STUDENTI I SË DREJTËS “ne jemi nën kushtetutën, por kushtetuta është ajo çfarë gjyqtarët thonë se është”. (charles evans hughes)
STUDENTI I SË DREJTËS

Korrupsioni dokuria më evidente në Kosovë

 

Nga Saranda Pajaziti
Sipas International Transparency Kosova radhitet në vendin më të korruptuar në rajon!

Viti 2012 shek XXI ,shoqëri gjithnjë e më shumë heterogjene,fenomen KORRUPSIONI

 

Aktualiteti kosovar padyshim që po më detyron të zhvendosem nga imagjinata artistike dhe të mos shkruaj diqka të asaj natyre, prandaj po gjindem fare pranë aktualitetit dhe rrethanave që nuk po mund të ju ikim asesi por që dita ditës ato vetëm po bëhen pjesë e diskutimeve tona ,në rrugë,në institucione arsimore,në kafene etj

Korrupsionin figurativisht po e konsideroj si një gjallesë që merr frymë dhe ushqehet duke u rritur atje ku ajo gjen kushtet e përshtatshme , me të vërtetë mund të themi se korrupsioni ka gjetur``ushqimin e nevojshëm `` te ne ``dhe ai vetë është ``rritur`` dhe siç duket nuk është aspak problem përshtatja e tij edhe me popullin shqiptarë.Thuhet se arsimi është ai që siguron një shteti drejtuesit ,qeveritarët,politikanët,zyrtarët ,mjekët ,juristët, gjykatësit mësuesit e shumë të tjerë të cilët do të luftojnë për të sjelll zhvillimin dhe përparimin.Po ç`ndodh nëse arsimi është i korruptuar ,nësë arsimi bazohet mbi reformën korruptive , ç`mund të pritet më prej tij? Në qoftë se një individë ushqehet me frymën korruptive që në momentet e para që ai plotësohet me dije do të thotë ai mëson gjithashtu se si të përdorë shumë mirë korrupsionin për të arritur qëllime të tjera në jetë.Sot ne shohim se shumë mësues e kan humbur sensin e vlerësimit të nxënësve apo studentëve mbi bazën e njohurive të marra nga gjithsecili,tani në themelet e çdo note apo provimi të dhënë qëndron e ashtuquajtura dhe e pushtetmja ``para`` ndërkohë që ironia e jetës vazhdon më tej me faktin se po të njëjtit individë megjithëse të paaftë do ti shohësh më vonë në poste të larta ,më të paguarat, me makina të shtrenjëta ,me më shumë se një shtëpi ,kur në të njëjtën kohë shumë të tjerë të aftë rrijnë dhe sillen rrotull si të papunë.Dhe pikërisht kështu fillon të prishet baza e një shoqërie plot vlera ..

 

Gjendja vështirësohet dhe bëhet më shqetësuse kur shohim se mjeksia renditet në listen e institucioneve më të korruptuara,kjo domethënë që nuk jem më të sigurt as për shëndetin tonë, është me të vërtet paradoks të mendosh që mantelat e bardh e që konsiderohen si qeniet më humane të harrojn betimin dhe ti nënshtrohen këtij veprimi të pandershëm qe bie ndesh me personalitetin e mirëfillt që duhet ta ketë një njeri.E ndikuar nga rasti i sotëm,që fatëkeqsisht kisha punë në emergjencë,më rastisi të pres me orë të tëra për të marr trajtimin e duhur,edhe pse rasti im nuk ishte aq emergjent,afër meje qëndronte një fëmije të cilit rastësisht i kishte hyrë gjilpëra në këmbë, ndërsa mjekët i thonin të priste në rend,përderisa të tjerët të cilit kishin të afërmit e tyre që punonin aty,vinin të fundit dhe hynin të parët.Nepotizëm apo jo?

 

Korrupsioni nuk është simptomë e kulturës shqiptarë,kush e njeh popullin shqiptarë e di që ai është një shkelje e kodit etik dhe moral të shqiptarëve ,kultura shqiptarë e vendos ndershmërin dhe integritetin mbi cdo gjë tjetër,për shqiptarët një fjalë e dhënë ishte një fjal e mbajtur.Dhe parimi i besës virtyti klasik i shqiptarëve ishte një lidhje që nuk mund të thyhet?

 

Ku u tretën ato parime??

 

``Nga e thena në t ë bërë në mes një lumë i tërë ``,fjalët nuk vlejnë aspak përpara veprave,une thjeshtë shpreh shqetësimin për këtë dukuri po ajo që duhet të marr përgjegjësi është elita politike jo thjeshtë përmes fjalimeve dhe fjalëve por me realizimin e tyre ,nuk duhet të përdorin ndikimin që e kan për të ndimuar shokët apo të afërmit dhe nuk duhet të përdorin pushtetin që e gëzojn për të ndryshuar rrjedhën e drejtësisë.Padyshim që lufta ndaj korrupsionit është njëra ndër kriteret për antarsim në Bashkimin Evropian prandaj ta bëjm edhe më të lehtë duke kontribuar së pari individualisht e deri te shoqëria.Duke shpresuar gjithmonë se ndërgjegjësimi do të jetë në nivel po e përmbyll me këtë thënie:

 

`` Bëhu i ndershëm dhe bota me siguri do të ketë një njeri të keq më pak``

 

 • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!

Komentet

 • bodysolidpowerrack.com
  This post has helped me to have another perspective. I am researching this topic for a paper I am writing. Your article provided me great insight of my topic.
 • http://www.401kloansguide.com
  This is a nice post in an interesting line of content.Thanks for sharing this article, great way of bring this topic to discussion.
 • http://www.401kloansguide.com
  This is a nice post in an interesting line of content.Thanks for sharing this article, great way of bring this topic to discussion.
 • Dr. Marla Ahlgrimm
  Bashkimin Evropian prandaj ta bëjm edhe më të lehtë duke kontribuar së pari individualisht e deri te shoqëria.Duke shpresuar gjithmonë se ndërgjegjësimi do të jetë në nivel po e përmbyll me këtë thënie:
 • Paper writing service
  Is your papers quality enough? If it still needing improvement, you can always visit our services and wait for good reviews