Qëndroj, domethënë: jam dhe do të jem

juridiksi Nga Më 24/12/2011 comment 25

folder_openAnaliza dhe Opinione

Mr.sc.Rexhep Ahmeti

Rexhep AhmetiNatyrisht, edhe pse gjithëkund nuk mund të pajtohesha me pikpamjet e tij, ishte edhe kënaqësi ta dëgjoja dhe ta shihja një profesor të ri në moshë, të filozofisë politike të Universitetit të Tiranës, Elvis Hoxhën, në emision të Klankosovës, më 28 Nëntor 2011, i cili jo vetëm që i njeh mirë teoritë e botës perëndimore, por edhe di të jetë kritikë daj tyre, kur ia merr mendja, se, edhe tani duhet krijuar diçka më të mirë, se këto që janë. “Takohesha”, publikisht, për herë të parë, me Elvisin dhe pash te ai një nivel të lartë teorik, gjë që i mundësonte shikuesit të merrte shumë informacione të reja, për shumë tema të rëndësishme, që trajtoheshin e prekeshin në këtë emision. Por në një rast, gjatë të kësaj interviste, duke folur për fenomenin e Familjes Jashari, Elvisi tha: " Familja e ka bërë, në fakt, një faj ndaj vetes. E pa veten si komb. Ky ishte një gabim i familjes Jashari "
Për ne që jemi në Kosovë, bashkëvuajtës dhe bashkëmendimtarë koxha të ngjashëm si familja Jashari, nuk besojmë se Familja Jashari e ka bërë këtë akt pa vetëdije. Sigurisht, që e ka ditur se po i bënë një dëm vetes, por është dëmtuar me qëllim vetëmohimi të vetes për një ide e realitet tjetër nga ai që ka qenë. Rrethanat para e gjatë 5 marsit 1998 kanë qenë specifike, shumë të rënda dhe të zorshme, e për t’i tejkalauar ato, dhe për ta mundur një shtet vrastar, Familja Jashari me bashkëluftarë, kishte vetëvendosur, që as fëmijtë e gratë mos t’i largonte dhe as luftën mbinjerëzore kundër makinerisë së egër okupatore, të mos e ndalte gjer në vdekje. Sigurisht, që familja emblematike Jashari, që më parë, një gjë të madhe e ka menduar dhe parashikuar. Edhe për diçka jam i sigurt: Ky shembull i luftës çlirimtare, i pakundndodhur më parë (më sa dimë ne) ka ndikur shumë fuqishëm jo vetëm në shtimin e shpejtë të radhëve të UÇK-së, por edhe në forcimin e moralit luftarak të anëtarëve të gjeratëhershëm të UÇKsë. Ky akt e ka obliguar tërë kombin që të mos kursen më asgjë për çlirimin e Kosovës dhe ribashkimin me Shqipërinë. Në këtë drejtim, edhe pas 5 marsit 1998 u bënë shumë betime të shumë grupeve që i bashkoheshin Ushtrisë së Komandantit Legjendar (në kuptimin kreshnikor), Adem Jasharit. Vet (unë), gjatë luftës çlirimtare, kam dëgjuar familjarë, dhe jo vetëm bashkëluftëtar tonë, duke thënë: “ Eh, kjo që po dhë unë për luftën çlirimtare, është fare pak në krahasim me atë çka ka dhënë Familja Jashari. Ata studjues që do ta studjojnë këtë akt të çuditshëm të familjes Jashari, besoj, se do të binden se kjo familje e ka njohur dhe e njeh shumë mirë psikologjinë e shqiptarit (shqipatrëve) të Kosovës, ndaj këtë akt e bëri sepse që e urdhëruar nga vetja (por edhe e detyruar nga situata) ta bënte për ta arritur qëllimin e saj dhe të kombit (fazën e parë): mposhtjen e okupatorit dhe largimin e tij nga Kosova jonë e dashur. (Dihet, faza e dytë e realizimit të Qëllimit Kombëtar është Ribashkimi i Kombit me Troje të veta) Por, edhe ata që nuk e kanë thënë (pranaur shprehimisht) ndikimin apo efektin që ka shkaktuar te ta akti jasharian, me punë e kontribut kanë bërë një vepër apo shumë vepra në drejtimin që e fuqizoi dhe e përcaktoi, përfundimisht, familja Jashari, në fillimet e bujshme të Luftës Çlirimtare të Kosovës. Shembulli se si luftohet e vdiset për vatan e komb, i dhënë nga kjo familje ka qenë jashtëzakonisht ndikues, efektiv, i cili akt mendor dhe heroik çuditi jo vetëm botën shqiptare. 
Sa televizione, sa teorikë e propagandorë, sa shkolla, universitete, akademi dhe institucione tjera do të ishin dashur për t’ua mbushur shqiptarëve mendjen dhe për t’i bindur se dueht hyrë në luftë të vërtetë intenzive, për jetë a vdekje, në vitin 1988 dhe a do të kishin mundur ato ta arrinin efektin që e arriti akti i menduar dhe i realizuar, heroik, jasharian i vitit 1998 në Prekaz? 
Mendoj se te shqipatrët e Kosovës, atëherë dhe sot, më shumë mobilizon, vepra, akti çlirues, i menduar-i bërë, hjeka, emocioni-dhimba se sa fjala, teoria apo edhe bindja. (Edhe pse, se mendoj, se nuk është e dëshirueshme të jetë vetëm kështu).
Ndërsa çështja: A e pa, në të vërtetë, familja jashari veten si komb?, për mua nuk është premisë e vërtetuar, ndaj duhet të vërtetohet empirikisht e parktikisht. Duhet pra studim-vërtetim konkret vetëm për këtë gjë. Nuk e di, ndoshta Elvisi ka ndonjë studim empirik për këtë konkluzion-përfumdim, që ka nxjerr!
Por edhe nëse Familja Jashari e ka parë veten si esencë të kombit, në atë moment, nëse është identifikuar ashtu, nëse ka pasur atë fuqi shpirtërore të shoh ashtu, atëherë kjo nuk është gabim, ngase kjo ngjarje nuk është e panjohur te shqiptarët, kur kanë shpirt epik dhe marrin një ndërmarrje aq të fortë, befasuese, krijuese, historike.
Në të drejtën zakonore, familja shqipatre është pjesë organike e kombit. Në Kanunin e Lekë Dukagjinit të përmbledhur dhe të kodifikaur nga Shtjefën Gjeqovi (të ribotuar edhe në Prishtinë më 1972) është theksuar raporti organik dhe i hapur i familjes me kombin, prandaj aty gjejmë edhe këtë formulim se pjestarët e familjes, apo “gjindja e shpisë;..... të gjith zbashkut permblidhen në në Familje ma të hapët, e cila quhet Kom” (f.7) Në traditën zakonore shqiptare, si familja ashtu edhe kom (b) i kanë “nji atme, nji gjak, nji gjuhë, e doke”, dhe të dy këto kategori sociologjike lidhen me norma të përbashkëta të Flamurit, Fjalës (Besësë), Bejës, Nderës vehtjake, Miqësisë… të cilat zbatohen në jetë vullnetarisht, dmth. pa qenë të detyruar nga institucione dhune të shtetit.
Nuk besoj se kjo strukturë juridike, filozofike dhe shpirtërore e të drejtës zakonore shqiptare të mos ketë qenë e mishëruar në veçoritë e mendjes dhe sjelljes së familjes së shquar shqipatre që po trajtojmë, tani. Prandj, është krejt e natyrshme që familja jashari edhe të jetë identifikuar me Kom(b)in si Familje më e hapët, dhe me aktin që bëri me 5 mars në Prekaz, t’i ketë shfaqur cilësitë, vlerat, befasitë, energjitë e pashterrshme dhe të pafund(sh)me që i mbartë në vete kombi shqipatr si pjesë e vlerë shumë interesante e krejt njerëzimit.
Kjo nuk është pak, kur dhjetra njerëz po edhe familje kanë mohouar veten për të ardhmen e një lëvizje çlirimtare që projektonte çlirim dhe liri. Pra, për lëvizje dhe vetëlëvizje përparimtare, për ta mohuar robërinë dhe për ta pohuar e realizuar lirinë e vendit dhe bashkimin e kombit të vet, jo vetëm individë shqiptarë e joshqipatrë, po edhe familje të tëra shqipatre u identifikuan me esencën e qenies shqipare, me vlerat më të mira të saj, ndaj për t’i realizuar këto vlera nuk kursyen asgjë, nuk kursyen as veten dhe familjen e tyre.
Sepse në robëri, edhe ne studentët e Universitetit të Kosovës, qysh në vitin 1979, për ta bërë dhe ndjekur Projektin e Lirisë, udhëhiqeshim në jetën praktike nga deviza: Qëndroj, pra jam.
Kjo duket të ketë ardhur në shprehje, edhe në rastin e Familjes Jashari, të ketë ardhur publikisht në shprehje, në kohën e ashpërsimit të luftës më pushtuesin barbar, dhe kur çështja e shqiptarëve të Kosovës ishte çështje e skajshme ekzistenciale; të jesh apo të mos jesh? Me përpjekjet për çlirim dhe aktet e tilla befasuese u rrit aksioni kundër robërisë dhe okupatorit- shtetit shovenist serb. Akte të tilla, si ky i jasharajve për realizimin e Projektit Çlirues, që manifestojnë qëndresë mbinjerëzore për Realizimin e Lirisë, jo vetëm që e tregojnë, e bejnë të dukshme dhe tejet vepruese qenien shekullore shqiptare, por edhe janë e bëhen ende pjesë e Brendshme e kësaj qenie, prandaj edhe artisti shkruan, aktron e thotë: Ai është gjallë, për Adem Jasharin (dhe jo vetëm për atë). Pra, akti i qëndresës dhe vdekjes së një pjese aq të madhe të familjes jashari, gjithësesi, që ka shprehur diçka jo vetëm mendimore (fliozofike) por edhe madhështore (estetike) dhe ka krijuar edhe diçka të re obliguese pozitive (për ne) për jetën shqipatre, e më gjërë; ndaj edhe Adem Jashari dhe akti i lartë e sublime i qëndresës së familjes jashari është përbrendësuar, edhe sot nga tërë kombi; prandaj aq shumë shqiparë dhe të huaj vizitojnë edhe sot e mot, vendin e këtij akti të lart, Prekazin, sepse Adem Jashari (familja jashari) ËSHTË, edhe pas aktit të 5 marsit 1998. Është, edhe e ripërtrirë. Pra, ai që qëndron, si familja jashari, në realizimin e projekteve të mëdha vlerore, si kombëtare ashtu edhe njerëzore, është e do të jet. Prandaj, qëndroj domethën: jam dhe do të jem.


Shkruar më 1-4.12.2011, Stantërg-Mitrovicë

Mr.sc.Rexhep Ahmeti Elvis Hoxha Familjes Jashari uck Kanuni i Lekë Dukagjinit

 • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!

Komentet

 • dare

  1 dare Më 28/03/2019

  Тhanks a lot for sharing this ԝith all people you really recognize what
  yoս're speaking approximately! Bookmarked. Kindly adԁitionally discuѕs witһ my site
  =). We will have a lіnk change contraⅽt among us
 • Maryjo

  2 Maryjo Më 25/12/2016

  Although this may be a difficult thing to deal with you should know of how some things can be done in relation to keeping from having to go into this process. There are strategies that include, but are not tied to, short sales, loan mitigation, loan forgiveness and more. Do any girl to protect yourself from house repossessions as you will sincerely regret doing nothing.
 • Aisha

  3 Aisha Më 27/11/2016

  Creditors today don't give much leeway for debtors who gets behind on his or her bills. Even as the task continues and you also show a willingness to behave to forestall it the judge may also adjourn true to offer you to be able to sell your home and pay up your mortgage arrears. But why in the event you allow it reach the period when you can just pay your bills on time.
 • Romaine

  4 Romaine Më 31/10/2016

  They can tell you the best way to take care of your tattoo so that it will stay looking great for as long as possible. My friends and family love our generous and delicious Prime Rib and of course the Filet Mignon is always a winner. Consumers within this industry also depict trends as well though.
 • Romaine

  5 Romaine Më 31/10/2016

  They can tell you the best way to take care of your tattoo so that it will stay looking great for as long as possible. My friends and family love our generous and delicious Prime Rib and of course the Filet Mignon is always a winner. Consumers within this industry also depict trends as well though.
 • Tresa

  6 Tresa Më 30/10/2016

  This requires mechanics and body shop workers to continue their education so as to not fall behind with the technology. May it be minor car scratches or a deep car scratches which the car has been exposed on its body panel, it will be rectified by booking an appointment. Some stick to traditional marketing methods, while other auto repair shops have introduced marketing mail strategies, including using printed direct mail campaign pieces.
 • Gregg

  7 Gregg Më 29/10/2016

  The 'Surprise' bill: On occasion, especially in smaller shops, you will come to collect your vehicle only to find out that your bill went from $100 to $300. The time you save by not having to track someone down is time far better spent elsewhere. Aside from link building and Google Ads, the SEO company can also try other methods of internet marketing such as auto shop Facebook.
 • Madie

  8 Madie Më 29/10/2016

  m confident Bruce Springsteen fans, and Rock fans alike will be pleased with this one. My friends and family love our generous and delicious Prime Rib and of course the Filet Mignon is always a winner. A synonyms dictionary, I declare, beats a real dictionary any day.
 • Shayna

  9 Shayna Më 29/10/2016

  They can tell you the best way to take care of your tattoo so that it will stay looking great for as long as possible. The exhibition and auction features some 132 fashion lots with designs from twentieth century couture, including fashionable dresses, outerwear, historical costumes as well as a variety of accessories. I am not advocating that we shouldn't make any attempt to dress nicely or drive a reasonable car which is safe, or live in a nice neighbourhood.
 • Sylvester

  10 Sylvester Më 27/10/2016

  One assumption is made here: "The fluid next to the surface has no motion relative to it, but is carried with it. In order to avoid corrosion, modern painting systems are incorporated so that there is no direct contact between the steel plate and the seawater. As the name itself clarifies, the models are towed in circular orbits or paths across still water, and all this is done by the help of a rotating arm.
 • Zac

  11 Zac Më 23/10/2016

  You will discover benefits and disadvantages of bringing your vehicle either to a dealer's shop or an independent auto repair shop or practitioner. Sometimes the problem may be small such as it needing some oil or tightening nuts and bolts. As you already have the tag of a famous brand, you do not need much advertising.
 • Grady

  12 Grady Më 19/09/2016

  I went underground and experimented in the creation of my own biodiesel using a RECYCLED WASTE VEGETABLE OIL FACTORY. Though many credit counseling organizations are nonprofit, their services may not be free, cheap, or even legitimate, so do your research. Check hydraulic steering fluid and top off as needed.
 • Ashli

  13 Ashli Më 11/09/2016

  Furthermore, it's important where your link is found i. Though search engines like Google claim that they now index dynamic pages, and they do, dynamic sites still require highly specialized Search Engine Optimization (SEO) treatment. With the spread of internet, more and more people are using the web for this purpose which saves both time and energy.
 • Rachelle

  14 Rachelle Më 03/09/2016

  When you are looking to save money as well as time when it comes to your i - Phone repair, then you need to use a reliable online electronics store to help you with this endeavor. Monday, August 27, TMZ reported the news that the good doctor's rare collectible was stolen just hours after he took it in for repairs at the shop in California. Engaging in preventative measures will likely save you money down the line.
 • Cortez

  15 Cortez Më 02/09/2016

  New members have joined the group and are planning special events throughout the town on March 5th from 5:00 to 8:00PM. There's a wealth of fantastic words out there--use them. A synonyms dictionary, I declare, beats a real dictionary any day.
 • Reda

  16 Reda Më 01/09/2016

  Make sure you understand all the fees the franchisor requires as well as monthly or quarterly reporting. Focusing on one ¬secret ingredient instead of the entire recipe won’t lead to success. When your vehicle needs a little tweaking, more often than not, you would go to the pros to get some help.
 • Danielle

  17 Danielle Më 31/08/2016

  Furthermore, it's important where your link is found i. Image ALT Tags - Alt image tags are associated with images on a website. With the spread of internet, more and more people are using the web for this purpose which saves both time and energy.
 • Geraldine

  18 Geraldine Më 05/08/2016

  They need to be crafted keeping in mind the nature and the scale of the businesses concerned to ensure that the target customers are reached without any hassle. SEO makes it easy to have even more traffic driven to a website via different, proven marketing methods. It is one of the services offered by a good search engine optimization company.
 • free-debt-consolidation.net

  19 free-debt-consolidation.net Më 13/05/2012

  This is a nice post in an interesting line of content, great way of bring this topic to discussion.
 • PSYCHIC

  20 PSYCHIC Më 30/04/2012

  A genuine clairvoyant online has one goal, that is to empower your life making it more comfortable and to make you more in control with the aid of his psychic ability. I suggest Jim as genuine clairvoyant you can contact him at
 • click here

  21 click here Më 29/04/2012

  I think it may be help all of you. Thanks a lot for enjoying this beauty blog with me. I am appreciating it very much! Looking forward to see another great blog. Thank
 • raspberry ketones

  22 raspberry ketones Më 04/04/2012

  I am very enjoyed for this blog. Its an informative topic. It help me very much to solve some problems. Its opportunity are so fantastic and working style so speedy. I think it may be help all of you.
 • Ultrasound

  23 Ultrasound Më 29/03/2012

  I really loved reading your blog. It was very well authored and easy to understand. Unlike additional blogs I have read which are really not that good. I also found your posts very interesting.
 • Network Camera

  24 Network Camera Më 29/03/2012

  This is a nice post in an interesting line of content, great way of bring this topic to discussion.
 • Solar Street Lights

  25 Solar Street Lights Më 01/03/2012

  I had been looking out for this information for quite long time and thankfully I found it on your website. Thanks for this excellent and understandable explanation.
  <a href="http://www.assignmentsexpert.com">assignment help</a>

Shto një koment