STUDENTI I SË DREJTËS “ne jemi nën kushtetutën, por kushtetuta është ajo çfarë gjyqtarët thonë se është”. (charles evans hughes)
STUDENTI I SË DREJTËS

Roadrunner, superkompjuteri më i shpejtë në botë

Roadrunner, superkompjuteri më i shpejtë në botë

Shkencëtarët amerikanë kanë promovuar superkompjuterin më të shpejtë në botë

 Shkencëtarët amerikanë kanë promovuar superkompjuterin më të shpejtë në botë.

Makina e kompanisë IBM, e quajtur Roadrunner, është në gjendje të bëjë 1 bilionë (1 mijë miliardë) kalkulime në sekondë dhe është dy herë më e shpejtë se superkompjuteri më i shpejtë aktualisht në botë.

 

Makina do të instalohet në Laboratorin Kombëtar në Los Alamos dhe kryesisht do të përdoret për të monitoruar stoqet bërthamore në Shtetet e Bashkuara.

Kompjuteri gjithashtu do të shfrytëzohet për kërkime në astronomi, gjenomikë dhe ndryshimet klimatike.

Roadrunner ka në vete komponenta, të cilat fillimisht ishin disejnuar për të famshmin Sony PlayStation 3.

  • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!