learning in the classroom.
 • Montana Elk Hunting

  10 Montana Elk Hunting Më 18/06/2012

  Computation will become the essential skill for children to learn. They will gain knowledge from the basic point. Because they increase, they'll learn the more difficult computation, but it's not clear for which it's realized.
 • Bellevue Auto Repair

  11 Bellevue Auto Repair Më 17/06/2012

  There are many schools that teach a lot of good science. We can indeed see that education is indeed one important factor for humans in the world.
 • Austin Carpet Cleaning

  12 Austin Carpet Cleaning Më 17/06/2012

  Drums can have crucial portion in a music group. The particular drum can provide the music activity several tempo. After that, it's really a sign with the taking part in songs.
 • Expert Diablo 3 Guides

  13 Expert Diablo 3 Guides Më 10/06/2012

  Injury can certainly become eradicated by using remedy. You will find remedies which will help a person get rid of the stress of history, however with for a longer time of energy.
 • Winter Wonderland Theme Night

  14 Winter Wonderland Theme Night Më 09/06/2012

  Task with functioning at times requires lots of people. Right today, people are capable of doing task with digital area. They could work divided but still inside same staff.
 • 5LINX

  15 5LINX Më 08/06/2012

  There are many schools and universities that you can follow at this time. All these things will indeed provide a lot of convenience, especially with the features you need today.
 • mont blanc pen

  16 mont blanc pen Më 07/06/2012

  Opravdu jsem našel tvůj blog velmi dobrá, velmi populární ach, vidím spoustu lidí, psát komentáře, musíte být velmi srdce
 • hr management system

  17 hr management system Më 06/06/2012

  There are many ways you can use a non-school to celebrate its anniversary. There are many positive activities that can be done, one of which is to make a blood donation.
 • Divorce in Florida

  18 Divorce in Florida Më 05/06/2012

  Harremanetan egoten da bezeroak mantentzeko modurik onena. Inoiz ez baduzu egin, inoiz ez da beranduegi bisita esker gutun bat bidali besterik ez.
 • cheap chanel sunglasses

  19 cheap chanel sunglasses Më 05/06/2012

  Il est temps de mes deuxièmes visiter votre site, j'aime le blog, je vous remercie, la musique est belle, si belle!
 • mont blanc pens

  20 mont blanc pens Më 30/05/2012

  Ihr Blog ist wirklich sehr gut, der Artikel sehr gut geschrieben war, auch die Musik ist sehr gut, um ihn anzuhören, ich mag diese Art von Gesang.
 • Property Valuers Perth

  21 Property Valuers Perth Më 29/05/2012

  Kui sa ei näe atraktiivne praktiline ühtne, võibolla ka ei saada õige sõnum klientidele. Vormi ei kalduvad sööma hind, kuid kui teine ​​marketing tööriist, mida saab kohandada vastavalt teie eelarvele.
 • San Francisco SEO

  22 San Francisco SEO Më 28/05/2012

  There are numerous courses which can be found in the house or office. That is a single technique Web, allowing you to see issues from anyplace.
 • cheap chanel bags

  23 cheap chanel bags Më 28/05/2012

  It is my first time here to visit your blog and i find your article is very nice, good work you do!!
 • wicker outdoor furniture

  24 wicker outdoor furniture Më 25/05/2012

  There are many people who publish their videos on You Tube. Google seems to understand the willingness of people to exist. This is the place to be creative.
 • http://www.omegapartners.com.au/

  25 http://www.omegapartners.com.au/ Më 24/05/2012

  There are numerous actions you can take to defend somebody that is actually slandered in the event you view the legislation. The law is a thing which should not played.
 • davis furniture asheville nc hours

  26 davis furniture asheville nc hours Më 23/05/2012

  There are lots of things that are important along with picking a good university. It's also wise to figure out the particular path you'll be taken to deliver the particular interests as well as talents.
 • clubwear

  27 clubwear Më 21/05/2012

  One thing great and wonderful we believe is not necessarily a similar for some individuals. Everyone has diverse sights of each other. Humans won't be the same.
 • Eco Friendly Personalized Items

  28 Eco Friendly Personalized Items Më 20/05/2012

  Being someone who has been popular with regard to needing expert appointment. That is becoming a responsibility to get a individual any time he or sthis individual grew to become any celebrity.
 • Diablo 3 Strategy Guide

  29 Diablo 3 Strategy Guide Më 20/05/2012

  Some charity events are used annually. It is almost always for your common problem such as education. Education typically becomes area of the charity plan because some individuals can not obtain proper education.
 • ebook cover creator

  30 ebook cover creator Më 19/05/2012

  University dream of every person will be different. They will have target for the university which has the major they are interest. Then, they will apply.
 • Jeff - Get This Ripped

  31 Jeff - Get This Ripped Më 15/05/2012

  Exotic berries at times can be made for consume. The actual berries may be blended. Then, it will generate new sensation for your consume.
 • las vegas themed event

  32 las vegas themed event Më 13/05/2012

  A good school is a school that provides comprehensive facilities to the students and can provide the distribution of interests and talents that after the students.
 • oscillating tool blades

  33 oscillating tool blades Më 11/05/2012

  Universiteti është hapi tjetër pasi të keni përfunduar shkollën e mesme. Nëse është e mundur të mos e saj për të marrë nivelin më të lartë të arsimit, ju mund të gjeni një punë të parë.
 • BO

  34 BO Më 09/05/2012

  Gyakran hallom üzletemberek azt mondják, hogy kipróbáltam ezt-azt, de még mindig nem szerencse. Aztán kiadták a sokkoló kijelentés, hogy nem volt semmi értelme. Bár sok tényező vezetett, hogy az üzleti kudarc.
 • AFL Tips

  35 AFL Tips Më 08/05/2012

  A good school is a school that provides comprehensive facilities to the students and can provide the distribution of interests and talents that after the students.
 • free ads

  36 free ads Më 08/05/2012

  Definitely believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks
 • iPhone 4s Cases

  37 iPhone 4s Cases Më 05/05/2012

  The number of schools that made ​​this is proving there are many people who care about education. It's a pretty good thing because education is important.
 • Anchorage Printing

  38 Anchorage Printing Më 05/05/2012

  There are many things that are important in addition to choosing a good school. You should also determine the direction you will be taken to bring the interests and talents.
 • junk removal near louisville

  39 junk removal near louisville Më 28/04/2012

  There are many schools and universities that offer a variety of departments and facilities that you can use. You just have to see if the majors match your interests.
 • Personal Care Items

  40 Personal Care Items Më 28/04/2012

  Susul în acest sens este majoritatea întreprinderilor mici au nevoie de doar o notă mică pentru a îndrepta şi să conducă la progres rapid. Bazat pe cerinţa ca doresc sa ofere o multime de idei de marketing simple, care au fost testate si dovedite. Această idee este logic, uşor de implementat şi foarte accesibil.
 • sister porn

  41 sister porn Më 27/04/2012

  He or she must be in baffled as well as terrified brain. Otherwise, they could be below mindset remedy that needs guidance.
 • business lawyers melbourne

  42 business lawyers melbourne Më 24/04/2012

  The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod's. It works well, but isn't as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that's not an issue, but if you're planning to browse the web alot from your PMP then the iPod's larger screen and better browser may be important.
 • ski properties for sale

  43 ski properties for sale Më 24/04/2012

  Sorry for the huge review, but I'm really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it's the right choice for you.
 • Canopies

  44 Canopies Më 24/04/2012

  Podcast can be used to air an expertise. It is usually particular topic. Additionally it is utilized in finding out language.
 • Top Windows Hosting

  45 Top Windows Hosting Më 10/04/2012

  I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success.
 • Lawsuit Loan

  46 Lawsuit Loan Më 05/04/2012

  Principalmente a xente de negocios arvorar a bandeira ollar avergoñado do seu propio negocio e as persoas que verdadeiramente estraño memebritahu todo sobre o negocio que eles fan. Unha parte da propiedade e xestión dunha empresa que está a comercializalo lo.
  Lawsuit Loan
 • 24 hour loans

  47 24 hour loans Më 13/03/2012

  Of course, what a splendid website and instructive posts, I surely will bookmark your website.All the Best!
 • where to buy flex seal

  48 where to buy flex seal Më 04/03/2012

  Article is incredibly nicely written and also I am pleased to come across so many important data here within the content, many thanks for posting this right here.

Shto një koment