Créer un site internet

NGROHJA GLOBALE NJE KERCENIM REAL PER TERE NJERZIMIN

NGROHJA GLOBALE NJE KERCENIM REAL PER TERE NJERZIMIN

NGA :
MEVLUT DERTI
FAKULTETI I DREJTESISE

Ngrohja globale njihet edhe si efekti serë për shkak se gazet që grumbullohen mbi tokë e kthejnë planetin të ngjashëm me një serë. Duke e kllapuar nxehtësinë pranë sipërfaqes së tokës, efekti sere po ngroh planetin dhe po kërcënon mjedisin.
Frika aktuale, lidhet me faktin se ngrohja globale po ndodh me një shpejtësi të paparë. Modelet kompjuterike po parashikojnë se deri në fund të shekullit XXI temperaturat do të rriten me disa gradë (tre gradë). Ndërkohë shkencëtarët po përpiqen të zbulojnë se sa shpejt po rriten temperaturat, dhe çfarë do të ndodhë si rezultat i kësaj rritjeje. Nëse temperaturat do të rriten me të vërtetë shumë, rezultati më i dukshëm do të jetë se disa pjesë të akujve polar do të shkrihen duke shkaktuar ngritjen e nivelit te detit botëror, e cila do të ishte katastrofike për disa shtete.Ishuj të tërë do të zhdukeshin dhe miliona banorë të tyre do të duhet të zhvendosen diku tjetër.Përmbytjet do të ndodhin përgjate brigjeve të deteve në të gjithë botën, duke zhvendosur akoma më shumë njerëz dhe duke shkaktuar dëmtime të të mbjellave. Ngrohja globale do të sjellë ndryshim të ciklit të qarkullimit global ujor si dhe nuk përjashtohen ndryshime të menjëhershme të klimës, që do të demostrohen me shfaqje të shpeshta të fenomeneve ekstreme të motit: ciklone, shira të fuqishme, përmbytje, thatësira. Ngrohja globale, nëse nuk do të kontrollohet do të shkaktojë probleme katastrofike me pasoja shëndetsore, mjedisore, ekonomike, dhe politike. Kostua e këtyre pasojave do të jetë shumë më e madhe se sa kostua e parandalimit të tyre. Ndryshimi klimatik nuk është një kërcënim i largët por një kërcënim aktual për mjedisin, sigurinë dhe prosperitetin tonë. Në këto kushte arritja e stabilitetit të klimës duhet të fillojë duke planifikuar në mënyrë urgjente një ekonomi globale me karbon të ulët, pasi nëse nuk e realizojmë këtë, kostua e pasojave do të jetë shumë herë më e madhe dhe më e papërballueshme. Aplikimi i disa politikave mjedisore synon pakësimin e ngrohjes globale.Përdorimi i instrumentave ekonomikë siç janë rritja e çmimit të lëndëve djegëse fosile,taksimi i emetimeve, si dhe inkurajimi i njerëzve për të ndërmarrë veprime në miqësi me mjedisin krahas politikave për reduktimin e madhësisë së familjes si dhe përfshirjes së edukimit mjedisor janë disa nga mënyrat për parandalimin e problemeve që çojnë në ngrohjen globale.Pa një përpjekje të përbashkët të qeverive, organizmave ndërkombëtare dhe publikut lufta ndaj ngrohjes globale dhe pasojave të saj do të jetë e humbur. Ngrohja globale është një rrezik real për realizimin e objektivave të mijëvjeçarit siç janë reduktimi i varfërisë, mbrojtja e mjedisit etj, ndaj përfshirja e saj në strategjinë kombëtare të zhvillimit është nevojë imediate dhe e pashmangshme për të arritur atë që tashmë synohet botërisht, zhvillimin e qëndrueshëm. Stina e vjeshtës ka ardhur, e bashkë me të priten shira të rrëmbyer e të papritura të shumta me pasoja të rënda për vendin tonë. Por sa është vendi ynë i pregatitur për ndryshimet klimatike dhe pasojat e tij? Çfarë masash janë marrë për parandalimin e tyre? Sa i informuar është publiku? Sa njerëz do të preken nga përmbytjet dhe erozioni ? Sa do të jetë dëmi ekonomik, shëndetsor, mjedisor? A ka qeveria ndonjë studim të tillë apo pret të mësojë bilancet e dëmeve nga mediat dhe si gjithmonë të dërgojë ndonjë qeveritar për të ngushëlluar fatkeqët e rradhës.
Ngrohja globale njihet edhe si efekti serë për shkak se gazet që grumbullohen mbi tokë e kthejnë planetin të ngjashëm me një serë. Duke e kllapuar nxehtësinë pranë sipërfaqes së tokës, efekti sere po ngroh planetin dhe po kërcënon mjedisin.
Frika aktuale, lidhet me faktin se ngrohja globale po ndodh me një shpejtësi të paparë. Modelet kompjuterike po parashikojnë se deri në fund të shekullit XXI temperaturat do të rriten me disa gradë (tre gradë). Ndërkohë shkencëtarët po përpiqen të zbulojnë se sa shpejt po rriten temperaturat, dhe çfarë do të ndodhë si rezultat i kësaj rritjeje. Nëse temperaturat do të rriten me të vërtetë shumë, rezultati më i dukshëm do të jetë se disa pjesë të akujve polar do të shkrihen duke shkaktuar ngritjen e nivelit te detit botëror, e cila do të ishte katastrofike për disa shtete.Ishuj të tërë do të zhdukeshin dhe miliona banorë të tyre do të duhet të zhvendosen diku tjetër.Përmbytjet do të ndodhin përgjate brigjeve të deteve në të gjithë botën, duke zhvendosur akoma më shumë njerëz dhe duke shkaktuar dëmtime të të mbjellave. Ngrohja globale do të sjellë ndryshim të ciklit të qarkullimit global ujor si dhe nuk përjashtohen ndryshime të menjëhershme të klimës, që do të demostrohen me shfaqje të shpeshta të fenomeneve ekstreme të motit: ciklone, shira të fuqishme, përmbytje, thatësira. Ngrohja globale, nëse nuk do të kontrollohet do të shkaktojë probleme katastrofike me pasoja shëndetsore, mjedisore, ekonomike, dhe politike. Kostua e këtyre pasojave do të jetë shumë më e madhe se sa kostua e parandalimit të tyre. Ndryshimi klimatik nuk është një kërcënim i largët por një kërcënim aktual për mjedisin, sigurinë dhe prosperitetin tonë. Në këto kushte arritja e stabilitetit të klimës duhet të fillojë duke planifikuar në mënyrë urgjente një ekonomi globale me karbon të ulët, pasi nëse nuk e realizojmë këtë, kostua e pasojave do të jetë shumë herë më e madhe dhe më e papërballueshme. Aplikimi i disa politikave mjedisore synon pakësimin e ngrohjes globale.Përdorimi i instrumentave ekonomikë siç janë rritja e çmimit të lëndëve djegëse fosile,taksimi i emetimeve, si dhe inkurajimi i njerëzve për të ndërmarrë veprime në miqësi me mjedisin krahas politikave për reduktimin e madhësisë së familjes si dhe përfshirjes së edukimit mjedisor janë disa nga mënyrat për parandalimin e problemeve që çojnë në ngrohjen globale.Pa një përpjekje të përbashkët të qeverive, organizmave ndërkombëtare dhe publikut lufta ndaj ngrohjes globale dhe pasojave të saj do të jetë e humbur. Ngrohja globale është një rrezik real për realizimin e objektivave të mijëvjeçarit siç janë reduktimi i varfërisë, mbrojtja e mjedisit etj, ndaj përfshirja e saj në strategjinë kombëtare të zhvillimit është nevojë imediate dhe e pashmangshme për të arritur atë që tashmë synohet botërisht, zhvillimin e qëndrueshëm. Stina e vjeshtës ka ardhur, e bashkë me të priten shira të rrëmbyer e të papritura të shumta me pasoja të rënda për vendin tonë. Por sa është vendi ynë i pregatitur për ndryshimet klimatike dhe pasojat e tij? Çfarë masash janë marrë për parandalimin e tyre? Sa i informuar është publiku? Sa njerëz do të preken nga përmbytjet dhe erozioni ? Sa do të jetë dëmi ekonomik, shëndetsor, mjedisor? A ka qeveria ndonjë studim të tillë apo pret të mësojë bilancet e dëmeve nga mediat dhe si gjithmonë të dërgojë ndonjë qeveritar për të ngushëlluar fatkeqët e rradhës. 

Efekti serë

Një nga arësyet është nxehja e vazhdueshme e tokës për shkak të efektit të serës. Deri në fund të këtij shekulli temperatura mesatare do të rritet në përgjithësi me 1,5 deri në 6 gradë, thotë meteorologu duke iu referuar një raporti të OKB-së i përpiluar prej klimatologëve të njohur: "Kjo do të thotë që ne në tokë do të kemi temeperatura që nuk i ka përjetuar ndonjëherë njerëzimi, të lidhura këto natyrisht me një rritje shumë të fuqishme të vlerave të temperaturave ekstreme. Vera e fundit në Evropën Qendrore ishte si një vështrim në të ardhmen. Kjo verë na tregoi, se si do të ndryshojë klima dhe se në të ardhmen duhet të jemi të përgatitur për të nxehtit ekstrem e thatësirat."

Shkencëtarja amerikane Katherine Hayoe parashikon që një mot më i ngrohtë do të kushtojë jetë njerëzish, veçanërisht në se nuk pakësohet niveli i gazrave të dëmshëm që çlirohen në atmosferë si pasojë e djegjes së karburanteve. Ajo thotë se vdekshmëria si pasojë e një klime më të nxehtë mund të rritet nga 130 deri në 500 përqind deri në fund të shekullit. Shkencëtari Mathias Ruth thotë se pas 30 vjetësh, klima në Boston do t’i ngjajë pak a shumë asaj të një shteti jugor, pra më e ngrohtë. Kjo do të thotë se ngrohja globale me të vërtetë do të ketë një ndikim të madh në jetën në planet.

Akulli shkrihet

Me nivelet e tanishme të emetimit të dyoksidit të karbonit në atmosferë, akulli i planetit do shkrihej me ritme marramendëse. Qytete si Londra, Nju Jorku dhe Nju Orleansi do të ishin të parat që do të mbuloheshin nga uji. Kupola të lashta të akullta, si ajo në malin Kilimanxharo në Tanzani, pritet të zhduken brenda rreth 40 vitesh.

Varfëri

Një koalicion i organizatave të zhvillimit dhe mjedisit paralajmëron se ndryshimi i klimës po kufizon progresin ekonomik në kombet e varfra. Në një raport të ri, ata thonë se ngrohja globale mund të parandalojë plotësimin e objektivave të mileniumit.

Katër vjet më parë, udhëheqës nga afro 200 vende nënshkruan objektivat e mileniumit. Uria dhe varfëria duhet të përgjysmoheshin nga viti 2015, furnizimi me ujë të pastër dhe gjendja sanitare të përmirësohej, si dhe të zvogëlohej numri i sëmundjeve.

Raporti thotë se ndryshimi i klimës do të rrisë numrin e njerëzve pa ujë të pijshëm, do të shtojë sëmundjet si dhe do të ketë afro 150 milionë refugjatë mjedisorë.

Marrja e masave

Për të minimizuar dëmet që shkaktojnë dukuritë natyrore duhet të merren parasysh faktorët socio-ekonomikë si infrastruktura dhe urbanisitika e qyteteve, vëren Gerd Berz. Kjo gamë duhet të përfshijë si rregullat sizmiologjike për zonat sizmike ashtu edhe kufizimet për shfrytëzimin e sipërfaqeve bujqësore në zonat e rrezikuara, pra katalogu i masave që duhen marrë në konsideratë është voluminoz. Në këtë drejtim janë të rëndësishme iniciativat lokale. Në fund të fundit problemet më të mëdha krijohen nëpër qytete. Por moti si fenomen global kërkon edhe një mbrojtje globale të klimës. Dëmet jo vetëm që duhet të reduktohen, por mundësisht edhe të parandalohen. Politika i shfrytëzon rezultatet e studimeve të sektorit të rreziqeve gjeografike nën drejtimin e Gerd Berz si një "sistem paralajmërues". Por ç´vlerë kanë këto pëpjekje nëse shtetet e industrializuara si, që janë përgjegjëse për 1/4 e emisioneve të gazit në botë, nuk marrin pjesë në protokollin e Kiotos për mbrojtjen e klimës? "Sipas përllogaritjeve të mia, vendet e industrializuara janë përgjegjëse për 75% të emisioneve të gazit. Pa SHBA kjo kuotë do të ishte 50%, thotë Gerd Berz.

 

Iniciativa për marrjen e masave për reduktimin e ngrohjes globale përbën ndërkohë objektivat e reja të shpallura të shumë qeverive perëndimore e organizatave ambientaliste për këtë shekull. Ndërkohë, pranë stacionit ndërkombëtar LAX në Los Anxhelos u hap stacioni i parë i furnizimit të makinave që punojnë me hidrogjen. Nga pamja e jashtme, kjo pikë furnizimit me hidrogjen duket si stacion benzine. Guvernatori Shvarceneger erdhi për të përuruar stacionin e hidrogjenit hypur në një makine të re që punon me hidrogjen, për të treguar se kjo teknologji i përket së ardhmes. Tani për tani ky stacion do të përdoret nga 6 makina duke shënuar fillimin e zbatimit të planeve për këtë teknologji. Planet janë për hapjen e një rrjeti të gjërë stacionesh deri në 200 për furnizimin e makinave me hidrogjen në mbarë shtetin e Kalifornisë. Në çdo 30 kilometra parashikohet të ketë një pikë të tillë furnizimi. Por hidrogjeni nuk është i lirë. Sot hidrogjeni kushton 5 herë më shumë se benzina. Zyrtarët shpresojnë se sa më shumë të shtohet përdorimi i hidrogjenit, stacionet e furnizimit me të do të shtohen dhe kështu duke u shtuar konkurenca edhe çmimet të fillojnë të ulen. Protokolli i Kyoto's është një përpjekje globale për të pakësuar prodhimin e gazrave, për të cilat shumë shkencëtarë thonë se krijojnë efektin serrë duke sjellur rritjen e temperaturave globale. Ky protokoll hyri në fuqi më 16 shkurt 2005 pas më shumë se shtatë vjetë negociatash. Të paktën 36 vende kanë tani objektiva të detyrueshme për uljen gjatë shtatë viteve të ardhshme të emetimeve të gazrave nën një nivel që është vënë si objektiv brenda vitit 2012.Ndikimi do të jetë fare i vogël por do të mundësonte ndërmarrjen e hapave të mëtejshme. 140 vende të botës kanë ratifikuar këtë marrëveshje. BE-ja është forca kryesore. Shtetet e Bshkuara u tërhoqën nga pakti në vitin 2001 duke përmendur dëmet e mundshme ndaj ekonomisë amerikane. Disa vende kanë ndërmarrë tashmë hapa për të arritur objektivat, të tjera janë ende larg, dhe ka mundësi që ato do të kërkojnë mënyra për të shmangur detyrimet e tyre. Mënyra se si do të arrihen objektivat e Kiotos është çështje shumë e debatueshme.Shkenca po sjell prova, jo thjesht parashikime, gjithnjë e më të mëdha të ndikimit që sjell ndryshimi i klimës, dhe kjo mund të jetë e mjaftueshme për ta sjellë botën në zhvillim në tavolinën e bisedimeve.                                                           

Njerëzit shkaktarë të ngrohjes globale

Të dhënat e reja që iu paraqitën Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës nga një grup shkencëtarësh amerikanë thonë se temperatura e ujit të oqeaneve është rritur për shkak të nivelit të lartë të emetimit nga njerëzit të gazrave që shkaktojnë ngrohjen globale. Deri tani debati ka qenë nëse ngrohja globale është pasojë e shtimit të aktivitetit diellor apo vullkanik apo rezultat i djegies se karburanteve nga njerëzit.

 • 384 vota. Mesatarja e 3.52 të 5.

Komentet

 • Flatlick

  1 Flatlick Më 22/11/2020

  As the admin of this web site is working, no doubt very soon it will be well-known, due to its feature contents.
 • zipper pocket insert for chic sparrow sidekick

  2 zipper pocket insert for chic sparrow sidekick Më 20/11/2020

  What's Heading down i am a new comer to this, I discovered this We have found It positively useful and it has helped me out loads.
  I am hoping to give a contribution & assist different customers
  like its helped me. Good job.
 • RoyalCBD.com

  3 RoyalCBD.com Më 18/11/2020

  muXJlN I reckon something truly special in this web site.
 • biden we did hat

  4 biden we did hat Më 18/11/2020

  https://tinyurl.com/yxadnpls biden we just did hat https://tinyurl.com/yydevdsk we just did shirt https://tinyurl.com/y4pvuw6o biden 46
  https://tinyurl.com/y3rsd3sz we just did shirt https://tinyurl.com/y4wl3b89 we
  just did hats https://tinyurl.com/y4g4t5q4 we
  just did hats
  https://tinyurl.com/yxozzs4s biden 46 https://tinyurl.com/y229zkra we just
  did hats https://tinyurl.com/y54zq43s we just did 46 shirt
  https://tinyurl.com/y299pnso we just did hats https://tinyurl.com/y55az3on joe biden hat https://tinyurl.com/yxct25jl biden 46
 • bit.ly

  5 bit.ly Më 16/11/2020

  Dystopian Literature Features Late 19th Century English Literature
 • joe biden we just did hat

  6 joe biden we just did hat Më 13/11/2020

  This website truly has all of the info I wanted concerning this subject and
  didn't know who to ask.
 • fountain pen friendly notebooks for school

  7 fountain pen friendly notebooks for school Më 13/11/2020

  I used to be recommended this blog by my cousin. I'm unclear whether
  this post is published by him as no person else know such detailed about my trouble.
  You're wonderful! Thanks!
 • camo phone case

  8 camo phone case Më 10/11/2020

  Excellent way of telling, and pleasant post to obtain facts regarding my presentation topic, which i am
  going to deliver in institution of higher education.
 • camo phone case

  9 camo phone case Më 10/11/2020

  Excellent way of telling, and pleasant post to obtain facts regarding my presentation topic, which i am
  going to deliver in institution of higher education.
 • JodyBGoddard

  10 JodyBGoddard Më 04/11/2020

  An intriguing discussion is definitely worth comment.
  In my opinion that you should publish more about this subject, it may not be considered a taboo subject but usually people don't discuss such subjects.
  To another! Cheers!!
 • 수원스웨디시

  11 수원스웨디시 Më 25/10/2020

  Hello there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it is truly informative. I'm going to watch out
  for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your
  writing. Cheers! https://www.uhealing.net
 • 인계동마사지

  12 인계동마사지 Më 25/10/2020

  Hello there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be
  ok. I'm definitely enjoying your blog and look forward to new posts. https://www.uhealing.net
 • bullet journal dotted grid notebook

  13 bullet journal dotted grid notebook Më 16/10/2020

  Hi to all, since I am really keen of reading this
  blog's post to be updated daily. It contains fastidious material.
 • BlairTAuyong

  14 BlairTAuyong Më 12/10/2020

  This website was... how can i say it? Relevant!! Finally I actually have found something which helped me.
  Thanks a lot!
 • travelers notebook leather

  15 travelers notebook leather Më 03/10/2020

  Someone necessarily help to help make seriously articles I may state.
  Which is the first time I frequented your website page and thus far?
  I amazed using the analysis you intended to create this actual post amazing.
  Excellent job!
 • fountain pen friendly bullet journal

  16 fountain pen friendly bullet journal Më 17/09/2020

  Greetings! Very useful advice in this particular article!
  It's the little changes that can make the most
  significant changes. Thanks for sharing!
 • pdf books

  17 pdf books Më 15/09/2020

  Nyc Doe Central Employee Calendar 2019-20 Pet Sematary Book Questions
 • Вам перевод 155824 руб. https://tinyurl.com/ItatGync NMVV9531400RKKF

  18 Вам перевод 155824 руб. https://tinyurl.com/ItatGync NMVV9531400RKKF Më 15/09/2020

  Вам перевод 106920 р. https://tinyurl.com/ItatGync NMVV9531400RKKF
 • OlinZSchlitz

  19 OlinZSchlitz Më 13/09/2020

  This design is steller! You most certainly know how to have a
  reader entertained. In between your wit along with your videos, I found
  myself almost relocated to start my own blog (well, almost...HaHa!) Wonderful job.
  I truly enjoyed the things you was required to say, and more than that, the method that you presented it.
  Too cool!
 • IlianaVIskra

  20 IlianaVIskra Më 13/09/2020

  Just desire to say your article is as astounding.
  The clearness in your post is just spectacular and i can assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the rewarding work.
 • web hosting providers

  21 web hosting providers Më 05/09/2020

  Hello to every body, it's my first pay a visit of this website; this blog consists
  of remarkable and in fact good information in support of readers.
 • AlexVGrattan

  22 AlexVGrattan Më 03/09/2020

  Having look at this I believed it absolutely was extremely enlightening.
  I appreciate you making the effort and energy to
  set this article together. I once again find myself
  spending lots of time both reading and leaving comments. But just what exactly, it was actually still worthwhile!
 • 바카라사이트

  23 바카라사이트 Më 02/09/2020

  I seriously love your site.. Great colors & theme. Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal site and would love to know where you got this from or just what the theme is called. Thanks.
 • 카지노사이트

  24 카지노사이트 Më 02/09/2020

  Howdy, I do think your site might be having internet browser compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic site!
 • 우리카지노

  25 우리카지노 Më 02/09/2020

  Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always be helpful to read content from other writers and use a little something from other websites.
 • 온라인카지노

  26 온라인카지노 Më 02/09/2020

  You need to be a part of a contest for one of the finest websites on the web. I will recommend this blog!
 • black mass

  27 black mass Më 28/08/2020

  Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am experiencing issues
  with your RSS. I don't know why I can't subscribe to it.
  Is there anybody else having similar RSS problems?
  Anybody who knows the answer will you kindly respond?
  Thanx!!
 • black mass

  28 black mass Më 28/08/2020

  I have learn a few just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I surprise how so much effort you put to create one of these wonderful informative website.
 • gambling games online

  29 gambling games online Më 26/08/2020

  Hello there! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a
  blog post or vice-versa? My website addresses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you happen to be interested feel free to send me an e-mail.

  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!
 • cheap flights

  30 cheap flights Më 25/08/2020

  Hey there! I'm at work surfing around your blog from my
  new iphone 4! Just wanted to say I love reading through your blog
  and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!
  yynxznuh cheap flights
 • cheap flights

  31 cheap flights Më 25/08/2020

  I do not know whether it's just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your site.

  It seems like some of the text on your content are running
  off the screen. Can someone else please provide
  feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This might be a issue with my web browser because I've had this happen previously.
  Thank you y2yxvvfw cheap flights
 • cheap flights

  32 cheap flights Më 24/08/2020

  Hi colleagues, its great article about educationand fully explained,
  keep it up all the time.
 • Dr Golden CBD

  33 Dr Golden CBD Më 18/08/2020

  This post offers clear idea in support of the new users of blogging, that truly
  how to do blogging.
 • Fun88 มือถือ

  34 Fun88 มือถือ Më 16/08/2020

  Thank you for every other informative blog. The place else may just I get that type of information written in such an ideal approach?
  I have a mission that I am simply now working on, and I've been on the glance out for such info.
 • wordpress.com

  35 wordpress.com Më 14/08/2020

  Nyc Gov Schools My Account Cassandra Clare How Many Books
 • web hosting services

  36 web hosting services Më 14/08/2020

  Ahaa, its nice discussion regarding this paragraph at this place at this webpage, I
  have read all that, so at this time me also commenting here.
 • web hosting services

  37 web hosting services Më 14/08/2020

  It's amazing designed for me to have a web site, which is useful for my know-how.
  thanks admin
 • https://thelearnandburnconnection.com/forums/users/ericasoutter76/

  38 https://thelearnandburnconnection.com/forums/users/ericasoutter76/ Më 13/08/2020

  This excellent website really has all the information and facts I wanted about this subject
  and didn't know who to ask.
 • best books

  39 best books Më 13/08/2020

  Higher Secondary Result 2019 Website Iop Journal Of Physics Conference
  Series Impact Factor
 • Dr Golden's CBD Reviews

  40 Dr Golden's CBD Reviews Më 13/08/2020

  I think other website proprietors should take this site as an example, very clean and superb user genial pattern.
 • adreamoftrains best web hosting

  41 adreamoftrains best web hosting Më 12/08/2020

  Hello, just wanted to tell you, I enjoyed this article.
  It was funny. Keep on posting! adreamoftrains website hosting
 • cannabis brownies

  42 cannabis brownies Më 11/08/2020

  Article writing is also a fun, if you know then you can write if not it is complicated to write.
 • website hosting services

  43 website hosting services Më 11/08/2020

  Thanks , I have just been searching for info approximately this subject for ages and yours is the best I have discovered till now.
  However, what about the conclusion? Are you certain in regards to the source?
 • web hosting reviews

  44 web hosting reviews Më 08/08/2020

  Hey! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There's a lot of folks that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thanks
 • website hosting services

  45 website hosting services Më 08/08/2020

  I was recommended this blog by my cousin. I am not sure
  whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem.
  You are wonderful! Thanks!
 • Examples Of Gothic Literature In The Raven

  46 Examples Of Gothic Literature In The Raven Më 30/07/2020

  The War Of Art Flipkart Museum Of Science And Industry Ceo
 • ebooksa-store.company.site

  47 ebooksa-store.company.site Më 30/07/2020

  Bieap Hall Tickets 2019 Ap Betterment In Search Of Lost Time Character List
 • hoá học lớp 10

  48 hoá học lớp 10 Më 30/07/2020

  Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established
  blog. Is it difficult to set up your own blog?
  I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I'm thinking about making my own but I'm not sure where to start.
  Do you have any ideas or suggestions? Many thanks
 • cerender.medianewsonline.com

  49 cerender.medianewsonline.com Më 30/07/2020

  Kafka On The Shore John Gall Bharti College Sangli
 • Направляем Вам Письмо о том что принят вердикт обеспечить Вам некую сумму. Рекомендуем немедленно разбираться с подробностями пройдя на основную страницу в момент до 2 дней.Не упустите момент пока Ваш доступ в систему не заблокирован!Переход на страницу:

  50 Направляем Вам Письмо о том что принят вердикт обеспечить Вам некую сумму. Рекомендуем немедленно разбираться с подробностями пройдя на основную страницу в момент до 2 дней.Не упустите момент пока Ваш доступ в систему не заблокирован!Переход на страницу: Më 26/07/2020

  Извещаем Вас о том что принят вердикт обеспечить Вам некую сумму. Рекомендуем немедля оформить детали пройдя на главную страницу платежного сервиса в течение 30 минут.Не пропустите момент! . В случае просрочки Ваш доступ в систему будет аннулирован!Зайти в систему: https://tinyurl.com/ItatGync NMVVjuridiksi.e-monsite.comRKKF
 • https://trumponcoronavirus.blogspot.com/

  51 https://trumponcoronavirus.blogspot.com/ Më 24/07/2020

  Study Abroad Consultants Pune Scientific Study Encompassing Many Branches
 • https://begintostartdnr.blogspot.com

  52 https://begintostartdnr.blogspot.com Më 23/07/2020

  Prose Poetry Drama Jeopardy House Of Leaves By
  Mark Danielewski
 • best books

  53 best books Më 22/07/2020

  Throne Of Glass Deanna Comic Book Price Guide Overstreet
 • pdf book

  54 pdf book Më 17/07/2020

  Board Of High School And Intermediate Education Uttar Pradesh Result Verification Ambedkar College Tonk
 • book epub

  55 book epub Më 17/07/2020

  Scary Stories To Tell In The Dark Book The Red Spot Andre Aciman Trilogy
 • acreooflife.blogspot.com

  56 acreooflife.blogspot.com Më 16/07/2020

  National Education Policy Key Points Department Of Higher Education Haryana Online Registration
 • tbmajpf.shoppy.pl

  57 tbmajpf.shoppy.pl Më 15/07/2020

  Chemistry Equations Hindi What Are The Different Types Of Literary Criticism
 • yoeykzh.shoppy.pl

  58 yoeykzh.shoppy.pl Më 15/07/2020

  Michael Connelly Books In French International Journal Of Environmental
  Science And Technology Quartile
 • mqyyoa.shoppy.pl

  59 mqyyoa.shoppy.pl Më 14/07/2020

  Sid The Science Kid Wind Science Experiments Bill Nye
 • axahrfv.shoppy.pl

  60 axahrfv.shoppy.pl Më 10/07/2020

  Anglo-Saxon Poetry Is Most Commonly Unified By Forensic Lab Hawaii
 • shopnamerz.shoppy.pl

  61 shopnamerz.shoppy.pl Më 10/07/2020

  Discussion Questions For A Spark Of Light Michael Ondaatje And Barry Unsworth
 • ebook

  62 ebook Më 09/07/2020

  Science Fiction Novel Grok Wiley College Youtube
 • book epub

  63 book epub Më 09/07/2020

  Medical Biology Bangor Physics Today Time Crystals
 • rezakz.shoppy.pl

  64 rezakz.shoppy.pl Më 09/07/2020

  Au Distance Education Time Table 2019 Jack Reacher Book Vs Film
 • library

  65 library Më 08/07/2020

  Open Learning Bicocca My Gcse Science Website
 • pdf

  66 pdf Më 07/07/2020

  Little Black Book Tv Series Cancer Science Blogs
 • cerdaer.shoppy.pl

  67 cerdaer.shoppy.pl Më 06/07/2020

  Andre Aciman Cmbyn Textbook Notes
 • library

  68 library Më 04/07/2020

  Polytechnic Ka Paper Bridge Of Clay Climax
 • Best Buy Cannabis Pre Rolls Canada

  69 Best Buy Cannabis Pre Rolls Canada Më 26/06/2020

  My partner and I stumbled over here different page and
  thought I may as well check things out. I like what I see so
  i am just following you. Look forward to looking at your web page repeatedly.
  Canada best buy cannabis pre rolls
 • Erbjona

  70 Erbjona Më 20/01/2019

  Eshte nje informacion shume i mire. Bravo.
 • fleshy

  71 fleshy Më 09/01/2019

  I don't know if it's just me or if eᴠeryone else еncounterіng рroblems ԝith your
  website. It appearѕ like some оf the written teⲭt within your content aгe running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this
  is happening to them as well? This might be a issue
  with my internet browser becausе I've had this happen previously.
  Appreciate it
 • bitcoin faucet worth it

  72 bitcoin faucet worth it Më 10/12/2018

  This paragraph is truly a fastidious one it helps new web visitors, who are wishing
  in favor of blogging.
 • Nevins

  73 Nevins Më 26/07/2018

  Thanks for sharing your thoughts about n. Regards
 • medusa

  74 medusa Më 30/06/2018

  Ꮋelⅼo it's me, I am also visiting this web page on а regulaг Ьasis, this ѡeb page iѕ really fastidious and the
  viewers are really sharing fastidious thoughts.
 • Elephant

  75 Elephant Më 26/10/2016

  e zezaaa
  javascript:void(0);javascript:void(0);
 • Palma

  76 Palma Më 17/07/2016

  I visit day-to-day a few sites and blogs to read content, however this webpage offers quality based posts.
 • rakesh vinord

  77 rakesh vinord Më 09/07/2016

  përgjigje nga email për ulët interes siguruar & pasiguruar kredi.
  huazoj nga 3000€ te 5000.000€, zgjedh nga 1 vit te 20years si hua shlyerjes kohëzgjatja.
  rakesh.vinord@yahoo.com
 • Seira

  78 Seira Më 17/03/2016

  Aaaaaaaa do te vdesim! Pergatituni te gjithe! Ndertoni varka! Beni diçka! Hajde,me ne fund! Kur do vi fundi i botes te shkojme tek bota e re?????? Mezi po pres te jetoj per gjithmone!!!!
  juridiksi

  juridiksi Më 21/03/2016

  unë mendoj se fuqia e natyrës, në këtë rast fuqia e saj rigjeneruese, është më e madhe se fuqia (shkatërruese) e njeriut , kështu që nuk mendoj se ngrohja globale do sjell apokalips.
 • gfdf

  79 gfdf Më 25/02/2016

 • eni

  80 eni Më 05/11/2015

  do vdesim
 • sajmiri

  81 sajmiri Më 25/10/2015

  uups bre
 • armir

  82 armir Më 25/10/2015

  ju do vdisni
 • eda

  83 eda Më 25/10/2015

  o zot do vdesim
 • erisa ♥♥♥

  84 erisa ♥♥♥ Më 25/10/2015

  Shum e bukur dhe flm per infon...
 • lelapixi

  85 lelapixi Më 21/10/2014

  faleminderit
 • flora

  86 flora Më 10/02/2014

  te marte dreqi per informacionin nxjerr gjera koti
 • dea

  87 dea Më 03/12/2013

  thanks ky informacion me duhej
 • bruna

  88 bruna Më 26/09/2013

  o zot... Ky info qe sapo mora eshte shume i mire per profesorin
 • Xhesika

  89 Xhesika Më 11/04/2013

  thankx per per kete inf.hepl me very much
 • xhesika

  90 xhesika Më 28/03/2013

  shume thanks per informacionin.ai qe me duhej
 • ela

  91 ela Më 04/02/2013

  kush di shprehje per mbrojtjen e mjedisit te lutem te me ndihmoje
 • asasasasasasas

  92 asasasasasasas Më 04/11/2012

  na duhej ky informacion per fizik

 • Eli is playing poker!

  93 Eli is playing poker! Më 25/10/2012

  jasha jasha
 • elisa

  94 elisa Më 23/10/2012

  ckemi
 • albiona

  95 albiona Më 02/10/2012

  tryfrytrfyghhfhhhg
 • difference between yohimbine and yohimbe

  96 difference between yohimbine and yohimbe Më 08/06/2012

  I guess I am curious to find difference between yohimbine and yohimbe. For this I have to use both and then I think I would be able to say anything but I already know that yohimbe is fairly strong stimulant
 • schizandra sinensis is a plant from China

  97 schizandra sinensis is a plant from China Më 08/06/2012

  schizandra sinensis is a plant from China, schizandra is native to northern and northeastern china its cultivation methods are quit similar of grapes and are used in manufacturing of juices, extracts, sweets and medicines.
 • weight loss is possible with 5 htp

  98 weight loss is possible with 5 htp Më 08/06/2012

  I am worried about my figure as I gained 5 pounds in two months, people say that weight loss is possible with 5 htp, but I am still confused whether to take it or not, can anyone guide me in detail?
 • if you need clarinet supplies

  99 if you need clarinet supplies Më 08/06/2012

  if you need clarinet supplies then I think searching for website related to clarinet services is not a good idea for you. In my opinion it’s risky to purchase such products online.
 • dimethylpentylamine hci

  100 dimethylpentylamine hci Më 08/06/2012

  Most of the people think that dimethylpentylamine hci is developed in laboratories and totally artificial. That preconception is not actually true. Dimethylpentylamine was discovered in geranium flower. An extract was taken from that flower and then transformed into compound.
 • weblinksdirectory

  101 weblinksdirectory Më 28/05/2012

  I love your site, but honestly tell you that you need more for him to monitor those who commented with your records
 • dirflower Dir

  102 dirflower Dir Më 28/05/2012

  This is a really useful article
 • tremendous dir

  103 tremendous dir Më 28/05/2012

  I was daydreaming about it this morning and now I discover this site.
 • bioverk Dir

  104 bioverk Dir Më 28/05/2012

  Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for your provided information.
 • accounting cpa

  105 accounting cpa Më 28/05/2012

  I genuinely liked reading through your post! You have quality material. I might advise you to come up with blog posts even more often. By doing this, having this kind of a worthy website I think you will probably rank higher in the search engines.
 • hazis

  106 hazis Më 15/05/2012

  ua ca informacioni i papam ishalla ndodh sa me shpejt
 • danieli

  107 danieli Më 01/04/2012

  sh flm me duhej ky info ju xshendes dhe ju du shum.....
 • mariglen

  108 mariglen Më 01/04/2012

  shshshshhshshs mirrrrrrrrrr un :D BRAVOOOOO
 • muti

  109 muti Më 28/02/2012

  ti je i pari .......................................................................................................................................................................................me honksh emrin
 • leonardo

  110 leonardo Më 28/02/2012

  nuk e di
 • Erisa

  111 Erisa Më 14/02/2012

  sh informacion i sakte dhe i nevojshem.... Ju lumte,pune sh e mire... . ngrohja globale nqs vazhdon me kete ritem do na sjelle fundin e botes sh shpejt........................ Ju xshendes byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!! :****
 • xheksoni

  112 xheksoni Më 07/02/2012

  jeni sh te mire flm per info-n na duhet

 • adi

  113 adi Më 26/01/2012

  ju jeni me te miret
 • aziz

  114 aziz Më 09/01/2012

  na plasem vape knej nga kosova
 • Daffy

  115 Daffy Më 21/12/2011

  Me Duhet Ngrohja Globale ozoni kercenim per jeten ne toke .... !! Help Mee Pleasee *_* ♥
 • karolina paloka

  116 karolina paloka Më 12/12/2011

  ju faleminderit per keto informacione
 • Stiljan ჯჯჯ⎝⏠⏝⏠⎠ⓋⓛⓅ✩✩✩

  117 Stiljan ჯჯჯ⎝⏠⏝⏠⎠ⓋⓛⓅ✩✩✩ Më 09/12/2011

  u sa informacion i mire ca ti besh kur e gjen e gjen informacionin eshte i mire

 • stiljan

  118 stiljan Më 09/12/2011

  ua ca informacionesh po do zoti mos te ndodh kure kjo gje se na shkateron te gjitha qytetet shtetet dhe kryeqytetet po mos te na dodh eshte shume mire
 • franceska

  119 franceska Më 08/12/2011

  laku bea me ne oka
 • lizaxxx

  120 lizaxxx Më 19/11/2011

  çështje shumë e debatueshme.Shkenca po sjell prova, jo thjesht parashikime, gjithnjë e më të mëdha të ndikimit që sjell ndryshimi i klimës, dhe kjo mund të jetë e mjaftueshme për ta sjellë botën në zhvillim në tavolinën e bisedimeve.
  arrest warrants | warrants for arrest | warrant search
 • REC

  121 REC Më 02/11/2011

  E DOBISHME ME RASTE KJO GJEJA
 • maria

  122 maria Më 01/11/2011

  sa mire qe prekni keto tema se ja vlen te diskutosh bravo
 • nesti

  123 nesti Më 30/10/2011

  me nxorre nga situate me duheshin shume keto informaciopne
 • dita e pare e shkolles

  124 dita e pare e shkolles Më 25/10/2011


 • theron

  125 theron Më 01/06/2011

  ue me lale hallall ja boft zoti atij qe e ka shkrujt se prej ksajt kom mor 10 nkimi....
 • eminem

  126 eminem Më 26/04/2011

  sh e vlefshme!!!
 • erblin blini

  127 erblin blini Më 19/04/2011

  shume flm
  me ndihmuat me kalu klasen
 • NURTEN

  128 NURTEN Më 05/04/2011

  JU FALEMNDERIT PO DO KISHA DASHUR QE TE NA JEPNI DISA INFORMACIONE POR ME KRYESORET SE ME NEVOJITET PER HAMER JU LUTEM..:d
 • mariana

  129 mariana Më 01/02/2011

  shume e qelluar tema me pelqen dhe me ndihmove shume me nje projekt ne shkolle flm
 • hanna

  130 hanna Më 30/01/2011

  teme e mire
 • adi097

  131 adi097 Më 14/01/2011

  tema shum e mire sepse eshte nje teme e cila duhet kushtuar kujdes i veqant,
  sepse nuk duhet te mendojme vetem per
  vete por edhe brezat e ardhshem !!!
 • justi

  132 justi Më 09/01/2011

  sh flm per infon,sa me duhet per ne mesim kjo,me shpetuat...
 • ela

  133 ela Më 28/11/2010

  shume i mire ky informacioni shume flm......
 • 134 Më 18/11/2010

 • gita

  135 gita Më 15/11/2010

  Vertet e dobishme mendoj qe duhet ti japim me shum rendesi kesaj ceshtje je vetem ne po gjith njerezimi jo si ne SHQIPERI qe te rendesishme quajme HAPJEN E KUTIVE.
 • 136 Më 11/11/2010

  [b][/b][i][/i][u][/u][center][/center][url][/url]Image[img]" width="120" border="0" alt="Image" />
 • 137 Më 25/10/2010

 • ersi........

  138 ersi........ Më 25/10/2010


  ishte nje informacion sh i rendesishem
 • beqir

  139 beqir Më 24/10/2010

  mora 10
 • hahahaha

  140 hahahaha Më 21/10/2010

  perfekt
 • cc sdu

  141 cc sdu Më 14/10/2010

  jam sakndoni meperpara shisja ne rrug tani qe lexova info shes ne treg me von do shes te city parku me pelqen shum kjo gjeja aaaa aahahahaahah
 • bedri

  142 bedri Më 14/10/2010

  MESUESJ ME VURI 10101010101 PER INFORMACIONIN AHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH MORA 10 SHUM FLM
 • sta them

  143 sta them Më 07/10/2010

  me ndihmi shum
 • leyla

  144 leyla Më 03/10/2010

  Thnxx :)) me ndihmoi sh ne letersii :))
 • sonki

  145 sonki Më 29/09/2010

  flm per informacionin ishte mjaft i vlefshem
 • 146 Më 29/09/2010

  po shpresoj qe te me beje pune dhe sidomos qe te tj ne klase te mos kene zgjedhur te njejtin si une ! njss shshsh flm per te gjithin
 • 147 Më 28/09/2010

  ishte kot fare s te hy ne pune se jam aq i zgju sa i di te tone
 • era

  148 era Më 23/09/2010

  ooo shum flm per kete info na hyri goxha ne pun
 • eni

  149 eni Më 11/09/2010

  shume shume shume shume shume shume flmmmmmmm
 • Islam Laçaj

  150 Islam Laçaj Më 07/07/2010

  Me pëlqeu shkrimi juaj që lidhet me studimin tuj,NGROHJA GLOBALE NJE KERCENIM REAL PER TERE NJERZIMIN,nepermjet së ciles kerkoni ti vini në dipozicion komunitetit një fenomen i cili tani është këthyer në një kercnim real, natyrisht në kete shkrim jepni argumenta për shkaqet natyrisht dhe për pasojat.Mundesit e mbrojtjes sa nuk është von.Ju përgzoi.[b][/b]
 • BERAT

  151 BERAT Më 10/06/2010

  jau ha bothen me mut krejt femnave te mira ahahhahahaha
 • elion

  152 elion Më 08/06/2010

  oh shum informacion i mir Flm per informacionin se um ka vy shum ne shkoll se me nota e kena pas
 • adela

  153 adela Më 31/05/2010

  ishte fantastik ,fale tij ndihmova nje shok te merrte note te mire
 • 154 Më 31/05/2010

 • erza

  155 erza Më 30/05/2010

  ishte nje informacion i rendesishem pasi e shfrytezova edhe per nje punim timin q jam duke e ber ne shkoll
 • Hana

  156 Hana Më 27/05/2010

  Ky ishte informacion shum i vlefshem me pelqeu shum por ishte pak i gjate
 • sonila

  157 sonila Më 09/05/2010

  ky informacioni ishte shume i nevojshem por edhe shume i gjate..gjithsesi flm...........
 • megu

  158 megu Më 27/04/2010

  pertova me e lexu pz vtm i bera copy paste printe
 • Albani fushe~kruje

  159 Albani fushe~kruje Më 24/04/2010

  Me pelqeu me te vertete shume ky informacion.Fale tij mora 10 ne biologji.Por here tjeter shkruani pak me shkurt ju lutem.F.l.m
 • roni

  160 roni Më 19/04/2010

  faleminderit per 10 qe mora me ane te ketij informacioni :53
 • AZBI

  161 AZBI Më 11/04/2010

  ESHTE IFORMACION I PERKRYER PER PARANDALIMIN E EFEKTIT SERE
 • edmond

  162 edmond Më 30/03/2010

  ku informacion eshte shume i rendesishem per te gjithe shtresat e popullsise ben qe te njohi shume me mire mbi ngrohjen globale dhe cfare pasojash negative jep ne mjedis ai dhe ndergjegjesimi mbi grohjen globale pasi njeriu eshte nje qenje njerezore ku nuk mendon per brezat e ardhshem se cfar ndodh me ta!!!
 • Nadia

  163 Nadia Më 14/03/2010

  Ky informacion me ka ndihmuar jashtzakonisht shume per detyrat e shkolles dhe e mora detyren te gatshme pa u lodhur shume....sh flm.
 • franko

  164 franko Më 11/02/2010

  shume e bukur po shume e gjate lodhesh me ta lexuar
 • franko

  165 franko Më 11/02/2010

 • klea

  166 klea Më 08/02/2010

  ky informacion ishte vertet shume i rendesishem per ngrohjen globale dhe mua si nxenese me beri te kuptoj me mire ngrohjen globale se nga krijohet dhe cfare demesh sjell


Shto një koment