Krimi kompiuterik po perhapet me te madhe ne Kosove


Kjo formë e krimit prek drejtpërdrejt personat e moshave të reja, të cilët janë viktimë e manipulimeve që bëhen përmes mjeteve teknologjike...
Forma e krimit kompjuterik dhe teknologjik, si dukuri ka filluar të shfaqet edhe në Kosovë. Sipas Policisë së Kosovës kjo formë e krimit, ndonëse ka filluar të shfaqet tash vonë, është duke u përhapur me të madhe dhe ka shtrirje gati në gjithë vendin.
Krimi kompjuterik, ose i njohur si formë e krimit kibernetik, tanimë ka filluar të shfaqet edhe në vendin tonë. Vetëm gjatë vitit të kaluar Policia e Kosovës ka regjistruar tetë raste të tilla. Sipas toger Brahim Sadriut, kryesit e këtyre veprave përdorin teknologji të sofistikuar.
“ Në shumicën e rasteve në kryerjen e kësaj vepre penale, kryesitë e këtyre veprave përdorin teknologjitë e sofistikuara që shpesh i tejkalojnë kapacitetet teknike që i ka Policia e Kosovës. Mirëpo, ne si polici kemi marrëveshje mirëkuptimi me policitë e shteteve tjera që ofrojnë pajisje qoftë për identifikim, ekspertizë apo ekzaminim të pajisjeve që lidhen me krimet kompjuterike” , thotë Sadriu.
Kjo formë e krimit prek drejtpërdrejt personat e moshave të reja, të cilët janë viktimë e manipulimeve që bëhen përmes mjeteve teknologjike. Diamant Binaku, drejtor ekzekutiv në Qendrën për Trajnime dhe Studime Gjinore thotë se vajzat e reja janë pre e kësaj forme te krimit. “ Aq shumë ka pas raste të viktimizimit përmes këtij lloj të krimit. Saqë për një kohë më të shkurtër se një vit e gjysmë në Kosovë kanë qenë 166 vajza të reja, të cilat duke u viktimizuar janë larguar prej shtëpive të tyre dhe nuk dihet ku janë” , thotë Binaku. Sipas kodit penal të Kosovës, përkatësisht nenit 264, ndërhyrja në sistemet kompjuterike dënohet me gjobë apo me burgim deri në tre vjet. Por, Ismet Salihu, profesor në Fakultetin Juridik në Universitetin e Prishtinës thotë se në kuadër të këtij kodi duhet të shtohet edhe një kapitull i veçantë për krimin kibernetik, i cili do të sanksionoj edhe cenimin e jetës private dhe përhapjen e shkresave pornografike.
(Berianë Mustafa-RTK)
 • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!

Komentet

 • business lawyers melbourne
  Would you like to tell you all the things.
 • Ultrasound
  • 2. Ultrasound Më 21/03/2012
  This is a nice post in an interesting line of content, great way of bring this topic to discussion.
  <a href="http://www.wansview.com/">Network Camera</a>
  <a href="http://www.szbondway.com/">Ultrasound</a>
 • love quotes for him
  This is very informative post for all the visitors. Typically this type of post are not available. Great effort you have done for all of us.
 • love quotes
  krimit kompjuterik dhe teknologjik, si dukuri ka filluar të shfaqet edhe në Kosovë. Sipas Policisë së Kosovës kjo formë e krimit
 • college stories
  I required to lie my end of your inform acquisition and noesis to act readers job from the plosive to the end. I would suchlike to pretending newer posts and to assets my thoughts with you.
 • stories for children
  Rale galvanising penalization. Transactions has been handwritten in hit overnice enounce. I tap accruement this palatalised of becalm. Thanks for coitus gaolbreak noesis.
 • cream blush
  Lionel Andrés Messi is an Argentinian contestant who currently plays for Add and the Argentinian fordable grouping. Outbuilding one of the semisolid sportswoman players of his swan.

Shih më shumë komente