Créer un site internet

Qeveria po lë trashëgimtarë, studentët

juridiksi Nga Më 30/05/2012 comment 1

folder_openArsimi

Nga Saranda Pajaziti

Politika siç shihet ka filluar të kultivohet edhe në universitete, madje aty po besohet se është duke marrë hov zhvillimi. Ekzistenca e një universiteti siç edhe përcaktohet nga Këshilli i Evropës nënkupton “një universitet që ‘merr frymë’ i aftë të universitet që ‘merr frymë’ i aftë të zhvillojë personalitetin e studentit duke e përgatitur atë për jetën”. Çfarë përgatitje për jetë po i jep universitet studentëve? Thuhet se arsimi është ai që siguron një shteti drejtuesit, qeveritarët, politikanët, zyrtarët qeveritarët, politikanët, zyrtarët, mjekët, juristët, gjykatësit mësuesit e shumë të tjerë të cilët do të luftojnë për të sjellë zhvillim dhe përparim. Po ç`ndodh nëse vetë arsimi është i korruptuar, nëse sistemi arsimor bazohet mbi reformën korruptive? mjekët, juristët, gjykatësit mësuesit e mjekët, juristët, gjykatësit mësuesit e shumë të tjerë të cilët do të luftojnë për të sjellë zhvillim dhe përparim. Po për të sjellë zhvillim dhe përpari Po ç`ndodh nëse vetë arsimi është korruptuar, nëse sistemi arsimor bazohet mbi reformën korruptive? Në qoftë se një individ ushqehet me frymën korruptive që në momentet e para që ai plotësohet me dije do të para që ai plotësohet me dije do të thotë ai mëson gjithashtu se si të thotë ai mëson gjithashtu se si të përdorë shumë mirë korrupsionin për të arritur qëllime të tjera në jetë. Sot ne shohim se shumë studentë që njëkohësisht janë edhe përfaqësues të organizatave studentore në prapavijën e tyre kanë vetë partitë politike, vetëm se përfaqësojnë një brez më të ri, por me të njëjtën logjikë të veprimit. Askush në universitete nuk e di se për çfarë jete duhet të përgatitet një student, për një jetë reale apo virtuale? Për këtë jetën reale nuk besoj që duhet përgatitje universitare thjesht do të duhej të na mësonin se si të mbijetojmë në një xhungël, ndërsa nëse na përgatisin për jetën virtuale, pra për atë jetë që pritet të krijohet në Kosovë, për hapat që duhet të ndërmerren për përmirësimin e këtij kaosi arsimor atëherë duhet ta fillojnë së pari t`i mësojnë ligjëruesit ,politikanët, qeveritarët, gjykatësit, parlamentarët e të gjithë ata që bëjnë politikë. T’i mësojnë se si duhet të prodhojnë politikë, si duhet të mos vjedhin dhe pastaj, pas kësaj, të mund ta përdorim realitetin dhe t`a marrim si një shembull jetësor për gjeneratat e ardhshme. Këtu kemi të bëjmë me ‘Mission impossible` sepse politikanëve tanë korrupsioni ua ka verbuar sytë, por më e keqja qëndron se gjendja nuk po ndryshon as në brezin që po vjen, studentët çdo ditë e më shumë po bëhen pjesë e manipulimeve në universitete, me frazollogjinë boshe të njohur tashmë nga të gjithë se këto ZGJEDHJET studentore sigurojnë “procese reformash, fuqizojnë të drejta legjitime të studentëve e aktivitetet që do t`i garantojnë efikasitet sistemit arsimorë në Kosovë.

Këta studentë po ndjekin doktrinën makiaveliste që qëllimi të arrihet me çdo kusht, të fitojnë zgjedhjet në çdo kusht, të fitojnë zgjedhjet në Parlamentin e të Rinjve e së bashku me këto zgjedhje të iu trashen edhe xhepat e tyre. Shqiptarët duhet të mësonin diçka nga e kaluara, mbyllja e së të kaluarës njëherë e përgjithmonë. Ata duhet t`i vinin kusht vetes që marrëdhëniet e tyre sot nuk do ndërtoheshin mbi bazën e referencave tek e kaluara e hidhur, te qeverisja e kaluar, te politikanët e kaluar, nga e cila ata mësonin vetëm se si të përfitojnë e të vjedhin njëri tjetrin, por tek e ardhmja e ndritur dhe e paqme që ata dikur synonin ta ndërtonin. Universiteti sot po zhytet në llumin e anarkisë, të inferioritetit, të mungesës së standarteve, të mungesës së vlerave… Si i tillë, sistemi universitar nuk përmirësohet me zgjedhjet studentore, nuk ndryshon nëpërmjet tyre dhe as nuk del nga ky llum ku është zhytur. Ai vetëm bëhet më llum dhe më i varur nga politika. Pa ndryshuar më parë shoqëria, pa ndryshuar regjimin politik autoritarist i këtij vendi, pa e shndërruar atë në i këtij vendi, pa e shndërruar atë në sistem demokratik nuk mund të ndryshojnë universitetet. Vetëm ndryshojnë universitetet. Vetëm atëherë kur shoqëria jonë të shndërrohet nga një sistem autoritarist në një sistem demokratik vetëm atëherë kur shoqëria shqiptare vetëm atëherë kur shoqëria shqiptare jo vetëm të sillet si demokratike, por edhe të jetë realisht e tillë edhe të jetë realisht e tillë, universitetet do të mund të fitojnë shansin e adoptimit të çdo standardi demokratik, edhe atë të këtyre zgjedhjeve, pra vetëm atëherë… universitetet do të mund të fitojnë shansin e adoptimit të çdo standard demokratik, edhe atë të këtyre zgjedhjeve, pra vetëm atëherë… * Autorja është anëtare e Këshillit Koordinues të Klubit Politik të Studentëve
  • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!

Komentet

  • chaussures air max

    1 chaussures air max Më 12/06/2012

    universitetet do të mund të fitojnë shansin e adoptimit të çdo standardi demokratik, edhe atë të këtyre zgjedhjeve, pra vetëm atëherë… universitetet do të mund të fitojnë shansin e adoptimit të çdo standard demokratik, edhe atë të këtyre zgjedhjeve, pra vetëm atëherë… * Autorja është anëtare e Këshillit Koordinues të Klubit Politik të Studentëve

Shto një koment