Créer un site internet

Një rini e trishtuar dhe e frikësuar për të ardhmen

juridiksi Nga Më 31/08/2012 comment 0

folder_openTema Sociale

Alban Daci

Dott. Alban DaciKjo është sot aktualisht rinia shqiptare, e cila ka mbetur mes, si të themi, dy ujërave, as në shpi e as në ezil (emigracion). Të rinjtë shqiptarë janë të dëshpëruar nga mungesa e punësimit dhe të frikësuar, se ndoshta nuk do të arrijnë të gjejnë kurrë punë. Të rinjtë shqiptarë janë mes dilemës të emigrojnë e të mos kthehen më kurrë, apo të emigrojnë, të njohin Perëndimin e pastaj të kthehen për t'u përshtatur me despotizmin ballkanas. Të rinjtë shqiptarë janë mes dilemës që të rrinë me ore të tëra nëpër kafe, se nuk kanë si të shtyjnë ditën, apo të mos dalin fare nga shtëpia, sepse nuk gjejnë asnjë motivim.

Ka vite e vite që politika dhe politikanët kanë abuzuar dhe po tentojnë të abuzojnë me rininë, energjitë dhe idealet e saja. Rinia shqiptare për fat të keq shumë herë, të le përshtypjen sikur është peng i një politizimi të tejskajshëm burokratik, korruptiv dhe neglizhues. Rinia shqiptare është mes dilemës të shkollohet jashtë, dhe askush të mos e respektojë në Shqipëri shkollimin e saj, apo të marr një diplomë të lehtë të blerë me pak para në vend, sepse gjithsesi, tashmë miku, forca dhe paraja nuk “ngrenë vetëm ujin përpjetë”, siç thotë populli, por ngre edhe njerëzit nga nivele më të thjeshta në nivelet më të larta e të pamerituara sociale. Rinia shqiptare është e lodhur dhe e dëshpëruar sa herë që shikon se vendi i saj ka probleme, ka përplasje dhe prapambetje. Rinia shqiptar është e lodhur vetëm duke qenë dëshmitare e proceseve të shumta negative me karakter politiko-social që kanë ndodhur në vend. Rinia shqiptar është e trishtuar tek sa shikon, se vendi i saj nuk ndryshon dhe nuk arrin të dal qoftë edhe për një çast nga kolapsi politiko-social që prej vitesh e ka pllakosur. Rinia shqiptare është e trishtuar, kur shikon, se varfëria, braktisja e pushtetit dhe mosinteresimi i politikave shtetërore po i errëson të ardhmen dhe po i ve në dilemë të tashmen. Rinia shqiptare është e lodhur për gjithçka, ndoshta edhe pse nuk arrin të jetë vetvetja, si një forcë e madhe intelektuale dhe energjike duke qëndruar në ballin e sfidave dhe në burimin e ideve dhe zgjidhjeve. Rinia shqiptare është e lodhur dhe e trishtuar duke kuptuar, se ajo është e politizuar nga një politikë imorale, e cila nuk shikon asgjë tjetër veç se interesat e një pakice. Rinia shqiptare i ka të gjitha mundësitë me qenë forca reale promovuese e këtij vendi, i cili në vitet e fundit ka vuajtur shumë dhe ka parë nga të gjitha.

politika emigracion punësim shkollim Rinia Shqiptare SHBA dhe Europë Dott. Alban Daci

  • 1 votë. Mesatarja e 5.00 të 5.

Shto një koment