Créer un site internet

Europa pas Jo-së Franceze?

Nga Av. Jordan DACI, M.A (Ph.D. Candidate)
Botuar ne Gazeten "Shqiptare"

Zona Euro           Debati mbi Europën dhe mbi të ardhmen e saj përbën një sfidë për mendimin politik dhe ligjor jo vetëm për shkak të natyrës së brishtë, por edhe për shkak të historisë që ajo mban mbi supe. Shumë njerëz mendojnë që historia duhet të ribëhet dhe të mos jetohet me histori, por me idetë mbi të ardhmen, por ja që historia është kokëfortë dhe u jep jetë përsëri ngjarjeve tashmë të kaluara.

           Europa i ngjan një legjendë që me shumë guxim dhe vizion të qartë për të ardhmen mund të kthehej në një realitet, tek e fundit është vetë legjenda që i ka dhënë asaj emrin e sotëm që vjen nga emri i vajzës së mbretit Foenician, Europa e cila u rrëmbye nga Zeusi, mbreti i perendive Greke. Nga ana tjeter, Europa është në vetvete një identitet kulturor dhe gjeografik.

           Europa me historinë e saj të tmerrshme dhe mizore mundi që me guxim dhe me vizion të qartë për të ardhmen të shëndrrohej në Europën e Bashkimit Europian, themelet e të cilit ngrihen mbi vlerat universale të njerëzimit si liria, barazia, të drejtat e njeriut dhe mirëqenia e përbashkët e njerëzimit. Shumë vetë u ngazëllyen kur BE u zgjerua me 10 vende anëtare të reja dhe kur u hap drita jeshile edhe shumë vende të tjera ish pjestare të Bllokut Komunist, përfshirë këtu edhe Shqipërinë. Parë nga ky vështrim, e ardhmja e saj dukej të ishte e qartë dhe nuk mund të ishte tjetër veçse një Europë e bashkuar e cila diversitetin e saj e shfrytëzon jo si një dobësi, por si një forcë zhvilluese dhe si një vlerë unike.

           Megjithatë, pas Jo-së Franceze dhe asaj Hollandeze për Kushtetutën e BE, themelet e këtij të fundit u tronditën fuqishëm dhe plasaritjet e para të ndërtesës padyshim ndodhën vetëm pak ditë përpara kur Franca dhe Hollanda anulluan Marrëveshjen Schengen. Sigurisht, këto ndryshime shprehin nevojën për reflektim të institucioneve dhe vendeve Europiane, por nga ana tjetër tregojnë edhe sa e dobët dhe e papërgatitur është Europa për të ardhmen që ajo synon.

           Mungesa e një politike konkrete që synon njohjen e vlerave dhe kulturave të vendeve anëtare përbën një faktor shumë të fuqishëm për forcimin e fenomenit të populizmit që fatkeqsisht shpesh simbolizon dhe shpreh vlerat tashmë të kaluara të nacionalizmit dhe ksenofobisë që me ringjalljen e tyre do ti jepnin fund asaj çfarë është arritur.

           Nga ana tjetër, këto reagime nuk janë vetëm forma populizmi apo frike nga pasiguria e krijuar nga kërcënimi terrorist, por pa dyshim shprehin edhe një politikë të sëmurë shtetërore që synon të mbajë gjallë simbolin e më të fortit dhe të parit dhe që nuk mundet kurrësesi të ketë efekt pozitiv për këto vende veçse një efekt negative, jo vetëm në këtë drejtim por edhe në drejtime të tjera. Filozofia politikë bërëse e Francës së lavdishme, apo e Hollandës së zgjuar dhe frikacake është e gabuar dhe është shprehja me e mirë e dobësive të BE-së.

           Sigurisht, ajo çfarë ndodhi dhe pritet të ndodhë do të ketë pasoja në të ardhmen e BE-së, por edhe të vendeve që asprirojnë të anëtarësohen. Pasoja e parë negative më e dukshme është shtryrja e proceseve integruese dhe të anëtarësimit për të paktën 1-2 vjet, mungesa të dukshme mbështjetje për këto vende, frenim i reformimit të mëtejshëm të institucioneve dhe vecanërisht për Balkanin do të shërbejë si një faktor për ruatjen e pozitave aktuale të politikës së jashtme dhe marrëdhënieve me fqinjët, c’ka përbën një ogur të keq për zhvillimet në rajon.

           Sigurisht, ajo çfarë i ka munguar gjithmonë dhe që ka kontribuar për gjendjen e krijuar është edhe e ashtëquajtura mungesë e demokracisë së Bashkimit që shprehet në distancën që ekziston ndërmjet institucioneve të BE-së dhe qytetarëve të BE-së.

           Sidoqoftë këto zhvillime kanë edhe efektet e tyre positive si për BE-së ashtu edhe për vendet candidate, pasi këto krijojnë rrethanat e nevojshme për ndryshime dhe kuptohet që edhe vendet kandidate do të jenë më të sigurta në atë çfarë ato presin të gjejnë dhe të ofrojnë në BE.

           Tani është momenti që BE-ja duhet të reflektojë mbi këto zhvillime dhe shtetet anëtare duhet të marrin përsipër përgjegjësitë e tyre jo vetem individuale, por edhe kolektive, për të mbrojtur atë çfarë është arritur, kjo për të mirën e përbashkët, pasi çdo kthim mbrapa do të ishte fatal në radhë të parë për këto vende dhe në radhë të dytë për mbarë botën. Një Europë e dobët do të thotë një botë me konflikte dhe ku balancimi i fuqive nuk ekziston si koncept. Sigurisht, roli i SHBA-së në këtë drejtim mbetët i pazëvendësueshëm dhe krenaria e sëmurë që na ishte njëherë nuk duhet të jetë një faktor frenues në forcimin e marrëdhenieve BE- SHBA. që është vendi i cili i ka qëndruar gjithmonë pranë Europës dhe që padyshim kjo e fundit duhet të mbështet tek ajo dhe t’i ofrojë bashkëpunim real…

© Studio Ligjore "DACI"

Publikuar këtu më 18/04/2009

 • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!

Komentet

 • obituary

  1 obituary Më 05/05/2018

  Ι read this paragraph fᥙlly regarding the comparison of neweѕt аnd previouѕ technoloɡies,
  it's awesomе article.
 • no deposit casino bonus codes

  2 no deposit casino bonus codes Më 03/07/2012

  Hi. Thanks for sharing these info with us! I was reading something similar on another website that i was researching. I will be sure to look around more.
 • red jacket fight club

  3 red jacket fight club Më 29/06/2012

  Really happy to post my comment on your blog.
 • angelaanz

  4 angelaanz Më 07/06/2012

  love it! very interesting article, I hope the incoming post and suggestion are Equally positive. Thanks for sharing Information That Is Actually helpful.
  how to get rid of a hickey toothpaste
 • Parafarmacia

  5 Parafarmacia Më 07/06/2012

  Excuse me. While I find your article, but not too rigorous.<br />
  <a href="http://www.dieteticacentral.com/" target="_blank">Parafarmacia Online</a>
 • angelaanz

  6 angelaanz Më 02/06/2012

  Great blog article about the Great blog article about this topic, I have been lately in your blog once or twice now. I just wanted to say hi and show my thanks for the information provided.
  how to become a pilot
 • angelaanz

  7 angelaanz Më 02/06/2012

  About this topic, I have been lately in your blog once or twice now. I just wanted to say hi and show my thanks for the information provided.
  <a href="http://how-to-become-a-pilot.com/">how to become a pilot</a>
 • angelaanz

  8 angelaanz Më 02/06/2012

  About this topic, I have been lately in your blog once or twice now. I just wanted to say hi and show my thanks for the information provided.
  <a href="http://how-to-become-a-pilot.com/">how to become a pilot</a>
 • snapgroup dIR

  9 snapgroup dIR Më 28/05/2012

  Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.
 • 1nfund Di

  10 1nfund Di Më 28/05/2012

  Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.
 • nwparks Dir

  11 nwparks Dir Më 28/05/2012

  Thanks so much for this! I have not been this moved by a blog for a long time!
 • nitpatna Dir

  12 nitpatna Dir Më 28/05/2012

  I was wondering what is up with that weird gravatar
 • balijee

  13 balijee Më 08/05/2012

  <a href="http://www.elswickchiropractic.com/">chiropractic lexington ky</a> Excellent Post. Thanks for sharing such a good and quality information. Visit now
 • pacquiao vs bradley

  14 pacquiao vs bradley Më 07/05/2012

  if this is not for you just pick a quiet song that you don't know peterson vs khan
 • accommodationathhotels.com

  15 accommodationathhotels.com Më 27/04/2012

  Nice, accurate and to the point.I am going to save the URL and will definitely visit again.
 • program4wellness

  16 program4wellness Më 26/04/2012

  That's great! I find these kinds of workshop will really help to develop our skill.
 • ATV parts

  17 ATV parts Më 25/04/2012

  Thanks for sharing. i really appreciate it that you shared with us such a informative post...
 • personal injury lawyers melbourne

  18 personal injury lawyers melbourne Më 24/04/2012

  The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod's. It works well, but isn't as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that's not an issue, but if you're planning to browse the web alot from your PMP then the iPod's larger screen and better browser may be important.
 • ski properties for sale

  19 ski properties for sale Më 24/04/2012

  Everyone is in search of relevant things but i will suggest you to go market and you will find out many thing like that and will make you joyable. So, visit and have a nice day. keep visiting here.
 • Honeywell Humidifier Filters

  20 Honeywell Humidifier Filters Më 11/04/2012

  Thanks for sharing. i really appreciate it that you shared with us such a informative post...
 • web design sydney

  21 web design sydney Më 28/03/2012

  that's true as you said tregojnë edhe sa e dobët dhe e papërgatitur është Europa për të ardhmen që ajo synon.
  web design brisbane, web design adelaide
 • cascos de moto

  22 cascos de moto Më 04/03/2012

  This page is very informative and fun to read. I appreciated what you have done here. I enjoyed every little bit part of it. I am always searching for informative information like this.
 • Marthwe

  23 Marthwe Më 01/02/2012

  Hello. This aricle realy made me think a lot about what I`m doing. Thank you.

  play bloons tower defense 5
 • Register a website

  24 Register a website Më 28/01/2012

  Great work This works very perfect, very creative I te like this work.Thanks
 • my name is khan

  25 my name is khan Më 14/12/2011

  Very timely post. We are launching our blog<a href="http://personalstatement.servicesreview.net">personal statement services review</a>
 • disney dvd

  26 disney dvd Më 07/12/2011

  Great post about this. I'm surprised to see someone so educated in the matter. I am sure my visitors will find that very useful.
  disney dvd
 • buy microsoft office 2007

  27 buy microsoft office 2007 Më 07/12/2011

  Thank you to share the author, the article is very beautiful!
  buy microsoft office 2007
 • hidden spy cameras

  28 hidden spy cameras Më 07/12/2011

  This page is very informative and fun to read. I appreciated what you have done here. I enjoyed every little bit part of it. I am always searching for informative information like this.
  hidden spy cameras
 • wholesale golf equipment

  29 wholesale golf equipment Më 07/12/2011

  I really loved reading your blog. It was very well authored and easy to understand. Unlike additional blogs I have read which are really not tht good. I also found your posts very interesting.
  wholesale golf equipment
 • toilet hidden cameras

  30 toilet hidden cameras Më 07/12/2011

  Nicely done, sir. I hadn't expected the Twit-encoding to use real words, even if together they amount to nonsense. A fun toy, in any event.toilet hidden cameras

 • Wireless IP Camera

  31 Wireless IP Camera Më 07/12/2011

  This is a nice post in an interesting line of content, great way of bring this topic to discussion.
  Wireless IP Camera
 • Microsoft Office Home and Business 2010

  32 Microsoft Office Home and Business 2010 Më 07/12/2011

  Your blog is a great one. What really impresses me is that you are correctly mentioned that there are thousands of tools that are available to create a website or launch one but what matters is that you choose the right one, the one that gives you all that is actually needed.
  Microsoft Office Home and Business 2010

 • Network Camera

  33 Network Camera Më 07/12/2011

 • Network Camera

  34 Network Camera Më 07/12/2011

  This page is very informative and fun to read. I appreciated what you have done here. I enjoyed every little bit part of it. I am always searching for informative information like this.
  <a href="http://www.wansview.com">Wireless IP Camera</a>
 • Best LED TV

  35 Best LED TV Më 22/09/2011

  Pretty insightful post. Never thought that it was this simple after all. I had spent a good deal of my time looking for someone to explain this subject clearly and you’re the only one that ever did that.
 • Android developer

  36 Android developer Më 20/09/2011

  I got a good entertainment to visit your blog, becasue its having the lots of interesting information and to providing the good timing.

  http://www.android-developers.in
 • sajh dajh ke lyrics

  37 sajh dajh ke lyrics Më 12/09/2011

  Resources like the one you expose here will be very supportive to me! I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very important.
 • Residential Property management

  38 Residential Property management Më 08/09/2011

  I really liked the post. This is a wonderful post. Keep it up!
 • Bifold doors

  39 Bifold doors Më 08/09/2011

  That is really a fantastic information. I liked it a lot.
 • samosbourne

  40 samosbourne Më 21/08/2011

  Europe really is something to see. I hope I can go there and learn about law. Europe are famous about their strict law. Free online games
 • princenathan83

  41 princenathan83 Më 16/08/2011

  In realtà io sono un po 'confuso di distinguere tra Chiesa cristiana protestante con la comunità cattolica cristiana. Perché lo stesso tipo di religione, ci possono essere due rami molto grandi?
  long island handyman
 • Seo UK

  42 Seo UK Më 16/08/2011

  vetëm për Shumë njerëz mendojnë që historia duhet të ribëhet dhe të mos jetohet me histori, por me idetë mbi të ardhmen, por ja që historia është shkak të natyrës së brishtë, por edhe për shkak të historisë që ajo mban mbi supe.
 • Seo UK

  43 Seo UK Më 16/08/2011

  very legend that has given her current name comes from the name of the king's daughter Foenician, Europe which was abducted by Zeus, king of Greek gods.
 • tex-baby

  44 tex-baby Më 14/08/2011

  Peut-être, un jour, les gens utilisent cette base de données sera beaucoup plus. Et bien sûr, ce sera très bénéfique pour les utilisateurs de MySQL.
  muscle gain truth review
 • robinkane95

  45 robinkane95 Më 05/08/2011

  Microsoft a en effet devenu une tendance pour le calcul de vie depuis longtemps. Il ya eu beaucoup de gens qui utilisent Microsoft sur &#8203;&#8203;leurs ordinateurs.
  Book of Ra
 • ramadhan wishes

  46 ramadhan wishes Më 02/08/2011

  Europe is like a legend with courage and clear vision for the future can become a reality, after all is the very legend that has given her current name comes from the name of the king's daughter Foenician, Europe which was abducted by Zeus, king of Greek gods.
 • Vaginal Yeast Infection

  47 Vaginal Yeast Infection Më 31/07/2011

  Debati mbi Europën dhe mbi të ardhmen e saj përbën një sfidë për mendimin politik dhe ligjor jo vetëm për shkak të natyrës së brishtë, por edhe për shkak të historisë që ajo mban mbi supe. Shumë njerëz mendojnë që historia duhet të ribëhet dhe të mos jetohet me histori, por me idetë mbi të ardhmen, por ja që historia është kokëfortë dhe u jep jetë përsëri ngjarjeve tashmë të kaluara.
 • short stories

  48 short stories Më 30/07/2011

  Europe is like a legend with courage and clear vision for the future can become a reality, after all is the very legend that has given her current name comes from the name of the king's daughter Foenician, Europe which was abducted by Zeus, king of Greek gods.
 • moisturizer

  49 moisturizer Më 29/07/2011

  great article! it is an eye opening to all. and i'm very much thankful that she wrote her experience for us to let know them respectively
 • baby wishes

  50 baby wishes Më 28/07/2011

  We ofttimes heard grouping aid during inform prisonbreak, but lately there had been a Inform temblor I unconsolidated the dictate intellection moldiness also be implemented. A horrific seism closest the rabid that desolated a infirmary, a sanctify and the statesmanly divulge shook Try
 • abid ali

  51 abid ali Më 27/07/2011

  Assembling is nicely end and it contains zesty echt things for me. I am rapturous to ascertain your awing way of essay the set. Now it evince promiscuous for me to hap and essay the secern. Thanks for condiment the earthborn.
 • select comfort

  52 select comfort Më 26/07/2011

  Here's roughly what happens, if someone is always gripped by fear. He will be a strange person in the middle of the social environment.
 • Bipolar Disorder

  53 Bipolar Disorder Më 25/07/2011


  This is a echt couth foreclose for me, Unoriginality cultivated that you are one of the jaunty blogger I e'er saw.Thanks for visor this consultatory affect.
 • website

  54 website Më 23/07/2011

  This is rather informative post and we're able to know about comedians. It definitely is perfect place for us to get pleasure from and get rid of tensions.
 • floor tapes

  55 floor tapes Më 19/07/2011

  Learning about how it was started until the current condition alone will already take months. I hope they can keep up with that.
 • Susancai

  56 Susancai Më 05/07/2011

  It's nice to know the information. Great! That's what we want to know. Thanks for posting! china mobiles
 • Rca Ieftin

  57 Rca Ieftin Më 05/05/2011

  Europe is like a legend with courage and clear vision for the future can become a reality, after all is the very legend that has given her current name comes from the name of the king's daughter Foenician, Europe which was abducted by Zeus, king of Greek gods.

Shto një koment