Berati me Gjirokastrën, bashkë në UNESCO

23 qershor, ora 21.48- Gjirokastër- Zyra e Administrimit, Drejtoria Rajonale e Turizmit dheKulturës Kombëtare, Gjirokastër dhe Drejtoria Rajonale e Turizmit dhe Kulturës Kombetëre, Berat zhvilluan në Gjirokastër një takim të përbashkët për të disktuar menaxhimin e qendrave historike të dy qyteteve, përvojën dhe problematikat.

Entela Bani

Gjirokastër- Zyra e Administrimit, Drejtoria Rajonale e Turizmit dhe Kulturës Kombëtare, Gjirokastër dhe Drejtoria Rajonale e Turizmit dhe Kulturës Kombetëre, Berat zhvilluan në Gjirokastër një takim të përbashkët për të disktuar menaxhimin e qendrave historike të dy qyteteve, përvojën dhe problematikat.

Drejtues të tre institucioneve dhe specialist në fushën e restaurimeve diskutuan për të krijuar një model të përbashkët bashkëpunimi duke nxitur edhe aktorët e qeverisjes vendore dhe qendrore. Ata vizituan bashkarisht disa nga sitet kulturore dhe folën për problemet dhe menaxhimin e tyre.

Takimi erdhi në prag të paraqitjes gjatë ditëve të para të korrikut të kantidaturës së qytetit të Beratit në Komitetin Ekzekutiv të UNESCO-s për t`u pranuar në Listën e Pasurive Botërore.

Siç dihet Berati është paraqitur në një plan të përbashkët të menaxhimit me Gjirokastrën për shkak të ngjashmërisë që dy qytete kanë në aspektin arkitekturor të ndërtimeve dhe pasurisë së madhe kulturore dhe mundësive te koperimit.

Te tre instituionet disktuan per zhvillimin shume shpejt ne nje nga dy qytetet te nje seminari per te diskutuar perspektiven e Qendrave historike dhe bashkepunimin duke integruar ne kete partneritet edhe Parkun Arkeologjik te Butrintit , edhe ai i pranur ne Listen e Pasurive Boterore qe mbrohen nga UNESCO.

Menaxhimi i integruar i pasurive kulturore eshte nje nga objektivat e Unesco-s per periudhen2008-2009 dhe institucionet kulturore shqiptare po hedhin hapa ne plotesimin e ketij objektivi.

{Shekulli}

  • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!

Komentet