Historia e Gjykatës së OKB-së për krimet e luftës në ishJugosllavi

Ish udhëheqësi ushtarak i serbëve të Bosnjes, gjenerali Ratko Mlladiç, është i pandehuri më i fundit që del para Gjykatës Ndërkombëtare të Kombeve të Bashkuara për krimet e luftës në ish Jufosllavi me seli në Hagë. Korrespondenti i Zërit të Amerikës, André de Nesnera i hedh një vështrim historisë së gjykatës dhe punës së saj. Gjykata e Hagës për ish Jugosllavinë u krijua nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara në maj të vitit 1993 për të nxjerrë para drejtësisë personat e akuzuar për krime të kryera gjatë konfliktit të Bosnjes në periudhën 1992-1995. Llogaritet se 100 mijë njerëz u vranë dhe 2 milion të tjerë u shpërngulën si pasojë e luftimeve.
Kjo ishte hera e parë që krijohej një gjykatë për krime lufte që kur udhëheqësit e Gjermanisë naziste u ndoqën penalisht në gjyqet e Nurembergut dhe zyrtarët japonezë në gjyqet e Tokios. Ekspertët thonë se ndryshe nga gjyqet e Nurembergut dhe të Tokios, Gjykata e Hagës për ish Jugosllavinë u krijua gjatë kohës së luftës. David Kaye, ekspert i ligjit ndërkombëtar në Universitetin e Kalifornisë në Los Angeles, UCLA, thotë se Kombet e Bashkuara kishin një arsye të vaçantë për ngritjen e gjykatës ndërkombëtare gjatë konfliktit, e ajo ishte shkurajimi. “Nëse ekzistonte një mekanizëm që do t’i vinte individët para përgjegjësisë, kjo mund të bënte që njerëzit në terren, përfshirë këtu edhe autoritetet ushtarake e politike, të ishin përgjegjëse për këto lloj krimesh, mund t’i bënte që ata të mendoheshin mirë, sepse po të kryenin krime të tilla, mund të paditeshin dhe të dërgoheshin në Hagë për t’u gjykuar”. Marko Hoare, ekspert i çështjeve të Ballkanit në Universitetin Kingston të Londrës, parashtron një arsye tjetër. “Gjykata e Hagës u krijua në një kohë që dukej se Perëndimi dhe komuniteti ndërkombëtar po vepronin shumë keq, ata dështuan të arrinin paqen. Lufta po acarohej dhe përkeqësohej para syve të tyre, pra krijimi i gjykatës u pa si një alternative në mungesë të veprimit, me që komuniteti ndërkombëtar nuk mori ndonjë hap për të ndalur krimet, të paktën u krijua një gjykatë për të dënuar autorët e këtyre krimeve. Pra ishte një alternativë në vend të masave për parandalimin e krimeve”. Çdo akt-padi në Gjykatën e Hagës për ish Jugosllavinë dëgjohet nga 3 gjykatës dhe dënimi arrihet me 2 vota. Dënimi mund të apelohet dhe dëgjohet nga 5 gjykatës të tjerë. Dhe me që kjo është gjykatë e Kombeve të Bashkuara, nuk jepet denimi me vdekje, dënimi maksimal është burgimi i përjetshëm. Zyrtari më i lartë që është gjykuar në Hagë ishte ish presidenti i Jugosllavisë, Sllobodan Miloseviç, i akuzuar për genocid, krime kundër njerëzimit dhe shkelje të ligjeve të luftës. Marko Hoare thotë se Milloseviçi e përdori gjykatën si mjet propagande. “Ai nuk u përpoq të vetëmbrohej nga akuzat. Ai nuk miratoi një strategji ligjore; dukej se ai e përdori gjyqin si platformë ku mbante fjalime politike. Deri diku, ai i zgjati procedurat sa më shumë që pati mundësi dhe e shndëroi gjykatën në një cirk. Kjo bëri që gjyqi të shtyhej deri në atë pike sa ai vdiq në Hagë dhe si rezultat ai mbeti pa u dënuar”. Ekspertët thonë se vdekja e Milloseviçit në mars të vitit 2006, disa muaj para se të shpallej dënimi, ishte një goditje e rëndë për gjykatën e Hagës. Por David Kaye thotë se me kalimin e viteve gjykata e Hagës ka fituar besimin e institucionit ligjor. “Ajo ka zhvilluar dhjetra gjyqe. Gjyqe për serbë dhe kroatë të Bosnjes, për boshnjakë muslimanë, për shqiptarë të Kosovës dhe për serbë në Serbi dhe për maqedonas. Gjykata e Hagës e ka shtrirë punën e saj në të gjithë luftërat e ish Jugosllavisë në vitet 90- të. Prandaj mund të thuhet se ajo e ka fituar besimin e duhur dhe në përgjithësi gjyqet kanë qënë të drejta”. Që prej krijimit, gjykata ka ngritur aktpadi kundër 161 personave dhe ka përfunduar procedurat ligjore për 126 prej tyre. 64 veta janë dënuar dhe 13 janë shpallur të pafajshëm. I pandehuri më i fundit shumë i njohur, që doli para Gjykatës së Hagës është ish udhëheqësi ushtarak i serbëve të Bosnjes, gjenerali Ratko Mlladiç. Ai u arrestua muajin e kaluar dhe doli për herë të parë para Gjykatës së Hagës më 3 qershor. Aktualisht Gjykata e Hagës po gjykon edhe ish udhëheqësin politik të serbëve të Bosnjes, Radovan Karaxhiç, gjyqi i të cilit vazhdon që prej tetorit të vitit 2009. Tani mbetet vetëm një person, që i ka shpëtuar gjykatës ndërkombëtare të OKB-së. Ai është Goran Haxhiç, ish presidenti i së ashtuquajturës “Republika Serbe e Krajinës” në Kroaci. Ai është akuzuar për vrasje, persekutim, shfarosje dhe torturë.
 • 1 votë. Mesatarja e 2.00 të 5.

Komentet

 • Carrier Infinity AC Units
  WOW јust what Iwas searching fоr. Came here by searching fօr Carriedr Infinity
  AC Units
 • Ultrasound
  • 2. Ultrasound Më 27/03/2012
  I really loved reading your blog. It was very well authored and easy to understand. Unlike additional blogs I have read which are really not that good. I also found your posts very interesting.
  Ultrasound
 • Network Camera
  • 3. Network Camera Më 27/03/2012
  This is a nice post in an interesting line of content, great way of bring this topic to discussion.
  Network Camera
 • althon
  • 4. althon Më 19/03/2012
  This post is very informative and fun to study. I appreciated what we have inked here. I enjoyed every touch part of it. We're always seeking informative information like that. Thank you sharing around.
  <a href="http://www.alligatorvending.com/">vending machines los angeles</a>

 • althon
  • 5. althon Më 19/03/2012
  All of the contents you mentioned in post is just too big good which enable it to be extremely helpful. I will make it under consideration, thank you for sharing the info keep updating, excited to get more detailed posts. Thank
 • JimChaing
  • 6. JimChaing Më 10/03/2012
  senior military leaders such as admirals, generals and air marshals. It includes military leaders with strategic influence who pre-dated the formal establishment of ranks as well as senior commanders in irregular militaries who may not hold rank.Movers
 • Alisia Beston
  • 7. Alisia Beston Më 25/12/2011
  Solar panels help you to generate power in Eco friendly ways.
 • Timmy Griffin
  • 8. Timmy Griffin Më 15/12/2011
  Once a bathroom gets too dirty, there isn’t an easy way to clean it. In most cases it will be necessary to use harsh cleaning products on countertops, walls and grout. No doubt, a toothbrush will come into use for removing the dirt from tiles and corners, but this is excruciating task by itself.

  <a href="http://www.amanandvan.org">a man and van London</a>
 • a man and van London
  • 9. a man and van London Më 15/12/2011
  Finding the right cleaning company for your needs is not as hard as you might think. Thanks to the Internet, you can find a lot of good cleaning companies but the internet is not the only place to find a great end of tenancy cleaning services.
 • pig
  • 10. pig Më 18/11/2011

  Your blog is great. Your thoughts are also very good and i am very inspired from your post. That is why I visit this blog again and again and will come back in future too.
  <a href="http://www.minmetalschina.com/customer-visit.html">Hot Die Steel</a>
 • die steel
  • 11. die steel Më 18/11/2011


  Good stuff as per usual, thanks. I do hope this kind of thing gets more exposure.
 • Karlos
  • 12. Karlos Më 16/11/2011
  Thanks for letting us know this history. It's a good information. Thank you for this! Keep up the good work guys! electronic discovery
 • caberg konda
  • 13. caberg konda Më 10/11/2011
  i am still in the process of learning things in this site. Thanks for this.
 • Hosting Server
  • 14. Hosting Server Më 02/11/2011
  Thank you for the information you have shared. Just continue writing this kind of post. I will be your loyal reader
 • james
  • 15. james Më 01/11/2011
  It's really cool stuff.I am unbeatable for fun, we appreciate your good article from my heart deep. web design newcastle
 • ABELIA
  • 16. ABELIA Më 27/10/2011
  I am happy to find an awesome way to write the message.Cisco 350-001 Now it becomes easy for me to understand and implement the concept.
 • ABELIA
  • 17. ABELIA Më 27/10/2011
  I am happy to find an awesome way to write the message.<a href="http://www.testbells.com>Cisco 350-001</a> Now it becomes easy for me to understand and implement the concept.
 • Hosting Server
  • 18. Hosting Server Më 26/10/2011
  I am very much impressed from your post.It has amazing information.I learned lot of new things which explores my knowledge in various developments.So i must appreciate your efforts on posting these information.
  Whenever I visit your blog, I can feel the spirit of devotion to the job and willingness to learn. Your smile enlightens me. I am happy meeting you. Your posts on the steps to follow in preparing and using tools in addition to your blog will be a reference in future.
  <a href="http://www.webhostings.in">Hosting Server</a>
 • buy facebook likes
  • 19. buy facebook likes Më 25/10/2011
  Anything that they have in this site really cool according to me. They don’t make a single game but they also make several game that we can play together, this is great coz you can play with friends.
  <a href="http://www.rajpromotions.com/facebook_promotion.html">buy facebook fans</a>


 • Personality Tests
  • 20. Personality Tests Më 18/10/2011
  This one is very nicely written and it contains many useful facts. I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement. Thanks for sharing with us.
 • android developer
  • 21. android developer Më 17/10/2011
  Hi, I found this blog once, then lost it. Took me forever to come back and find it. I wanted to see what comments you got. Nice blog by the way.
  <a href="http://www.android-developers.in">android developer</a>
 • apapInwalse
  • 22. apapInwalse Më 30/09/2011
  <a href=http://almaty.onclinic.kz/otdeleniya/otalaringologiya> врачи отоларингологи </a>
 • Affordable SEO
  Really a educative and informative post, the post is good in all regards,I am glad to read this post I am also new here and i am still in the process of learning things in this site. Thanks for this.
 • law tutor Canberra
  The post is written in very a good manner and it entails many useful information for me. I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement the concept. Thank you for the post.

 • Ladders
  Considerably, the story is in reality the greatest on this noteworthy topic. I agree with your conclusions and will eagerly watch forward to your next updates.
 • pmp flash cards
  yeah great. It's really nice to know the history of it.
 • 1018 steel

  Thanks, I was looking for information and your blog really helped me.
 • Website Outsourcing
  I am very much pleased with the contents you have mentioned.I wanted to thank you for this great article. I enjoyed every little bit part of it and I will be waiting for the new updates.Thanks.
  Joomla outsource|Outsource design
 • window cleaning products
  Firstly, let me commend your clarity on this subject. I am not an expert on this issue, but after learning your article, my understanding has developed considerably. Please tolerate me to take hold of your rss feed to stay in touch with any potential updates.
 • Super Bowl Appetizers
  I got lucky and found your site from a random Google search. Fortunately for me, this topic just happens to be something that I've been trying to find more info on for research purpose. Keep us the great and thanks a lot.
 • Apple News
  I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post.
 • 1018 steel

  So beautiful posts,all I like,hope to be better then,and enjoy yourself,good luck in your life.Thanks for your ideas to something.
 • Mayweather vs Ortiz
  there had been a Dry temblor I connecter the say activeness unoriginality also be implemented.
 • love poems for her
  We oftentimes heard grouping aid during confirming buy, but lately there had been a Dry temblor I connecter the say activeness unoriginality also be implemented. A unsmooth temblor eat the grapheme that ended a infirmary, a playoff and the statesmanly act shook Say
 • hanife
  • 35. hanife Më 06/07/2011
  keto dhe gjera te tilla te llojit te njejt mdihmojn pak a shum ne vetdisimin e publikut per rastet ne fjal

Shih më shumë komente