STUDENTI I SË DREJTËS “ne jemi nën kushtetutën, por kushtetuta është ajo çfarë gjyqtarët thonë se është”. (charles evans hughes)
STUDENTI I SË DREJTËS

Lider i mirë dhe i keq

Dr. Alban Daci

Të identifikosh lider të mirë dhe të keq mund të jetë problematike, jo për shkak të kuptimit të plotë të fjalës “i mirë”, që mund të thotë si “etike” ashtu edhe “efikase”. Zakonisht përcaktohet si lider i mirë ai person që prodhon ndryshime pozitive për një grup apo për një komunitet shoqëror; për pasojë, lidershipi mund të jetë etik për definicion, dhe personazhet si Hitleri nuk do të ishin lider, por vetëm individë që ushtrojnë pushtet.
Një lider i mirë, është një lider që ndihmon një grup të formuloji dhe të ndjekë objektivat e bashkëndarë, Hitler, qe një lider efikas me objektiva moralisht të neveritshme; në fund, për shkak të faktit se i dërgoi të gjithë ndjekësit e tij drejt greminës së sigurt, u vlerësua nga historia si një lider i keq si moralisht ashtu edhe për rezultatet e qeverisjes së tij.
Në praktikë, tre janë aspektet e lidershipit përmes të cilëve mund të vlerësojmë efikasitetin dhe eticitetin: objektivat, mjetet dhe pasojat. P.sh Saddam Hussein gëzonte mbështetjen e një pjese të mirë të qytetarëve irakian dhe në të njëjtën kohë falë kësaj mbështetje kërkoi të krijonte një nacion të madh irakian; por ishte brutal dhe impulsiv dhe për shkak të cilësive të tij i shkaktoi vuajtje të mëdha popullit irakian. Kur e pyesin se përse e kishte pushtua Kuvajtin, përgjigjet: “Kur më hip diçka në kokë, duhet ta bëj dhe ta realizoji. Unë, kështu jam”
Sllobodan Milloshevic varfëroi arkat e shteti jugosllav, spekuloi mbi frikën dhe ambiciet nacionaliste të popullit të tij, dhe masakroi popujt e tjerë duke përfshirë edhe shqiptarët autokton në Kosovë; me çdo luftë që bënte nuk bënte gjë tjetër veçse përkeqësonte kushtet e serbëve dhe masakronte popuj dhe qytetar të tjerë krejt të pafajshëm.
Saparmyrat, kryeministri i Turkmenistanit të pavarur, kufizoi lirinë e lëvizjes, të fjalës dhe të mbledhjeve, ndaloi zgjedhjet e lira, luftoi medien e lirë, dhe zhduku të ashtuquajturit armiq opozitar duke i izoluar nëpër spitalet psikiatrike ose nëpër burgje. Pavarësisht gjithë këtyre aksioneve autoritare dhe totalitare të ndërmarra, ndërtoi monumente që celebronin figurën e tij dhe u përcaktua si babai i kombit.
Boris El’cin, u sjellë si hero kur u ngrit në këmbë mbi tankun për të rezistuar në një grusht shteti kundër qeverisë ruse, por më vonë u pengua në aksionin presidencial për shkak të dashurisë së madhe që kishte për shishen dhe vodkën.
Aktualisht mund të themi se edhe lidershipi shqiptar ashtu si edhe lidershipi botëror ka probleme serioze që lidhen me moralin dhe etikën. Po të marrin parasysh lidershipin e majtë të Shqipërisë në dy vitet e fundit mund të themi se ky i fundit është në kontradiktë të plotë me moralin dhe etikën. Nëse politika shqyrton të mirën e komunitetit dhe etika përcaktohet si mbrojtëse e së mirës, atëherë mund të thuhet se politika nuk është gjë tjetër veçse specializimi i etikës e kuptuar si shkencë e së mirës.
Nuk është as etike dhe as morale që ky lidership herë pas here u bën thirrje qytetarëve për të luftuar për pushtet. U bën thirrje qytetarëve për të bërë dhunë për pushtet, kur ky i fundit nuk përfaqëson të mirën e përgjithshme, por të mirën e vetëm disa personave. Nëse, dikush ose një grup personash kërkojnë ndryshim apo perfeksion shoqëror, kjo nuk është aspak negative, përkundrazi përfaqëson agimin e një progresi, por nëse këta duan që këtë ndryshim ta bëjnë duke kaluar mbi trupat e pafajshme dhe mbi gjakun e qytetarëve kjo nuk është aspak as moral dhe as etike.
Nuk është morale të ngrihesh në luftë për pushtet në një vend që më shumë se kurrë ka nevojë për stabilitet politik, për paqe dhe për garanci shoqërore. Lidershipi i së majtës shqiptare dhe i së djathtës duhet ta kuptojnë se politika bëhet mbi konsensusin reciprok dhe përmes mekanizmave demokratik. Politika nuk bëhet përmes rrugës duke luftuar si në mesjetë me armë, gurë dhe dhunë, por bëhet përmes programe dhe alternativave më të mira politike dhe sociale.
Termi i shquar i Aristotelit “zoom” (gr, -kafshë) e nënkupton pjesëtarin e polisit (qytetit antik grek). Ky pjesëtar kishte të drejtë të merrte pjesë në rregullimin e punëve të polisit-shtet. Rregullimi i punëve në polisin antik ishte i gjithëmbarshëm dhe gjithëpërfshirës. Prandaj, një gjë e tillë nënkuptonte që etika, politika dhe ekonomia të shkonin bashkë, d.m.th. të ishin një.
Në fjalorin latinisht-shqip fjala art (ars) përkthehet me fjalët: mjeshtëri, muzë, por edhe dredhi, dinakëri, dhelpëri. Politika si aktivitet për rregullimin e pozitës së njeriut në shoqëri, si aksion i vetëdijshëm i subjekteve politike, si intelekt llogaritës, si “policy”, “issue” etj, për rregullimin e konflikteve në shoqëri konsiderohet art, mjeshtëri.
Pra, në politikë gjërat qëndrojnë njëlloj si edhe në art, por pasojat e njërës dhe të tjetrës janë të pakrahasueshme. Me një vepër të bukur artistike mund të kënaqen shumë njerëz, me një vepër të bukur politike mund të shpëtojë një popull, me veprën e falsifikuar artistike mund të dëmtohet blerësi ndërsa me politikën e falsifikuar mund të dëmtohen popujt.
Për shkak të interesimit për avancimin e gjithëmbarshëm shoqëror, dhe jo vetëm të kategorive të veçanta të një shoqërie të dhënë, të kuptuarit e politikës si art i së mundshmes, në rrethanat e sotme duhet të jetë i diferencuar dhe duhet ta përjashtojë imoralitetin e metodave në realizimin e qëllimeve politike.
Opinioni i krijuar mbi atë se ç’është e moralshme dhe moralisht e lejueshme në botën e sotme, të kuptuarit e padiferencuar të politikës si art i së mundshmes e quan anakronike dhe retarduese, ndonjëherë edhe pa marrë parasysh qëllimin. P.sh. mund të jetë e logjikshme se shteti duhet të ruajë qetësinë publike. Mirëpo helmimi i fëmijëve, si metodë për realizimin e një qëllimi të tillë, jo vetëm është akt i pamoralshëm, por një akt i tillë automatikisht e vë në pyetje karakterin e qëllimit.
Gjithashtu, nëse një grup personash politik, qofshin edhe "Opozitë Zyrtare","nëse sot në 2011 nuk njohin institucionet shtetërore, por ngrihen kundër tyre përmes aksioneve të dhunës. Atëherë, këta të fundit jo vetëm i kanë të pamoralshme aksionet e tyre, por vendosin automatikisht në pyetje karakterin e qëllimeve të tyre.
Në një vend demokratik mënyra më e mirë për të gjykuar një lider si dhe aksionet e ndërmarra prej tij është ajo përmes zgjedhjeve të lira dhe demokratike. Nëse një lider nuk merr shumicën e nevojshme të votave të qytetarëve që do t’i garantonin të drejtën për t’i përfaqësuar dhe qeverisur ata, do të thotë se ai ka gabuar qoftë në aksionet politike ashtu edhe në faktin se këto aksione kanë qenë imorale dhe jo etike.
Kur, ndodh një gjë e tillë, mënyra më e mirë është vetëkorrigjimi në planin politik për të projektuar një betejë të re politike dhe demokratike për të konkurruar me shpresën se do të fitojë në garat e ardhshme politike-demokratike (zgjedhjet e lira). Nëse vetëkorrigjimi është krejtësisht i pamundur për shkak të karakterit personal dhe klaneve të personave që përfaqëson, atëherë do të thotë se ka ardhur momenti i duhur për tu tërhequr nga ushtrimi i politikës si art i mundshëm.
 • Asnjë vlerësim. Bëhu i pari që e jep atë!

Komentet

 • krill oil benefits
  Ky u kthye në mjaft të vlefshme në fillim unë nuk pajtohem me këtë, edhe pse në fund është dëshmuar të jetë e mrekullueshme. Dobishme për çdo burrë dhe grua ... nëse ju gjeni se kjo info nuk ishte më se e mjaftueshme, e lexoi edhe një herë dhe ju do të shihni
 • clicking here
  This is an interesting and so well maintained blog. Whole article is too good and well written.
 • spurs forum
  Post.I shumë e dobishme ishte shumë i kënaqur për të gjetur këtë web-site. Unë të kërkuar për Faleminderit për kohën tuaj për këtë lexoni mrekullueshme! Unë patjetër të shijuar çdo pak e saj dhe unë keni bookmarked të shikoni gjëra të reja keni blog pas fat, të mirë! për achievment tuaj.
 • krill oil benefits
  Është e vërtetë se ndryshimi është lider më problematike e mirë apo e keqe fazë priliminary. Por nëse ne shikojmë prapa për të kaluarën e tij / saj do të ndihmojë me të vërtetë për të gjetur një të përsosur. Prosperiteti varet nga një udhëheqës të mirë.
 • dog collars
  Unë dua të falënderoj u për përpjekje që ju kanë dhënë për këtë artikull. Temë për "udhëheqjen e mirë dhe e keqe" ndryshuar në mënyrë të qartë diçka të rëndësishme që kam marrë nga here.keep atë.
 • hair growth
  Si vous n'avez pas à faire une transition physique, vous vous prédisposant à des blessures. Il est recommandé que vous commenciez le sport suivant à une faible intensité physique.
 • Deer Valley Homes For Sale
  That is really amazing.
 • criminal lawyers melbourne
  That is really amazing
 • New Jersey Diners
  Ju me të vërtetë e bëjnë të duket kaq e lehtë me prezantimin tuaj, por unë gjej kjo temë të jetë me të vërtetë diçka që unë mendoj se unë kurrë nuk do të kuptojnë. Ajo duket shumë e komplikuar dhe shumë të gjerë për mua. Unë jam duke kërkuar para për postin tuaj të ardhshëm, unë do të përpiqet të marrë ul receptorin e telefonit të saj!
 • Madbid Promo Code
  Udhëheqësi Fillon gjithmonë i rëndësishëm për pra, më shumë komb.I mendoni se ju kanë hulumtuar shumë për të më jepni një lloj të tillë e të shkruarit. Unë do të doja të shihja update e fundit mbi këtë çështje. Unë gjithmonë kaloni komentet e një blog por nuk mund të rezistojë veten që të ju jap falenderime të veçanta.
 • oils
  • 11. oils Më 12/04/2012

  Lloj postimi zbavitës. Informacioni që jepet janë relevent. Ajo gjithashtu na japin disa burimeve për të menduar shumë më tepër.
 • hair growth
  Një shpjegime të vërtetë të mundshme post.The janë perfekte. Duket temë është i njohur për paqen writer.A stilit të lartë e të shkruarit.
 • grow light
  Një lider është gjithmonë i rëndësishëm për çdo komb. Një udhëheqës i mirë mund të sjellë prosperitet dhe një lider i keq mund të marrë një komb në ferr. Për të gjithë njerëzit zgjedhur prej tij për të marrë kreun e duhur. Faleminderit për postimin.
 • Restaurant Sydney
  Është e vërtetë se ndryshimi është lider më problematike e mirë apo e keqe fazë priliminary. Por nëse ne shikojmë prapa për të kaluarën e tij / saj do të ndihmojë me të vërtetë për të gjetur një të përsosur. Prosperiteti varet nga një udhëheqës të mirë.
 • krill oil
  Je tiens à vous remercier pour l'effort que vous avez donnée à cet article. Thème de «leadership bon et du mauvais" bien sûr quelque chose de changement important.Chosing bonne personne peut changer le destin. Continuez votre bon travail.
 • dating
  It is true that the specified is more problematic, if it is good or bad priliminary stage. But if we look back at the past of his / her would really help to find the perfect leader. Prosperity depends upon a good leader.
 • buy backlinks
  Bukuria është vetëm lëkurë të thellë. Nëse ju shkoni pas dikujt vetëm sepse ajo është e bukur, por nuk kanë asgjë për të folur në lidhje me, ajo do të marrë të shpejtë mërzitshëm. Ju dëshironi të shikoni përtej sipërfaqes dhe shihni nëse ju mund të ketë argëtim, ose nëse keni ndonjë gjë të përbashkët me këtë person.
 • Double Glazing Grants
  Unë dua të falënderoj u për përpjekje që ju kanë dhënë për këtë artikull. Temë për "udhëheqjen e mirë dhe e keqe" ndryshuar në mënyrë të qartë diçka të rëndësishme që kam marrë nga here.keep atë.
 • Barrenjoey Villa
  shume bukur shqyrtim. doni të shikoni postin e ngjashme më shumë. a corection pak. është se possiblethat u mund të shkruani rishikimin librin pak më detajisht ..
 • Mending Wall
  Unë mendoj se ju kemi hulumtuar shumë për të më jepni një lloj të tillë e të shkruarit. Unë do të doja të shihja update e fundit në lidhje me këtë çështje. Unë gjithmonë kaloni komentet e një blog por nuk mund të rezistojë veten që të ju jap falenderime të veçanta.
 • Rockridge
  Është e vërtetë se cekur është më problematike, nëse ajo është e mirë apo e keqe në fazën e priliminary. Por nëse ne shikojmë prapa në të kaluarën e tij / saj të vërtetë do të ndihmojë për të gjetur një të përsosur. Prosperiteti varet nga një udhëheqës të mirë.
 • max payne 3 game
  Sllobodan Milloshevic varfëroi arkat e shteti jugosllav, spekuloi mbi frikën dhe ambiciet nacionaliste të popullit të tij, dhe masakroi popujt e tjerë duke përfshirë edhe shqiptarët autokton në Kosovë; me çdo luftë që bënte nuk bënte gjë tjetër veçse përkeqësonte kushtet e serbëve dhe masakronte popuj dhe qytetar të tjerë krejt të pafajshëm.
 • Yuba City Attorney
  Për shkak të interesimit për avancimin e gjithëmbarshëm shoqëror, dhe jo vetëm të kategorive të veçanta të një shoqërie të dhënë, të kuptuarit e politikës si art i së mundshmes, në rrethanat e sotme duhet të jetë i diferencuar dhe duhet ta përjashtojë imoralitetin e metodave në realizimin e qëllimeve politike.
 • how to become an EMT
  Je tiens à remercier u pour l'effort que vous avez donnée à cet article. Thème de «leadership bon et du mauvais" bien évidemment se modifier quelque chose d'important. Continuez votre bon travail. merci beaucoup.
 • wobenzym
  Udhëheqësi është gjithmonë i rëndësishëm për çdo komb. Një udhëheqës i mirë mund të sjellë prosperitet dhe një lider i keq mund të marrë një komb në ferr. Për të gjithë njerëzit e saj të rëndësishme për zgjedhje liderin e duhur. Faleminderit për postimin
 • win back an ex girlfriend
  Është e vërtetë se ndryshimi është lider më problematike e mirë apo e keqe fazë priliminary. Por nëse ne shikojmë prapa për të kaluarën e tij / saj do të ndihmojë me të vërtetë për të gjetur një të përsosur. Prosperiteti varet nga një udhëheqës të mirë.
 • Buy An Essay Online
  This page is simply enlightening and enjoyable to check out. I discovered a whole lot through discovering this. Thank you for putting up awesome written content and then keep up the excellent posting great stuff.
 • eat stop eat
  Udhëheqësi është gjëja më e rëndësishme për një komb nation.A mund të jetë drejtuar nga një udhëheqës në mënyrë të mirë apo të keqe way.So cekur një lider është më e rëndësishme. Prosperty varet nga kjo. Faleminderit për këtë post.
 • elite md
  Udhëheqësi është gjithmonë i rëndësishëm për çdo komb. Një udhëheqës i mirë mund të sjellë happines dhe një lider i keq mund të marrë një komb në ferr. Për çdo të rëndësishme të saj njerëzit që të bëjnë zgjedhjen e duhur.
 • bracelets leather wholesale
  Artikulli ka në fakt majat interesin tim. Kjo është një nga të nenit të mirë unë kam lexuar ndonjëherë në internet në këtë temë të veçantë. Faleminderit për ndarjen.
 • inchirieri auto
  ju keni hapur syrin tonë. Ne mund të gjeni lehtësisht nga anët e mira dhe të këqija të lidershipit nga këto shembuj. ju falënderoj për të gjitha përpjekjet tuaja.
 • Online Chat Rooms
  Unë dua të falënderoj u për përpjekje që ju kanë dhënë për këtë artikull. Temë për "udhëheqjen e mirë dhe e keqe" ndryshuar në mënyrë të qartë diçka të rëndësishme që kam marrë nga here.keep atë. thanks a lot. <a href="http://hehechat.com">Online Chat Rooms</a>
 • Emu Oil Products
  Është e vërtetë se është shumë problematike të ndryshojnë udhëheqës i mirë apo i keq në fazën e priliminary. Por nëse ne shikojmë prapa për të kaluarën e tij / saj do të ndihmojë me të vërtetë për të gjetur një përsosur.
 • document imaging
  Faleminderit për mrekullueshme juaj personale postimin! Unë në fakt gëzuar e lexuar atë, ju do të jetë një autor i madh. Unë gjithmonë do të bookmark blogun tuaj dhe shpesh do të kthehen në të ardhmen.
 • how to potty train a puppy
  Në këtë orë fund të një kamionçinë është prokuruar, dhe unë kam pasur të mbushur me pjatë dhe neneve më të vlefshme portative, që i përkasin shtëpisë.
 • two storey home builders perth
  Me të vërtetë varet të jetë e mirë apo e keqe për një udhëheqës. Ajo gjithashtu varet në suksesin e një ekipi, si dhe si një komb në një udhëheqës i mirë apo i keq. Së fundi dua të falënderoj u për përpjekje që ju kanë dhënë për këtë artikull.
 • silver lotto system
  Neni në udhëheqës të mirë dhe të keq është e mahnitshme. Unë do të doja të falënderoj për përpjekjet që ju keni bërë në të shkruar këtë artikull dhe unë shpresoj që të njëjtën punë më të mirë nga ju në të ardhmen.
 • gadget aziendali
  Teme mbi "udhëheqësin mira dhe të këqija" në mënyrë të qartë ndryshonte diçka të rëndësishme që kam marrë nga këtu. Bukur shpjeguar nga autori dhe natyrisht ai deservs falënderoj nga të gjithë ne. falënderim
 • lace tanga underwear
  Nice post containing some good examples. We can easily find out the good and bad sides of leadership from these examples.
 • tanga underwear
  This post is defining the differences between a good and a bad leader. Liked the contents.
 • billig a-kasse
  Kjo është një pjesë e mirë e të shkruarit. Unë do të doja të falënderoj për përpjekjet që ju keni bërë në këtë nen dhe i hip të njëjtën punë më të mirë nga ju në të ardhmen.
 • leather bracelets wholesale
  It is really indeed insightful. Got lot of information from the post. Hope will see similar post in future.

  <a href="http://www.PaylessBuckles.com">leather bracelets wholesale</a>
 • Marietta bankruptcy attorney
  E saj të vërtetë një post të këndshme. Prerjen e mirë për të lexuar this.Keep deri work.Thanks të mira për ndarjen.
 • emagrecer
  Çështje shumë të mira. Unë e kam gjetur diçka interesante në t. Duke pritur për postin e ardhshëm.
 • Idol White
  Një komb krejtësisht dapends udhëheqës ona. Nëse ai ose ajo është e mirë apo e keqe. Kjo e bën fatin.
 • Buy Custom Research Paper
  • 46. Buy Custom Research Paper Më 27/01/2012
  he is an asian right?
 • Pizza Takeaway
  • 47. Pizza Takeaway Më 18/01/2012
  Për shkak të interesimit për avancimin e gjithëmbarshëm shoqëror, dhe jo vetëm të kategorive të veçanta të një shoqërie të dhënë, të kuptuarit e politikës si art i së mundshmes, në rrethanat e sotme duhet të jetë i diferencuar dhe duhet ta <a href="http://yumyummm.co.uk/">Pizza Takeaway</a>
 • TomTom XXL
  • 48. TomTom XXL Më 17/01/2012
  I was not sure when you said it was okay. Let us see it as we go along here.
 • Anonymous
  • 49. Anonymous Më 27/12/2011
  Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I''ll be subscribing to your feed and I hope you post again soon.
  online university
 • Christmas Flowers france
  • 50. Christmas Flowers france Më 02/12/2011
  I am absolutely amazed at how terrific the stuff is on this site. I have saved this webpage and I truly intend on visiting the site in the upcoming days. Keep up the excellent work!
 • roslyn bethune
  • 51. roslyn bethune Më 17/11/2011
  Simplemente quiere decir que su sitio es impresionante. La claridad de su contenido es simplemente espectacular y puedo asumir que usted es un experto en este tema. Pues con su permiso me permite agarrar el feed RSS para estar al día con el mensaje siguiente. Un millón de gracias y por favor, mantenga el trabajo gratificante. <a href="http://www.youtube.com/watch?v=NcZuQiw8mB4">best gifts for men 2011</a> <a href="http://www.youtube.com/watch?v=0P8veu9O3Nk">christmas toys 2011</a>
 • Neri
  • 52. Neri Më 16/11/2011
  Great article. It is well structured! Keep the articles coming! e discovery
 • Website Hosting
  • 53. Website Hosting Më 03/11/2011
  Great blog article about this topic, I have been lately in your blog once or twice now. I just wanted to say my thanks for the information provided here.
 • saraanderson
  • 54. saraanderson Më 20/10/2011
  Really your post is really very good and I appreciate it. It’s hard to sort the good from the bad sometimes, but I think you’ve nailed it. You write very well which is amazing. I really impressed by your post.
  <a href="http://www.flowers2world.com/send_flowers_online/Deepavali_flowers_delivery_Malaysia.asp">Diwali flower malaysia</a>
  <a href="http://www.flowers2world.com/send_flowers_online/Diwali_gifts_delivery_Malaysia.asp">gifts for diwali malaysia</a>
 • Queena
  • 55. Queena Më 13/10/2011
  It's one of nature's way that we often feel closer to distant generations than to the generation immediately preceding us.
  <a href="http://pacquiaovsmarquez3trilogy.blogspot.com">pacquiao vs marquez</a> | <a href="http://pacquiaovsmarquez3trilogy.blogspot.com">pacquiao vs marquez 3</a> | <a href="http://khanvspetersonlive.blogspot.com">khan vs peterson</a>
 • Testking 220-701
  Time insightful post. Never thought it was so simple in the end. I spent a lot of my time looking for someone to clearly explain, and you're the only one who ever makes up that.
 • Nescafe Coffee Maker
  It was the very same words I have heard from him since I very first met him right here. I just dont know if he meant every single term that he said but I have a feeling that they are meant to insult. I hope Ben can make it doable to say it in a sort of a way that no one gets hurt or insulted.
 • Testking 1Y0-A19
  Pretty insightful post. I never thought it was so easy after all. I spent much of my time looking for someone to explain this matter clearly and you are the only place we ever did that. Visit my Website it is relevant to the Exam Testking 640-553 || Testking 000-978
 • Free Christmas Quotes
  I really enjoy simply reading all of your weblogs. Simply wanted to inform you that you have people like me who appreciate your work.
 • Wii Bundle Deals
  This is quite a site. The article is clearly written and every point is factual and is no-nonsense. I have surf the internet looking for topics such as these and it is here where I find it written and stated well.
 • 1018 steel

  Thanks, I was looking for information and your blog really helped me.
 • advice quotes
  Resources such as the one you put here will be very favorable for me! I'll post a link to this page on my blog. I'm sure my visitors find it very important.
 • Triactol Review
  I am glad to catch idea from your article. It has information I have been searching for a long time. This looks absolutely perfect. All these tinny details are made with lot of background knowledge. I like it a lot
 • Mosquito Bite Allergy
  Your post will be rather good, and I’m sure some will find it interesting because it’s about a topic that’s as widely discussed as others. Some may even find it useful.Thanks so much for your post
 • haarspeldjes
  Your post will be rather good, and I’m sure some will find it interesting because it’s about a topic that’s as widely discussed as others. Some may even find it useful.Thanks so much for your post.
 • pacquiao vs marquez
  Cheers sharing fantastic information. Your current website is thus cool pacquiao vs marquez live streaming. We are impressed through the main things that you’ve within this pacquiao vs marquez tickets blog.
 • make up tips
  This is a somebody hap fulfil for me, Moldiness imprimatur that you are one of the ornamental blogger I e'er saw.Thanks for emotion this consultive parceling.
 • poems of love
  We ofttimes heard grouping aid during inform prisonbreak, but lately there had been a Inform temblor I unconsolidated the dictate intellection moldiness also be implemented. A horrific seism closest the rabid that desolated a infirmary, a sanctify and the statesmanly divulge shook Try

Shih më shumë komente