Gjuhët e Huaja, 80 % e studentëve, mbetës

Gjuhët e Huaja, 80 % e studentëve, mbetës

DRITAN LACI | 04/05/2009

Në gjuhën italiane dhe gjermane kalueshmëria e studentëve në fund të vitit nuk është më e lartë se 13 për qind
***
Pakënaqësia është e hapur. Pedagogët në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja, nuk e fshehin faktin se po ndihen të lodhur me nivelin që paraqesin studentët që pranohen në vitin e parë të studimeve. Pjesa më e madhe kanë probleme të theksuara në njohjen e gjuhës, mangësi të cilat vijnë nga shkolla e mesme, ndërsa një pjesë tjetër pothuajse nuk kanë asnjë njohuri mbi gjuhën që kanë zgjedhur të studiojnë. Për më shumë flasin statistikat. Në gjuhën angleze dhe atë frënge, me gjithë përzgjedhjen e fortë të bërë me anë të skemës së maturës shtetërore, në fund të vitit akademik arrijnë të kalojnë më tej vetëm gjysma e studentëve që pranohen. Më keq akoma ndodh në gjuhët e tjera. Në gjuhën italiane, kalojnë vitin 13 për qind e studentëve që ndjekin studimet në vitin e parë. Pjesa e mbetur ose vazhdojnë për inerci studimet deri në përfundimin e tyre, që mund të zgjasë edhe më shumë se 5 vite, ose zgjedhin të braktisin degën e zgjedhur, duke parë se njohuritë që ata disponojnë nuk janë të mjaftueshme për të pasur rezultate të kënaqshme. Pak a shumë, për të mos thënë më keq, është niveli i kalueshmërisë në gjuhët gjermane, ruse dhe atë turke. Në dy gjuhët e sipërcituara, kalueshmëria në vitin e parë të studimeve është 6 për qind, kurse në turqisht, nga statistikat që jep dekanati i Fakultetit të Gjuhëve të Huaja, nuk shkon më shumë se 3 për qind
Arsyeja
Ka një shkak dhe ky është niveli i dobët i njohurive që kandidatët që përzgjidhen në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja, kanë përvetësuar gjatë arsimit të mesëm. Vetë studentët shprehen se kanë ngecur, që ndryshe do të thotë se, në pamundësi për të fituar në degën e dëshiruar, mbetën në degën ku studiojnë aktualisht, pavarësisht nëse kishin njohuri apo jo mbi gjuhën ku u zgjodhën fitues. O. Ç., student në degën e italishtes, thotë se në shkollë të mesme nuk ka marrë njohuri mbi këtë gjuhë, ndërkohë që ato pak dije që ka sqaron se i ka marrë nga televizori. Po të pyesësh më tej, të njëjtën gjë deklarojnë edhe studentë të tjerë, ndërkohë që të paktë janë ata studentë, të cilët kanë fituar studimet, duke pasur në xhep arsimin e mesëm në gjuhët e huaja.
Niveli
E thënë me shifra, nga vetë dekanati i Gjuhëve të Huaja, 80 për qind e studentëve që ulen për herë të parë në auditorët e këtij fakulteti, nuk arrijnë të kalojnë stadin e vitit të parë. Më keq akoma, studentët nuk kanë dëshirë të ndjekin leksionet. Ky fakt konfirmohet edhe nga vetë pedagogët. Ata thonë se duke parë nivelin e dobët të studentëve, janë detyruar që të ndryshojnë metodën e mësimdhënies. Për t'i bërë sa më të kuptueshme, pedagogët kanë hequr dorë nga shpjegimi në gjuhën e huaj, duke e parë më të udhës shpjegimin fillimisht në gjuhën shqipe, gjë që sigurisht krijon anomali në programin mësimor

  • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!