Tiranë, 3 mijë mësues pa punë, 1 vend pune për 30 arsimtarë

MesuesQindra mësues të rinj diplomohen çdo vit në universitetet shqiptare, duke iu bashkuar listës së gjatë të arsimtarëve të papunë. Sipas statistikave të raportuara dje në media nga Sindikata e Arsimit, vetëm në Tiranë janë 3 mijë mësues në listë pritje për një vend pune. Ndërkohë që referuar studimeve, rezulton se për një vend pune (si mësues në Tiranë), konkurrojnë rreth 25-30 arsimtarë.

Sindikata
Kreu i Sindikatës së Arsimit, Xhafer Dobrusha ka shpjeguar dje në media së të gjithë këta mësues shpresojnë të punësohen në shkollat e sistemit parauniversitar në kryeqytet, por konkurrenca është tepër e madhe, dhe çdo vit vihet re një mbipopullim i tregut me arsimtarë. Sipas tij, kjo situatë nuk është vetëm në Tiranë, pasi harta e kësaj problematike shtrihet në të gjithë vendin. “Në Tiranë janë minimumi 2500-3000 veta që presin për t’u punësuar. Tirana në një vit mund të zgjedhë më pak se 100 veta në pension dhe në 3 mijë vetë konkurrimi është 25-30 për një vend pune. E lartë është dhe në disa qarqe kryesore. E lartë është dhe në Shkodër, Durrës, Korçë, Elbasan, Vlorë,” tha Dobrusha.

Kriteret e reja
Sipas Sindikatës së Arsimit, kjo situatë do të zgjidhet me kriteret e reja që do të përdoren për emërimin e mësuesve. Ata tashmë do të përzgjidhen nga bordi i shkollës. “Mendoj që këtë vit problemi duhet të nisë vetë të paktën de juro rrugën e zgjidhjes. Sepse tani drejtoritë dhe zyrat arsimore nuk bëjnë emërimet e mësuesve. Mësuesi tani emërohet nga drejtori i shkollës me propozimin e një komisioni,” tha Dobrusha.
Papunësia
Vetëm disa ditë më parë, drejtuesit e drejtorisë arsimore në Tiranë dhe të Ministrisë së Arsimit, pranuan se në 5 vjet nuk janë emëruar mësues të rinj. Gjithsesi, Ministria nuk është përgjegjëse për rekrutimin e mësuesve të rinj, por për hartimin e politikave, për rritjen e cilësisë së mësimdhënies në shkolla.

Dott. Alban Daci shkollim punësim emigracion mash dar tiane sindikata e arsimit

  • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!

Komentet

  • arsimtari
    po nuk ka nevoje per kaq shume mesues,prandaj do ishte me mire nje planifikim ne arsim??????