Rreth Shqipërisë

juridiksi Nga Më 01/04/2009 17

Përmbledhje...

Shqiperia shtrihet ne Evropen Juglindore, ne Perendim te Gadishullit Ballkanik, ne koordinatat gjeografike: 39 16' gjatesi dhe 42 39' gjeresi. Shqiperia ka nje siperfaqe prej 28.748 km2.

Gjatesia e vijes kufitare te Republikes se Shqiperise eshte 1094 km; nga te cilat - 657-km – vije kufitare tokesore , 316-km vije bregdetare, 48-km vije ndarese e lumenjve and 73 km e liqeneve.
Republika e Shqiperise kufizohet ne veri nga Mal i Zi, ne veri-lindje nga Kosova , ne lindje me Maqedonine, dhe ne jug dhe jug-lindje ajo kufizohet me Greqine.
Ne perendim, Shqiperia laget nga deti Adriatik dhe deti Jon.
Lartesia mesatare eshte 708-m, dmth dy here me e madhe se ajo e Evropes.
Shqiperia perfshihet ne zonen sub-tropikale me lageshtire te Hemisferes Veriore, dhe ne zonen me klime mesdhetare.
Kromi, hekur-nikeli, bakri, qymyrguri, nafta dhe gazi jane disa nga mineralet nentokesore me te rendesishme qe gjenden ne Shqiperi.
 
Klima
Ne zonat bregdetare: Mesdhetare mesatare, dimer i bute dhe i lagesht, vere e nxehte dhe e thate
Ne zonat malore: mesatare Kontinentale, dimer i ftohte dhe i ashper, vere e lagesht.
 
Relievi
Fushor (ne Shqiperine Perendimore), Pllajor (ne Shqiperine Lindore
Malor (ne Shqiperine Veriore dhe Qendrore); Maja me e larte: Mali i Korabit (2,753m)
Vija Bregdetare
362 kilometer
 
Popullsia
3,364,571 (Qershor 1999)
95% Shqiptare, 3% Greke dhe 2% te tjere
Shkalla e rritjes se popullsise
1,05% (1999)
 
Kryeqyteti
Tirana (nga viti 1920)
 
Gjuha zyrtare
Shqipja
Gjuha shqipe eshte nje gjuhe indo-evropiane dhe perfaqeson nje dege te veçante ne familjen e gjuheve indo-evropiane.
Gjeografi grek, Ptholemeous, ka deshmuar ekzistencen e shqiptareve dhe te gjuhes shqipe qe ne shekullin e dyte te eres sone.
Emri "Shqiperi" zevendesoi emrin e "vjeter "Arberi" (ose Arbani) ne fund te shekullit XVII, per shkak te kushteve te reja historike te krijuara ne kete periudhe. Ky emer kishte per qellim t’i jepte rendesi lidhjes ndermjet emrit te vendit dhe gjuhes, e cila ne ate kohe quhej "Shqip".
Dokumenti i pare i shkruar i gjuhes bashkekohore shqipe i perket vitit 1462. Vepra e pare letrare "Meshari" (Gjon Buzuku) u botua me 1555, dhe qe nga ajo kohe gjuha shqipe eshte zhvilluar ne dy dialekte kryesore, veçanerisht gjate periudhes se Rilindjes Kombetare Shqiptare:
"Gegerisht", dmth gjuha e folur ne Veri te Shqiperise, dhe
"Toskerisht", dmth gjuha e folur ne Jug te Shqiperise

Alfabeti i gjuhes letrare shqipe ka 36 shkronja dhe perdoret alfabeti latin, i aprovuar nga Kongresi Kombetar i Manastirit me 1908.
Gjuha shqipe (e folur dhe e shkruar) perdoret gjithashtu dhe ne disa pjese te populluara nga shqiptare si Kosove, Mali i Zi, Serbi dhe Maqedoni.
 
Ngjarje te rendesishme historike
Territori i Shqiperise eshte banuar qe ne lashtesi. Gjurme te jetes jane gjetur ne Xare, si dhe ne Shpellen e Shen Marines ne Sarande qe nga koha e Paleolitit te mesem dhe te vone (100 000 – 10 000 vjet me pare).
Shqiptaret jane pasardhes te drejteperdrejte te Ilireve. Fiset ilire shtriheshin ne pjesen perendimore te Ballkanit, deri ne lumenjte Sava dhe Danub ne Veri, Morava dhe Vardar ne Lindje (qe eshte dhe vija kufitare me Thraken), dhe vargmalet e Pindit ne Jug dhe Juglindje (ne kufi me greket dhe maqedonet).
Zhvillimi i shpejte ekonomik, veçanerisht ai i metalurgjise se bronzit dhe hekurit (ne shekujt XI-V para eres sone) krijoi bazat e kultures se perbashket shpirterore dhe materiale te fiseve ilire. Ne fund te shekullit V p.e.s., iliret u futen ne peridhen e skllavopronarise, dhe themeluan pergjate bregdetit qytete shume te njohura ne ate kohe, te cilat ekzistojne dhe sot, si Durrahium (Durresi), Apolonia, Butroti (Butrinti), Scodra (Shkodra), Lissus (Lezha), etj. Pushtimi Roman (ne vitin 168 p.e.s.) pati pasoja te renda per iliret. Megjithate, ata e perballuan me sukses politiken asimiluese te romaneve, kryesisht si rrjedhoje e standarteve te larta te zhvillimit dhe identitetit te kristalizuar etnik.
Pas thyrjes se romaneve ne vitin 395 te eres sone, Iliria mbeti nen sundimin e Perandorise Bizantine. Ne periudhen pasuese, Iliria u pushtua nga fise te ndryshme barbare, si Gothet, Avaret etj.
Ne shekujt IV - VI, sllavet pushtuan nje pjese te Ilirise Veriore dhe Lindore, dhe Maqedonia pushtoi pjese te cilat me vone u asimiluan.
Fundi i mijevjeçarit te pare shenon kristalizimin e kombit shqiptar. Me vone, formacionet politike shqiptare te shekullit XIV mbuluan territoret nga Tivari dhe Prizreni deri ne Kostur dhe Vlore. Nderkohe, ne zona te pjeses jugore ruhej ende emri historik i Epirit, i cili ne vitet pasardhese sherbeu si sinomin per Arberine (shume shpesh, Heroi Kombetar Gjergj Kastrioti Skenderbeu (1405-1468) quhej "Princi i Epirit").
Pushtimi otoman (XIV) vendosi sistemin feudal ushtarak ne Arberi (Shqiperi), por kryengritjet e njepasnjeshme te princerve shqiptare pergatiten rezistencen e madherishme te popullit shqiptar nen udheheqjen e Heroit Komebtar Gjergj Kastrioti, i njohur me emrin Skenderbe. Gjergj Kastrioti Skenderbeu arriti te krijonte nje shtet te centralizuar (Arberia) dhe flamuri i tij u be flamuri kombetar i Shqiperise.
Shekulli XVIII shenon lulezimin e dy "Pashalleqeve" te organizuara dhe shume te fuqishme: Pashalleku i Bushatllinjve (me qendren e tij ne Shkoder dhe i qeverisur nga nga Karamahmut Pashe Bushatlliu); dhe Pashalleku i Janines (me qendren e tij ne Janine dhe i qevrisur nga Ali Pashe Tepelena). Lufta per pavaresi dhe identitet kombetar arriti kulmin e saj me Levizjen e Rilindjes Kombetare, e cila filloi me 1830.
Me 1878, kjo levizje u organizua me mire pas Lidhjes se Prizrenit, e cila sherbeu si udheheqja e pare ushtarake dhe politike e kryengritjeve shqiptare. por, Per fat te keq, te te nejtin vit Kongresi i Berlinit vendosi ndarjen e territoreve shqiptare, nga e cila perfituan shtetet fqinje, Mali i zi, Serbia dhe Greqia.
Megjithate, levizja shqiptare per liri u kurorezua me Shpalljen e Pavaresise, me 28 nentor 1912.
Gjate viteve te Luftes se Pare Boterore, Shqiperia u shnderrua ne nje beteje lufte per fuqite nderluftuese, dhe u pushtua nga Italia, Serbia, Mali i Zi, Greqia, Franca dhe Austro-Hungaria.
Me 1920, Kongresi i Lushnjes (nje qytet qe ndodhet 90 km ne jug te Tiranes), shpalli Tiranen si kryeqytet te Shqiperise me konsensusin e perfaqesuesve nga e gjithe Shqiperia.
Me 21 janar 1925, Asamblea Kushtetuese e shpalli Shqiperine Republike Parlamentare dhe Ahmet Zogu u zgjodh President i Shqiperise. Por ai pati shume pushtet, dhe Republika funksiononte me teper si Republike Presidenciale.
Me 1 shtator 1928, Shqiperia u shpall Mbreteri Demokratike Parlamentare dhe Ahmet Zogu u shpall Mbret i Shqiperise, duke marre titullin mbreteror "Zogu I".
Me 7 prill 1939, Italia fashiste pushtoi Shqiperine, dhe si rrjedhim, e ashtuquajtura Asamble Kushtetuese shpalli fundin e Mbreterise se Zogut dhe ia ofroi kuroren Viktor Emanuelit III. Shteti Shqiptar mbeti formalisht Mbreteri Kushtetuese nen sundimin e Dinastise se Savojes.
Me 29 nentor 1944, Shqiperia u çlirua nga pushtuesit nazi-fashiste. Qe nga ajo kohe, ne Shqiperi sundoi regjimi komunist i Enver Hoxhes, i cili ndikoi ne izolimin e vendit.
Me 11 janar 1946, Asamblea Kushtetuese e shpalli Shqiperine Republike Popullore, si nje nga format e diktatures se proletariatit, e cila zgjati pothuajse gjysem shekulli, deri me 29 prill 1991, kur Parlamenti i pare pluralist shpalli Republiken Parlamentare te Shqiperise.
 
Sistemi Politik
Republike Parlamentare
Parlamenti shqiptar eshte parlament me nje dhome dhe 140 deputete, te cilet zgjidhen nje here ne kater vjet me zgjedhje te pergjithshme.
 
Presidenti i Republikes
Z. Bamir Topi, i zgjedhur nga Kuvendi ne 20 korrik 2007 per nje periudhe pese-vjeçare.
 
Kryetari i Keshillit te Ministrave
Z. Sali Berisha (Partia Demokratike)
 
Qeveria
Perbehet nga Koalicioni ndermjet PD, PR, PDR, PBDNJ dhe PA.
 
Kushtetuta
Kushtetuta e re e Republikes se Shqiperise eshte aprovuar me referendum popullor me 28 nentor 1998.
 
Festa Kombetare
28 nentor (Dita e Flamurit)
 
Flamuri
Flamuri kombetar i Republikes se Shqiperise paraqitet me nje shqiponje te zeze me dy koke dhe me krahe te hapura, te vendosur ne qender te nje sfondi te kuq.
 
Emblema
Emblema e Republikes se Shqiperise paraqitet me nje shqiponje te zeze, te vendosur ne nje mburoje te kuqe te tipit "variaz". Mburoja e kuqe rrethohet nga nje shirit i zi. Ne pjesen e siperme, me te kuqe eshte shkruar Republika e Shqiperise.
 
Ekonomia
Ekonomia shqiptare konsiderohet si Ekonomi e Tregut ne tranzicion. Sektori privat ze pjesen me te madhe te GDP-se. Ne Strategjine e Zhvillimit Ekonomik te Shqiperise per vitet 2000-2003 Vlen te permenden reforma e pergjithshme strukturore sipas standarteve te vendeve me ekonomi tregu te forte, privatizimi i sektoreve strategjike, dhe stabilizimi i treguesve makro-ekonomike me qellim kryesor rritjen e investimeve nepermjet zbatimit te Programit Publik te Investimeve dhe thithjen e Investimeve te Drejteperdrejta te Huaja. Bashkepunimi i ngushte me organizatat nderkombetare si: Banka Boterore, Fondi Monetar Nderkombetar, EBDR etj. perbejne garanci per nje zhvillim te qendrueshem ekonomik dhe perfundimin e fazes se tranzicionit. Nderkohe, implementimi i Paktit te Stabilitetit perben nje nga angazhimet e Qeverise per zhvillimin social-ekonomik te vendit me qellim kryesor integrimin ne Strukturat Euro-Atlantike.
 
Pasurite Natyrore
Pasuri nentokesore (Nafte, gaz natyror, krom, qymyrguri, hekur nikel, xeherore, mermer); Burime te konsiderueshme hidrike; Zona te konsiderueshme me pyje dhe kullota (rreth 38% e territorit te vendit). Burime te pashfrytezuara ne fushat e Turizmit Blu, Te Gjelber dhe Te Bardhe.
© marrë nga
 • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!

Komentet

 • theragun reviews

  1 theragun reviews Më 11/03/2021

  whoah this weblog is wonderful i really like reading your articles. Keep up the good work! You understand, many individuals are looking around for this info, you could aid them greatly. |
 • passive atmospheric water generator

  2 passive atmospheric water generator Më 06/01/2021

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. An excellent read. I'll definitely be back.|
 • hey

  3 hey Më 05/01/2021

  Taxi moto line
  128 Rue la Boétie
  75008 Paris
  +33 6 51 612 712  

  Taxi moto paris

  Greetings I am so excited I found your blog page, I really
  found you by accident, while I was researching on Yahoo
  for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a
  remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don't have time
  to go through it all at the minute but I have book-marked it and also added your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great
  deal more, Please do keep up the fantastic work.
 • feed

  4 feed Më 26/12/2020

  Keep on writing, great job!|
 • thefeed

  5 thefeed Më 25/12/2020

  Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless imagine if you added some great images or videos to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with images and clips, this website could undeniably be one of the best in its niche. Fantastic blog!|
 • thefeed

  6 thefeed Më 25/12/2020

  If you are going for finest contents like me, simply visit this site daily because it offers quality contents, thanks|
 • the feed

  7 the feed Më 24/12/2020

  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I've shared your site in my social networks!|
 • berkey

  8 berkey Më 28/11/2020

  If some one needs expert view regarding running a blog afterward i recommend him/her to pay a quick visit this website, Keep up the good work.|
 • black mass

  9 black mass Më 28/08/2020

  Good site you have got here.. It's difficult to find
  high-quality writing like yours nowadays.
  I truly appreciate individuals like you! Take care!!
 • website host

  10 website host Më 26/08/2020

  I do not even understand how I ended up here, but I assumed this submit was great.

  I don't recognize who you're however certainly you are going
  to a well-known blogger if you are not already. Cheers!
 • cheap flights

  11 cheap flights Më 25/08/2020

  I feel that is one of the so much important info for me. And i'm glad studying
  your article. But wanna observation on some common issues, The website style is great, the articles is truly nice
  : D. Good activity, cheers cheap flights 2CSYEon
 • cheap flights

  12 cheap flights Më 24/08/2020

  I always spent my half an hour to read this blog's articles daily along with
  a mug of coffee.
 • cheap flights

  13 cheap flights Më 24/08/2020

  I was curious if you ever thought of changing the structure of your blog?

  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for
  only having one or 2 pictures. Maybe you could space
  it out better?
 • best website hosting

  14 best website hosting Më 11/08/2020

  Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I will be waiting
  for your further post thanks once again.
 • web hosting services

  15 web hosting services Më 10/08/2020

  It's truly very complicated in this active life to listen news on Television, therefore I only use
  web for that purpose, and take the most up-to-date news.
 • adreamoftrains content hosting

  16 adreamoftrains content hosting Më 10/08/2020

  Hi there very cool website!! Guy .. Excellent .. Superb ..
  I'll bookmark your website and take the feeds additionally?
  I am satisfied to seek out numerous helpful information here
  within the post, we need work out more strategies in this regard, thank you for sharing.
  . . . . . adreamoftrains hosting services
 • 17 Më 21/08/2010

  228asb

  Exclusive shop of GHD Straightener, fashional hairdressing tools [url=http://www.ghd-

Shto një koment