Créer un site internet

Veprat penale

Veprimi apo sjellja e caktuar e njeriut është një ndër elementet themelore të çdo vepre penale.  Veprimi shprehet të veprat penale që kryhen me veprim dhe mosveprim, të veprat penale të kryera me dashje dhe nga pakujdesia, të tentativa apo vepra penale e kryer, etj. Me termin veprim nënkuptojmë të gjitha sjelljet apo veprimet e njeriut që manifestohen në botën e jashtme dhe të cilat janë të përcaktuara me ligj si vepra penale. Veprimet që ngjajnë në psikën dhe vullnetin e brendshëm të njeriut, siç janë: mendimi, dëshira, vendimi dhe qëllimi për të kryer vepër penale, nuk mund të konsiderohen veprime në kuptimin penalo-juridik dhe nuk mund të ndëshkohet po që se ato nuk manifestohen në botën e jashtme. Për tu konsideruar një veprim relevant në të dr. penale, ai duhet të jetë i vullnetshëm. I vullnetshëm konsiderohet ai veprim i cili është ndërmarrë dhe dirigjuar nga ana e personit të vetëdijshëm dhe në bazë të vullnetit të lirë. Sipas së dr. penale nuk do të konsiderohen si veprim dhe nuk do të ndëshkohen sjelljet apo veprimet që ndërmerren apo shkaktohen pa vetëdije, rastësisht apo nënndikimin e dhunës apo kanosjes, psh., veprimi në gjumë, me ç’rast nëna ja zë frymën fonjës së vetë të posa lindur dhe e mbytë; apo personi duke ecur në trotuar për shkak të ngricës rrshqet dhe me atë rast i shkakton lëndim tjetrit që është gjendur pranë tij. Kurse personi vepron me vetëdije, përkundër vullnetit të tij, në rastin kur nën ndikimin e dhunës apo kanosjes detyrohet të ndërmarrë veprimin e caktuar, psh., kur personi A ja drejton revolën personit B, që është duke punuar në sportelin e bankës dhe në këtë mënyrë e detyron që t’ia dorëzojë të gjitha të hollat që gjenden në kasafortë. Në të dr. penale janë të rëndësishme vetëm ato veprime të njeriut të cilat i përgjigjen ndonjë veprimi të përcaktuar në figurën ligjore të veprës penale përkatëse. Kjo është në harmoni me parimet e ligjshmërisë së veprës penale. Sipas kodit penal, vepra penale mund të kryhet me veprim ose me mosveprim. Mënyrën ndërmjet të së cilës manifestohet veprimi i kryerjes së veprës penale, në të dr. penale njihen dy lloje të veprave penale: vepra penale të kryera me veprim dhe me mosveprim.

Veprat penale të kryera me veprim – Në kuptimin penalo-juridik, veprimi është lëvizje trupore e vullnetshme e njeriut me të cilin kryhet vepra penale (psh., shkrepja me armë të vepra penale e vrasjes, marrja e sendit të huaj të vepra penale e vjedhjes, etj.). Me anë të veprave penale të kryera me veprim, apo siç quhen ndryshe, delikte komosive, cenohen normat penalo-juridike, të cilat e ndalojnë veprimin e caktuar. Këto norma ndryshe quhen norma prohibitive.

Veprat penale të kryera me mosveprim – Veprat penale me mosveprim, apo siç quhen ndryshe delikte omisive, kryhen me mos ndërmarrjen apo abstenimin nga veprimi që ka qenë i detyruar ta ndërmarrë. Kjo mënyrë e kryerjes së veprës penale shprehet si qëndrim pasiv I njeriut me rrethanat e caktuara, për shkak të cilit qendrim shkaktohet pasoja e ndaluar në botën e jashtme. Si vepër penale e kryer me mos veprim është psh., mos dhënia e ndihmës mjeksore. Me veprat penale me mosveprim cenohen normat të cilat urdhërojnë apo obligojnë që të ndërmerret veprimi i caktuar. Këto norma quhen norma imperative apo perceptive. Sipas përkufizimit ligjor rezulton se veprat penale me mos veprim mund ti kryejnë vetëm ata persona që sipas ndonjë baze juridike kanë pasur obligim apo detyrë që ti ndërmarrin veprimet e caktuara, psh., është obligim ligjor që prindëritë të kujdesen, ti edukojnë dhe ti mbajnë fëmijët e tyre, nëse këtë obligim nuk e përmbushin, atëherë mund të shprehet vepra penale e shkeljes së detyrimeve familjare. Veprat penale të kryera me mos veprim mund të ndahen në dy grupe: në vepra penale të drejta të kryera me mos veprim dhe në vepra penale jo të drejta të kryera me mos veprim.

Veprat penale të drejta të kryera me mos veprim – Janë ato lloje të veprave penale të cilat edhe në kodin penal janë përcaktuar se mund të kryhen vetëm me mos veprim, psh., mos dhënia e ndihmës personit, jeta e të cilit gjendet në rrëzik të drejtpërdrejtë.

Veprat penale jo të drejta të kryera me mos veprimJanë ato vepra të cilat zakonisht kryhen me veprim, mirëpo në disa raste mund të kryhen edhe me mos veprim, psh., vepra penale e vrasjes, zakonisht kryhet me veprim, mirëpo mund të kryhet edhe me mos veprim në rastin kur e ëma me qëllim që ta privojë nga jeta fëmijën e vetë nuk i jep ushqim dhe kështu fëmija vdes. Në këtë rast është fjala për vepër penale me veprim, e cila është kryer me mos veprim.

 

Vendi i kryerjes së veprës penale

Në të shumtën e herave pasoja e veprës penale shkaktohet në vendin ku është ndërmarrë veprimi i kryerjes. Në këto raste nuk ka dilema, ngase si vend i kryerjes konsiderohet vendi ku është ndërmarrë veprimi dhe ku është shkaktuar pasoja. Mirëpo, në disa raste veprimi i kryerjes ndërmerret në një vend, kurse pasoja shkaktohet në vendin tjetër, psh., personi A nga Prishtina, në bisedë telefonike e ofendon personin B në Pejë. Në këtë rast veprimi i kryerjes së veprës penale të fyrjes është ndërmarrë në Prishtinë, kurse pasoja është shkaktuar në Pejë. Këto janë të ashtuquajturat vepra penale distancionale. Përcaktimi i vendit të kryerjes së veprës penale është me rëndësi për këto shkaqe: 1. Prej sendit ku është kryer vepra penale varet se cili ligj penal do të aplikohet; 2. Sipas vendit të kryerjes se veprës penale përcaktohet kompetenca territoriale e gjykatave; 3. Të disa vepra penale, vendi i kryerjes së veprës penale konsiderohet element konstituiv; 4. Në disa raste, në aspektin e së dr. penale ndërk., është me rëndësi përcaktimi i vendit të kryerjes së veprës penale, kur veprimi i kryerjes është ndërmarrë në një shtet, kurse pasoja është shkaktuar në shtetin tjetër. lidhur me përcaktimin e vendit të kryerjes së veprave penale distancionale, në shkencën e së drejtës penale njihen tri teori: teoria e veprimit (vendi ku është ndërmarrë veprimi), teoria e pasojës apo suksesit (vendi ku është shkaktuar pasoja) dhe teoria e ubikvitetit (vendi ku është ndërmarrë veprim dhe vendi ku është shkaktuar pasoja).

Koha e kryerjes së veprës penale

Zakonisht menjëherë pas ndërmarrjes së veprimi shkaktohet pasoja e veprës penale. Në këto raste, në të dr. penale nuk paraqitet kurrfarë problemi lidhur me përcaktimin e kohës së kryerjes së veprës penale, ngase përputhen koha e ndërmarrjes së veprimit dhe koha e shkaktuarjes së faktorit. Mirëpo, në praktikë ndodh që veprimi të ndërmerret në një kohë, kurse pasoja të shkaktohet në kohën tjetër, më vonë, psh., personi A me qëlli që ta privojë nga jeta personin B shkrep armën në të dhe e plagosë rëndë, dhe përkundër përpjekjeve të mjekëve, personi B vdes në spital pas 1 muaji. Çështja e përcaktimit të kohës së kryerjes së veprës penale ka rëndësi të posaçme praktike. Kjo rëndësi konsiston në faktin së prej kohës kur konsiderohet së është kryer vepra penale varet se cili ligj do të aplikohet. Ligji që ka qenë në fuqi në kohën kur është ndërmarrë veprimi apo ligji që ka qenë në fuqi në kohën kur është shkaktuar pasoja. Mandej sipas kohës së kryerjes se veprës penale përcaktohet përgjegjësia penale e kryesit dhe shqiptimi i sanksioneve penale – varësisht prej asaj së a ka qenë personi i mitur i ri, i mitur i rritur, madhor dhe a ka qenë i përgjegjshëm dhe i fajshëm. Afati i parashkrimit fillon të ecë prej momentit të kryerjes së veprës penale dhe në fund, në disa raste koha e kryerjes së veprës penale është element konstituiv i figurës së veprëspenale. Lidhur me përcaktimin e kohës së kryerjes së veprës penale, në shkencën e së dr. penale dhe në kodin tonë penal është përvetësuar teoria e veprimit. Kështu, sipas kodit penal vepra penale konsiderohet së është kryer në kohën kur personi ka vepruar apo ka qenë i detyruar të veprojë, pa marrë parasysh kohën kur është shkaktuar pasoja. Në raste kur vepra penale kryhet në bashkëpunim, si kohë e kryerjes konsiderohet koha kur bashkëpunëtori ka vepruar, e jo kur kryesi ka ndërmarrë veprimin e kryerjes. Kur është fjala për veprat penale të vazhduara dhe kolektive, të cilat sipas natyrës së tyre përbëhen nga shumë veprime, kohë e kryerjes konsiderohet e tërë koha gjatë së cilës janë ndërmarrë veprime të posaçme që përbëjnë figurën e këtyre llojeve të veprave penale. Të veprat penale permanente, sikohë e kryerjes konsiderohet e tërë koha sa ka zgjatur gjendja e kundërligjshme.

 • 1 votë. Mesatarja e 2.00 të 5.

Komentet

 • 0mniartist

  1 0mniartist Më 12/04/2021

  Hello terrific blog! Does running a blog similar to this take a large
  amount of work? I have virtually no understanding of programming however I was hoping to start
  my own blog soon. Anyway, should you have any ideas
  or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off subject however I just
  wanted to ask. Cheers! 0mniartist asmr
 • 0mniartist

  2 0mniartist Më 12/04/2021

  Pretty section of content. I just stumbled upon your website and
  in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account
  your blog posts. Anyway I'll be subscribing to your feeds and even I achievement
  you access consistently quickly. 0mniartist asmr
 • asmr https://0mniartist.tumblr.com

  3 asmr https://0mniartist.tumblr.com Më 11/04/2021

  Great site. A lot of useful information here.
  I am sending it to several pals ans also sharing in delicious.
  And certainly, thanks in your effort! 0mniartist asmr
 • asmr https://0mniartist.tumblr.com

  4 asmr https://0mniartist.tumblr.com Më 10/04/2021

  Hi to every single one, it's in fact a good for me
  to visit this website, it contains important Information. asmr
  0mniartist
 • asmr https://0mniartist.tumblr.com

  5 asmr https://0mniartist.tumblr.com Më 10/04/2021

  Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your
  website, how can i subscribe for a blog website? The account helped me
  a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept asmr 0mniartist
 • 0mniartist

  6 0mniartist Më 09/04/2021

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually
  recognize what you are talking approximately! Bookmarked.

  Please additionally seek advice from my
  web site =). We could have a hyperlink change agreement among us
  asmr 0mniartist
 • 0mniartist

  7 0mniartist Më 09/04/2021

  Everyone loves it when people get together and share views.
  Great site, continue the good work! 0mniartist asmr
 • 0mniartist

  8 0mniartist Më 08/04/2021

  This design is steller! You obviously know how to keep a reader
  amused. Between your wit and your videos,
  I was almost moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Wonderful
  job. I really enjoyed what you had to say, and
  more than that, how you presented it. Too cool! asmr 0mniartist
 • 0mniartist

  9 0mniartist Më 08/04/2021

  These are in fact enormous ideas in concerning blogging.

  You have touched some pleasant things here.
  Any way keep up wrinting. 0mniartist asmr
 • 0mniartist

  10 0mniartist Më 07/04/2021

  I got this site from my friend who told me regarding this
  site and now this time I am browsing this web site and reading very informative content here.
  asmr 0mniartist
 • car junk shop

  11 car junk shop Më 01/04/2021

  I have to thank you for the efforts you've put in writing this blog.
  I really hope to see the same high-grade blog posts
  by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now ;)
 • fa thor shirt

  12 fa thor shirt Më 28/03/2021

  I'm really enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work!|
 • fa thor t shirt

  13 fa thor t shirt Më 27/03/2021

  You've made some good points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.|
 • fa thor t shirt

  14 fa thor t shirt Më 26/03/2021

  Hi! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding job!|
 • fa thor t shirt

  15 fa thor t shirt Më 26/03/2021

  I'm not sure why but this weblog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.|
 • fa thor t shirt

  16 fa thor t shirt Më 25/03/2021

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am having difficulties with your RSS. I don't understand why I am unable to join it. Is there anyone else getting the same RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!|
 • fa thor shirt

  17 fa thor shirt Më 25/03/2021

  We stumbled over here different web address and thought I might as well check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to exploring your web page again.|
 • fathor

  18 fathor Më 24/03/2021

  This website really has all of the info I wanted about this subject and didn't know who to ask. |
 • fa thor t shirt

  19 fa thor t shirt Më 24/03/2021

  Hello everyone, it's my first go to see at this web site, and paragraph is genuinely fruitful for me, keep up posting these content.|
 • fathor shirt

  20 fathor shirt Më 23/03/2021

  This website was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something that helped me. Appreciate it!|
 • fathor t shirt

  21 fathor t shirt Më 22/03/2021

  My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You cann't imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!|
 • fa thor t shirt

  22 fa thor t shirt Më 22/03/2021

  Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept|
 • fa thor t shirt

  23 fa thor t shirt Më 21/03/2021

  I really love your blog.. Very nice colors & theme. Did you build this site yourself? Please reply back as I'm attempting to create my very own blog and would like to find out where you got this from or exactly what the theme is named. Thank you!|
 • fa thor shirt

  24 fa thor shirt Më 20/03/2021

  Hi there, I enjoy reading all of your post. I like to write a little comment to support you.|
 • scrap cars for sale

  25 scrap cars for sale Më 17/03/2021

  Thanks in support of sharing such a good thinking,
  article is good, thats why i have read it fully
 • HTown Junk Car

  26 HTown Junk Car Më 14/03/2021

  I got this website from my friend who told me regarding this site and at the moment this time
  I am browsing this website and reading very informative articles at this time.
 • junk car buyer

  27 junk car buyer Më 14/03/2021

  I was recommended this web site via my cousin. I'm now not certain whether this submit is written through him as nobody else recognize such unique about my problem.
  You're wonderful! Thank you!
 • HTown Junk Car Buyer

  28 HTown Junk Car Buyer Më 13/03/2021

  Article writing is also a excitement, if you know then you can write
  if not it is difficult to write.
 • theragun

  29 theragun Më 11/03/2021

  Hi there it's me, I am also visiting this website on a regular basis, this site is in fact nice and the visitors are really sharing fastidious thoughts.|
 • Anastasia

  30 Anastasia Më 14/01/2021

  First of all I want to say terrific blog! I had a quick question in which I'd like
  to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear
  your head prior to writing. I've had a tough time clearing my thoughts
  in getting my thoughts out. I do enjoy writing however
  it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin.
  Any ideas or hints? Kudos!
 • Zachary

  31 Zachary Më 10/01/2021

  If some one desires to be updated with newest technologies afterward
  he must be pay a quick visit this web site and be up to date all the time.
 • Shannon

  32 Shannon Më 10/01/2021

  I have been browsing online more than three hours today, yet
  I never found any interesting article like yours.

  It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as
  you did, the net will be a lot more useful than ever before.
 • hey

  33 hey Më 05/01/2021

  Taxi moto line
  128 Rue la Boétie
  75008 Paris
  +33 6 51 612 712  

  Taxi moto paris

  I visited many blogs but the audio quality for audio songs
  existing at this site is in fact marvelous.
 • the feed

  34 the feed Më 26/12/2020

  Hi there to all, how is all, I think every one is getting more from this web site, and your views are fastidious in favor of new users.|
 • feed

  35 feed Më 25/12/2020

  Excellent goods from you, man. I have take into accout your stuff previous to and you're simply too excellent. I actually like what you've bought right here, certainly like what you are saying and the way in which through which you assert it. You are making it enjoyable and you still care for to stay it wise. I can not wait to read much more from you. That is really a terrific site.|
 • feed

  36 feed Më 25/12/2020

  After exploring a number of the blog posts on your blog, I really like your way of blogging. I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please check out my website too and let me know your opinion.|
 • feed

  37 feed Më 23/12/2020

  Hey there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Great blog and wonderful design.|
 • camouflage phone case

  38 camouflage phone case Më 14/12/2020

  Thank you a bunch for sharing this with all people you really recognise what you are talking approximately! Bookmarked. Please also visit my site =). We may have a hyperlink trade arrangement among us|
 • berkey

  39 berkey Më 27/11/2020

  I'm really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any browser compatibility problems? A small number of my blog visitors have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any ideas to help fix this problem?|
 • we just did hat

  40 we just did hat Më 11/11/2020

  Excellent site you have here.. It's hard to find quality
  writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you!
  Take care!!
 • camo phone case

  41 camo phone case Më 08/11/2020

  There's definately a lot to learn about this subject.
  I really like all the points you made.
 • Phyllis

  42 Phyllis Më 02/11/2020

  Excellent pieces. Keep posting such kind of information on your blog.
  Im really impressed by your site.
  Hey there, You've performed an incredible job. I will definitely digg it
  and personally suggest to my friends. I'm sure they'll be benefited from this site.
 • website host

  43 website host Më 05/09/2020

  Admiring the commitment you put into your site and detailed
  information you provide. It's great to come across a blog every once in a while that isn't the same out of
  date rehashed material. Fantastic read! I've
  bookmarked your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.
 • best web hosting sites

  44 best web hosting sites Më 31/08/2020

  My partner and I absolutely love your blog and find the majority
  of your post's to be precisely what I'm looking
  for. Does one offer guest writers to write content
  to suit your needs? I wouldn't mind creating a post or elaborating on a lot of the subjects you write about here.
  Again, awesome blog!
 • cheap flights

  45 cheap flights Më 25/08/2020

  It's remarkable in support of me to have a web page, which
  is helpful in support of my experience. thanks admin cheap flights
  y2yxvvfw
 • cheap flights

  46 cheap flights Më 25/08/2020

  What's up, constantly i used to check website posts here in the early hours in the daylight, because i enjoy to gain knowledge of
  more and more. cheap flights 34pIoq5
 • cheap flights

  47 cheap flights Më 24/08/2020

  Generally I don't read article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to take a
  look at and do it! Your writing taste has been amazed me.
  Thank you, quite great article. cheap flights yynxznuh
 • web hosting services

  48 web hosting services Më 13/08/2020

  great points altogether, you just gained a brand new reader.
  What could you suggest about your submit that you just made a few days in the past?
  Any sure?
 • website hosting services

  49 website hosting services Më 11/08/2020

  Hmm it seems like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I'll just sum it up
  what I wrote and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to everything.
  Do you have any points for inexperienced blog writers?
  I'd really appreciate it.
 • best web hosting sites

  50 best web hosting sites Më 10/08/2020

  I'm really loving the theme/design of your weblog.
  Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A few of my blog visitors have complained about my
  blog not working correctly in Explorer but looks great in Firefox.

  Do you have any ideas to help fix this problem?

Shto një koment