STUDENTI I SË DREJTËS “ne jemi nën kushtetutën, por kushtetuta është ajo çfarë gjyqtarët thonë se është”. (charles evans hughes)
STUDENTI I SË DREJTËS

Diplomat e Kosoves presin dy vjet per nostrifikim ne Maqedoni

14.06.2009
Ka thuajse dy vjet që në Maqedoni nuk është nostrifikuar as edhe një diplomë e vetme e Universitetit të Prishtinës dhe shkollave të mesme të Kosovës, bën të ditur e përditshmja “Lajm” e Maqedonisë.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH) të Maqedonisë duket se ka vendosur t’i mbajë “iso”-n politikës serbe të mos pranimit të institucioneve kosovare edhe pse Qeveria maqedonase e ka njohur shtetin e Kosovës në tetor të vitit të kaluar, kurse që prej vitit 2005 ka nënshkruar marrëveshjen e bashkëpunimit në sferën me të cilën Kosova dhe Maqedoni obligohen të njohin diplomat e këtyre dy vendeve.

“Këto ditë do të lëshohen nostrifikimet e 200 diplomave”, ka thënë Agim Rushiti, anëtar i brendshëm i MASH-it, ndërsa ka shtuar se “zvarritja e nostrifikimit është edhe për neglizhencë të Ministrisë së Arsimit të Kosovës”.

“Lista me rastet e paraqitura tek neve, qëndroi një kohë të gjatë në Ministrinë e Kosovës, ku duhej të na konfirmonin nëse ishin valide ato diploma”, tha Rushiti, ndërsa kandidatët, numri i të cilëve ka shkuar në disa qindra, tregojnë diçka tjetër. Ata thonë se në MASH kanë marrë përgjigje se, duhet pritur vendosjen e marrëdhenieve diplomatike mes dy vendeve.

“Na thuhet se nuk mund të bëhet nostrifikimi i diplomave pa u vendosur marrëdhëniet diplomatike mes dy shteteve”, ka thënë për këtë të përditshme Fatmir Fejzullahu, absolvent i farmacisë në Universitetin Shtetëror të Tetovës (USHT) – i cili që nëntë muaj ka dorëzuar në Shkup kërkesën për nostrifikimin e diplomës së shkollës së mesme.

“Ka studentë që kanë kryer studimet dhe nuk mund të marrin diplomë, sepse u bëhet pengesë në MASH, nuk u nostrifikohen diplomat e shkollës së mesme”, ka thënë ndërkaq, Sihana Ahmeti, kryetare e Unionit të studentëve të Fakultetit të Farmacisë, në USHT.

Pa dokumentin e nostrifikimit, në USHT nuk mund të nisën procedura për paraqitjen e temës së diplomës. Studentët dyshojnë se zvarritja është një padrejtësi e qëllimshme që u bëhet atyre.

Fejzullahu shpjegoi se ndryshe sillet MASH-i i Maqedonisë me diplomat që mbajnë vulën e Serbisë, pra me studentët nga Lugina e Preshevës. “I thërrasin me telefon, që të shkojnë ta marrin vërtetimin e nostrifikimit kur janë në pyetje diploma me vulën e Serbisë, kurse për diplomat e Kosovës nxjerrin lloj-lloj arsyetimesh”, ka thënë ai.

Nostrifikimi i diplomave, nisi të bllokohet në masë të madhe pas pavarësimit të Kosovës, më 17 shkurtit 2008, kurse në sirtarët e MASH-it qëndrojnë kërkesa edhe më të vjetra. (lajm)

  • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!