Créer un site internet

Integrimi i Shqipërisë në Bashkimin Europian

juridiksi Nga Më 07/05/2011 75

Analiza dhe Opinione

Nga: BLERINA REXHEPI
Shqipëri-BEIntegrimi i Shqiperisë në strukturat e Bashkimit Europian është një nga sfidat më të mëdha për në këto 20 vitet e fundit, dhe për t'u bërë pjesë e këtij supershteti me të drejta të plota ne duhet të përmbushim ca kushte të cilat duket sikur janë të pa fundme dhe secili prej ketyre kushteve ka kosto të mëdha ekonomike dhe më tepër se do të sjell të mira do të sjell një ulje të ekonomis Shqiptare për këtë arsye mua personalisht më duket e veshtirë që të antaresohemi së shpejti në BE, dhe për të argumentuar në mënyrë të tërthort këtë mendim timin por dhe për të njohur një pjesë të historisë së Shqipërisë me Bashkimin Europian kam punar këtë ese .Unë e kam kuptuar dhe uroj qe perms kesaj eseje te kuptoni dhe ju se sa e veshtir esht kjo sfid dhe sa e pamundur eshte ne kushtet ne te cilat ne ndodhemi aktualisht .

Shqiperia eshte nje nga ato pak vende ku hodhi rrenjet dhe u rrit komunizmi me I eger dhe me I pa meshirshem, I cili e izolj vendin tone per 50 vite me rradh nga pjesa tjeter e botes ,nje bot e cila ecte me hapa te shpejta me plane te menduara mir per tu rimekembur pas shkaterrimit qe I solli lufta Shtetet e tjera po bashkoheshin per te ecur perpara dhe per te rimekembur ekonomit e tyre , ndersa ne ndoqem rrugen e vetizolimit duke pasur mardhenie vetem me pak vende por nuk vonoi dhe ne e prishem krushqin me to duke mbetur te vetem edhe pse jemi nje udhekryq ne mes te ballkanit Perafersisht ne vite ,ne u vendosem nen pushtetin e rregjimit komunist nderkoh qe jasht kufijve tan po hidhte themelet nje organizat e cila sot paraqitet si nje super shtet nje bashkim I fuqishem europian .Si cdo perrall edhe kjo e jona pati nje fund te lumtur dhe pas shum vitesh arritem te shihnim pertej kufijeve. Menjeher pas rrezimit te komunizmit filluam te hidhnim grepat ‘’drejt keaj organizate te fuqishme duke pritur te kapnim ndonje gje .Mardheniet e para diplomatike te Shqiperis me Bashkimin Europian u vendsen ne vitin 1991por ngjarja me me rendesi per ne ne keto vite u shenua ne 11 maj 1992 me nenshkrimin e Marrveshjes se Tregetis dhe Bashkpunimit e cila hyri ne fuqi ne 1 dhjetor 1992 kjo marrveshje I krijoi mundesin Shqiperis qe te perfitoj nga fondet e programit PHARE ne kuadrin e ketij program ne periudhen viteve 1991-1996 ndihma e përgjithshme e BE për vendin tonë llogaritet në rreth 511 milionë euro, një pjesë e së cilës përfshinte asistencë teknike, si konsulencë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë e administratës, trainime e studime; ndërsa pjesa tjetër është akorduar për investime në infrastrukturë, në sektorin e prodhimit, në atë shoqëror, në administratën publike dhe në zhvillimin rajonal. Ne vitin 1996,Shqiperia ishte pran nenshkrimit te nje marrveshjeje te re kontraktuale me BE-ne ,e cila do ti hapte rrugen per nje marrveshje klasike asocimi, por si gjithmon,fati I keq dhe me teper eturia per pushtet e politikanve tane ,ben qe te ndodh dicka dhe mardheniet e Shqiperis me Bashkimin Europian do te zbehen, ishin pikerisht zgjedhjet e kontestuara te majit te 1996 si dhe kriza financiare e sociale qe pesoi ne fillimet e vitit 1997 nga renia e skemave piramidale ,ato qe sollen deshtimin e c do inisiative ne kete drejtim. Rruga e Shqiperis drejt Bashkimt Europian filloi te merrte te tatpjeta, keto ngjare por dhe ngjarje te tjera ne vende te ndryshme te rajonit ben qe ne ne vitin 1996 Bashkimi E! uropian te adoptonte per vendet e Ballkanit politiken e quajtur REGIONAL APPROACH .Keshilli I Ceshtjeve te Pergjithshme ,ne kete koh, percaktonte nje ser kushtsh politike dhe ekonomike qe vendet e Ballkanit duhet te plotesonin, per te zhvilluar dhe forcuar mardheniet e tyre me BE-ne .Kritere qe kishin te benin me:

1.Respektimin e parimeve demokratike .
2.Lirit dhe te drejtat e njeriut.
3.Ndertimin, respektimin dhe forcimin e shtetit te se drejtes
4.Mbrojtjen e minoriteteve .
5.Zhvillimin e ekonomis se tregut .
6.Bashkpunimin rajonal.

Kushte te cilat ne nje pamje te par ende pas kaq shum vitesh nuk jan plotesuar, Shqiperia ka ngelur ne vend numero ,ku parimet demokratike , ne shum raste nuk gjejn zbatim, ku lirit dhe te drejtat e njeriut shpesh neperkemben, ku shteti I se drejtes eshte I zhdrejt, ku minoritetet nuk mbrohen po nxirren ne mes te 4 rrugeve ,dhe ku ekonomia eshte si mos me keq nje varferi qe po na shkon der ne palc. Bashkimi Europian vazhdoi perseri te gjente forma dhe menyra te tjera per te pershpejtuar integrimin e Europes Jug-Lindore ne strukturat e BE-se .Ne maj te 1999, Bashkimi Europian miratoi nje iniciativ te re per 5 vende te Ballkanit :Shqiperia ish-Republika e Maqedonis Kroacia, Bosnje Hercegovina dhe Republika Federale Jugosllave,te quajtur Procesi I Stabilizim – Asocimit. Per fatin ton te mir sepse ende nuk I kishim arritur kushtet per nje marrveshje te till e vertetuar kjo edhe nga raporti I Komisionit Europian mbi studimin! e fizibilitetit per hapjen e bisedimeve me Shqiperine ,per nenshkrimin e MSA-se Sqiperia u be pjes e ketij Pakti qe ne fillim konkretisht ne nentor te 1999,Pakt qe kishte si qellim vendosjen e mardhenieve me te ngushta ndermjet BE –se dhe vendeve te lartpermendura ,nepermjet MSA. Prespektiva e vendeve te rajonit perendimor per integrimin ne Bashkimin Europian perforcohet pas Keshillit Europian te Fairas I mbledhur ne qershor te 2000, I cili vendosi se te gjitha vendet e perfshira ne PSA ja kandidate potenciale per antarsimin ne Bashkimin Europian. Ne muajin nentor te 2000 ,u zhvillua ne Zagreb takimi I vendeve te perfshira ne Procesin e Stabilizim – Asocimit. Ne kete takim BE-ja vendosi te intensifikoj bashkpunimin me Shqiperine nepermjet krijimit te Grupit te Niv! elit te Lart Drejtues Shqiperi – BE.Qellimi ketij grupi ishte; te vlersonte kapacitetin e Shqiperise per te marr persiper detyrimet per nje Marrveshje Stabilizim Asocimi me BE- ne .Grupi I nivelit te Lart Drejtues Shqiperi – BE zhvilloi 3 takime ne Tiran ne perfundim te te cilave Komisioni Europian hartoi nje raport vlersimi ,ku evidentohej procesi I ber dhe fushat ku ende nevoiten permirsime .Si perfundim, Komisioni vleresoi se ndonese mbetet ende per te ber. ne drejtim te detyrimeve qe rrjedhin nga nje Marrveshje Stabilizim Asocimi ,prespektiva e hapjes se negociatave eshte rruge e mir per te ruajtur tempin e ndryshimeve politike dhe reformave ekonomike ne vend .Per kete qellim ,arriti ne perfundimin se eshte casti per te proceduar me nje MSA me Shqiperine . Kjo marrveshje ka si qellim ; te ndihmoj Shqiperine ne permbushjen e kushteve qe I duhen per te hyr ne BE. Por ajo nuk perben nje premt! im per integrim. Ajo e ve theksin ne stabilizimin e situates ne vendet perkatese, per te arritur me tej ne vendosjen e nje marredhenieje speciale me Bashkimin europian. Megjithate, ne menyre tengjashme me Marreveshjet Europiane te nenshkruara në fillimvitet 90 me vendet europianolindore, tashme anetare te BE, ajo nxit përqafimin e vlerave themelore të Bashkimit Europian nga vendet e Ballkanit Perendimor, si demokracia dhe shteti ligjor, mbrojtja e të drejtave te njeriut dhe respektimi i pakicave kombetare, ekonomia e tregut dhe drejtesia sociale. Po ashtu, kjo marreveshje synon te nxite edhe zhvillimin ekonomik te vendit, e mbeshtetur paralelisht nga programe ndihmash te hartuara per te ndihmuar keto vende te permbushin detyrimet e marreveshjes.

Kriteret e Anetaresimit në Bashkimin Evropian dhe cfare duhet te bej Shqiperia per ti plotesuar ato.

Për t’u bërë anetare e BE-se, Shqiperia duhet te plotesoje kriteret e vendosura per te gjitha shtetet kandidate per anetaresim ne Bashkimin Evropian te miratuara nga Keshilli Europian i Kopenhagenit në qershor të vitit 1993.
Keto kritere jane te karakterit politik dhe ekonomik parashikojnë:
Drejtesia, liria dhe siguria.
Garantimin e demokracise, shtetit te se drejtes, respektimin e të drejtave te njeriut dhe te minoriteteve , kritere qe te len per te deshiruar ,flitet me fjal te medha nga politika Shqiptare se jan plotesuar por sagje nuk eshte e vertete fjal dhe vec fjal te bukura qe per cudi askush nuk I beson me. Ne kete fushe Shqiperia duhet te bashkpunoj me bashkimin Europian ,per te forcuar institucionet e saj ne te gjitha nivelet ,por ne vecanti te gjitha ato institucione qe kane te bejne me zbatimin e ligjit dhe administrimin e drejtesis .Bashkpunimi ndermjet paleve synon ,fuqizimin, pavarsin ,efektshmerine e funksionimit te sistemit gjyqesor dhe strukturave te tjera pergjegjse per vendosjen dhe respektimin e shtetit ligjor .Bashkpunimi ne fushen e drejtesis ,Liris dhe Siguris do te mbeshtetet ne dy shtylla kryesore . Shtylla e pare lidhet ne bashkpunimin ne fushen e levizjes se lire te person! ave dhe parashikon nje ser dispozitash per vizat, azilin,migracionin,menaxhimin e kufijve dhe politika te tjera qe kane te bejne me levizjen e lire te njerzve. Shtylla e dyte ne bashkpunimin ne luften kunder fenomeneve te krimit te organizuar ,terrorizmit ,pastrimit te parave dhe drogave te paligjshme dhe parashikon dispozita sipas te cilave Shqiperia dhe Bashkimi Europian do te angazhojne strukturat e tyre policore dhe gjyqesore ne nje lufte te perbashket kunder fenomeneve te lartpermendura.

Dialogu politik.
Ne kuader te ketij dialogu politik Shqiperia duhet te pershtas qendrimet e saj ne politikene jashtme me ato te diplomacis se Bashkimit Europian ,duke humbur ne kete menyre nje pjes te sovranitetit te vet.

Politika sektoriale .

Politika sektoriale perfshin nje numer te madh fushas ,disa prej te cilave jane me rendesi strategjike per Shqiperine ,si;transporti, energjia,bankat , turizmi,ndermarrjet e vogla dhe te mesme etj. Shqiperia do te perfitoj asistence per ristrukturimin dhe rimekembjen e ketyre sektorve .Megjithate asistenca e Bashkimit Europian nuk do te thote investime direkte ne sektoret e lartpermendur ,por do te jete e perqendruar ne forcimin e kapaciteteve dhe ngritjen e strukturave te nevojshme per zhvillimin me efikasitet te politikave sektoriale .Programi I ri I asistences se BE per shqiperine quhet IPA –s instrumenti I para antarsimit . Ky program I ri asistence ,do te marre ne konsiderat ndryshimet e ndodhura ne ekonomine dhe shoqerine shqiptare ,si dhe fazen e tanishme te mardhenieve ndermjet Shqiperis dhe BE. Nepermjet IPA-s BE do te ndihmoj Shqiperine te zbatoj detyrimet qe rrjedhin nga MSA.
Vendosjen e nje ekonomie tregu qe mund t’i beje balle presionit konkurrues dhe forcave te tregut te perbashket Europian ne nje koh kur ne akoma nuk kemi arritur te kemi vet nje treg, ku mund te besojm, ku konkurrenca te jet e ndershme, aty ku mallrat qe ne prodhojme injorohen perball importit qe vjen nga jashte dhe thuhet me te madhe se Shqiperia eshte nje nga te paktat ato vende ku ka prodhime BIO te cilat shpesh perfundojne kazanin e plehrave si pasoj e mungeses se nje tregu te brebdshem te mirorganizuar. Por cfar duhet te bej shteti shqiptar lidhur me kete kerkes? Arritja me e nevojshme dhe qe ti pergjigjet kerkesave te BE eshte hapja e tregut. Shqiperia dhe komuniteti europian do te hapin tregun ndremjet tyre, qe do te thot se ato do te heqin pengesat doganore ,kufizimet sasiore dhe masat e tjera qe kane kete efekt per mallra qe do te eksport! ohen nga Shqiperia ne Komunitetin Europian dhe anasjelltas .Nga ana tjeter palet nuk do te marrin masa per mbrojtjen e produkteve kombetare ne tregetine qe do te zhvillojne ndermjet tyre .Gjithashtu ne menyre kategorike Shqiperia nuk do te vendos de detyrime te reja doganore per importet ose eksportet si dhe kufizimeve te reja sasiore duke synuar ruajtjen e nivelit ekzistues te hapjes se tregut ndermjet Shqiperis dhe BE.Hapja e tregut parashikon dhe lirine e Shqiptarve dhe Europianve per te ofruar sherbime ,per te levizur lirisht kapitalin e tyre ,per tu vendosur dhe per te levizur lirisht ne territorin e BE . Por situata me te cilen do te perballet Shqiperia ,nese realizon keto synime do te jet tejet e veshtir sepse Shqiperia eshte nje vend ne te cilin te ardhurat nga tarifat doganore mbi produktet e importit zene nje perqindje shume te lart ne buxhetin e shtetit krahasua! r me shtetet antare te BE –se apo dhe vende te tjera te rajonit te ballkanit . Kjo nuk do te behet sa hap e mbyll syt ,pasi edhe vet MSA parashikon reduktimin gradual te tarifave doganore mbi produktet e importit deri ne heqjen e plote te doganave ne vitin e 10 pas hyrjes ne fuqi te marrveshjes. Kjo do te thote qe ne buxhetin e shtetit do te hyjne gjithnje e me pak te ardhura nga doganat derisa ky kontribut te behet zero.Vendi bosh qe do te mbetet ne arken e shtetit nga heqja e te ardhurave doganore do te duhet te mbushet me taksa te tjera ,jo vetem per te kompensuar humbjen e ketij burimi te ardhurash ,por me teper per te arritur nje konsolidim fiscal te vendit per te rritur nivelin e investimeve publike dhe per te bere te mundur zbatimin e strategjive kombetare per zhvillimin ekonomik dhe socialqe ,do te thot me shum lek te nxjerra nga xhepat e grrisur te Shqiptareve . ! Ne kete aspekt shqiperia do te gjendet perballnje sfide te veshtir lind pyetja :Ado te mund qeveria shqiptare ta zevendesoj kontributin e doganave me te ardhura te tjera dhe nese ky zevendesim te ardhurash do te shkaktoj renie ekonomike ne pergjithesi ,apo do te demtoj rende kategori te caktuara te shoqeris . E vetmja gje qe mund te bejm eshte te mos e humbasim besimin, se gjithcka do te shkoj mir ,megjthse duke mar parasysh kushtet ne te cilat ne ndodhemi te cilat shpesh na bejne pesimist le ta genjejme veten dhe ti shohim gjerat me syrin e nje optimisti. Ne kete kuader duhet te ngrihet dhe nje ekonomi knkurruese tregu,sepse fitimet dhe humbjet e komunitetit te biznesit do te varen nga cilesia e produkteve qe do te ofrojne ne treg.Me pak fjale ekonomia shqiptare duhet te orientohet dhe strukturohet ne menyre te till qe te mund te realizoj produkte cilesore dhe konkurrruese .Per te kapercyer sfiden e konkurrences se lir ekonomia Shqiptare duhet te orientohet drejt atyre produkteve ku Shqiperia ka disa avantazhe krahasuar ne raport me vendet e BE –se. Po cfar duhet te bej qeveria shqiptare per te arritur kete qellim? Se pari duhet te reformoj dhe subvencionoj sektoret me rendesi te madhe strategjike per ekonomine . Se dyti duhet te permiresohet mjedisi I biznesit ,duke hequr pengesat e panevojshme dhe te tejzgjatura burokratike ,si dhe duke future nje regjim tatimesh me stimuluese per kete komunitet . Ne kete drejtim ,persa I perket heqjes se pengesave te panevojshme dhe te tejzgjatura burokratike, Shteti Shqiptar ka bere levizjen e duhur , duke nxjerr nje ser ligjesh ,me I rendesishmi ligji! numer 9723 date, 3.05.2007 ”Per Qendren Kombetare te Rregistrimit” I cili parashikon me shum lehtesira ,per subjektet te cilat deshirojne te futen ne boten e biznesit krahasuar me ligjin tejet burokratik te me parshem. Se treti standartizimi dhe certifikimi I produkteve, fush ne te cilen Shqiperia eshte mjaft mbrapa dhe per pasoj shum pak prj ketyre produkteve Shqiptare mund te hyjne ne tregun Europian, pra ne do te hapim tregun, por mallrat tane te ekspotit nuk do te perballojn dot kerkesat e konsumatoreve Europian dhe per kete arsye do te ngelen perserib brenda kufijve .Shpresoj dhe deshiroj qe Qeverria Shqiptare, te jete ne gjendje te orientoj ekonomin drejt sektoreve ku ka me shume avantazhe krahasurr me shtetet e tjera te BE, te permirsoj mjedisin ku operon biznesi shqiptar por gjithashtu te realizoj ne masen dhe kohen e duhur standartizimin dhe certifikimin e produkteve Shqiptare .

Shqiperia si nje shtet kandidat duhet te jete i afte t’u pergjigjet detyrimeve qe rrjedhin nga “Acquis Communautaire “ ose legjislacioni i Bashkimit Evropian. MSA nuk e vendos menjeher Shqiperine perpara ketij detyrimi ,por kerkon qe Shqiperia te hedh hapat e nevojshme per tu pergatitur per perfshirjen e plot dhe zbatimin e legjislacionit te BE ne disa fusha te rendesishme per funksionimin e tregut dhe shtetit ligjor. Sic e dim edhe vet legjislacioni Shqiptar eshte nje legjislacion I ri dhe pak a shum u pergjigjt kerkesave te BE ,Kushtetuta jone eshte nje nga Kushtetutat me te mira dhe me demokratike ,pervec rezerves qe kam ne lidhje me sistemin zgedhor, ku na duhet te votojm jo per kandidatin qe pelqejme por per partin. E them kete ,sepse emri I partis sot eshte kapister sic thot populli, sepse qellimi I tyre I vetem eshte te marrin pushtetin, per te kenaqur egon dhe siguruar jeten e tyre dhe te shum brez! ave pas ,duke zbraxur xhepat e popullit per te mbushur te tyret. Shpresoj qe se shpejti kjo dispozit te ndryshoj sepse kur mendoj se do te votoj per partin dua t’ja heq vetes te drejten per te votuar,te vetmen te drejt politike qe kemi de fakto. Por rendesia e perafrimit te legjislacionit shihet me teper po te analizohet ne kuader te konkurrueshmerise se ekonomis Shqiptare ne tregun europian.Sic e theksova me siper qe produktet Shqiptare te jene konkurruese ne tregun Europian,ato kane nevoje te standartizohen dhe certifikohen.Per standartizimin dhe certifikimin e produkteve ka mijra faqe te se drejtes europiane me te cilat duhet te perafrohen ligjet dhe aktet e tjera nenligjore te Shtetit Shqiptar .Kjo nuk eshte nje nisem e lehte sepse ka kosto financiare te medha ,por ky proces mund te shtroj nje sfid tjeter ate te mosperputhjes se nevojave konkrete te Shqiperis me zgjidhjet qe propozohen nga legjislacioni I BE .Nje shembull I mir per te kupuar kete fakt eshte se legjislacio! ni Europian ka mijra faqe per standartet mjedisore ,gje qe sjell se Shqiperia ,do ti duhet te vendos dhe te respektoj standarte shum here me te larta per mbrojtjen e mjedisit se ato qe zbatohen momentalisht .Ne menyre te pa shmangeshme kjo do te rris koston per hapjen dhe mbajtjen e biznesit dhe mund te dekurajoj zhvillimin e nje ser biznesesh.Nga ana tjeter Shqiperia eshte nje vend me papunesi te larte dhe per te zgjidhur kete problem ka nevoj per nje zhvillim te konsiderueshem te biznesit . Qeveris Shqi[tare nga njera ane do ti duhet te respektoj kerkesat e Brukselit ,por nga ana tjeter te adresoj nevojat e ekonomis dhe shoqeris Shqiptare ,dhe per kete do ti duhet te hartoj nje axhend te veten Brenda lirse se veprit qe lejoehn nga komunteti Europian.

Bashkpunimi rajonal eshte nje nga kapitujt me te rendesishem te MSA –se dhe synon, ta integroj Shqiperine sa me teper ne rajonin e Ballkanit dhe me gjer .Ky eshte nje process qe perfshin te gjitha fushat e bashkpunimit ,qe nga ai politik e ekonomik,deri te bashkpunimi institucional ,social dhe kulturor .Shqiperia duhet te zhvilloj bashkpunimin rajonal me vendet qe kane nenshkruar MSA-ne dhe me vendet kandidate ne BE ,nepermjet ketij bashkpunimi synohet te krijohet nje zone stabiliteti dhe zhvillimi ekonomik ne rajonin e ballkanit.
Forcimi I administrates publike .Administrata publike ka nje rol thelbesor ne procesin e integrimit Europian te vendit .Eshte administrate publike qe ka detyren te vere ne zbatim angazhimet qe ndermer Qeverria Shqiptare ,ne kuader te ketij procesi .Problemet me te cilat eshte ndeshur administrata publike gjat viteve te tranzicionit ,kane qene te shumta ,ato kane variuar nga rekrutimi I nenpunsve te administrates mbi baza lidhjesh nepotike ,arbitrariteti I levizjeve dhe pushimeve nga puna ,mungesa e praktikave te punes dhe logjistikes se nevojshme ,tek trajnimet e pamjaftueshme puna e dobet qe kryhet nga strukturat monitoruese te punonjsve te administrates, pagat e ulta dhe mungesa ne pergjithesi e motivimit te nenpunsve civil.Kjo gjendje eshte vene ne dukje nga komoisioni europian ne raportet monitoruese per Shqiperine .Te gjitha keto sa thash me lart , nuk jane te veshtira per tu arritur sepse ne e kemi nje ligj per statusin e nenpunesit civil ,por qe fatkeqesisht asnjeher! e nuk ka gjetur zbatim dhe per kete arsye c’do gje te ne ecen mbrarsht. Ne vecanti Komisioni Europian eshte treguar mjaft skeptik ne lidhje me aftesine e administrates publike te Shqiperis per te zbatuar MSA.Kjo ka qene nje prej arsyeve kryesore per shtyrjen kaq te gjat te nenshkrimit te MSA-se Detyrimet e Shqiperis te parashikuara ne MSA do te shoqerohen me fonde te medha ne kuader te programeve te asistences komunitare .Kjo do te thote se sa me shume te perparoj Shqiperia ne procesin e integrimit , aq me e madhe do te jet ndihma financiare e Komunitetit Europian.Nga ana tjeter duke qene se fenomeni I korrupsionit nuk eshte nje raste I vecuar ne administraten publike Shqiptare ,por perkundrazi ndeshet shpesh dhe ne permasa te gjera eshte e natyrshme qe Brukseli nuk deshiron qe parat dhe te ardhurat prej taksave te qytetareve Europian te pasuroj ne menyre te pa ligjshme disa njerez ne Shqiperi. Kemi kaq vite qe enderrojme qe s! ituate te permiresohet ,ku c’ do gje te ec ne shinat e ligjit, por ligjet shpesh injorohen, ligji sot ne Shqiperi eshte”ne doren e Maliqit” dhe fatkeqesisht keshtu do vazhdoj te jete per shum kohe, deria politika te zgjohet ,te reflektoj ,se nje pellemb vend jemi me pauri te shumta qe na ka falur natyra dhe per kaq shum vite duhet te ishim nje parajsë.

LIBERALIZIMI I VIZAVE

Nje moment shum I rendesishem per Shqiperine ne te cilin ja vlen te ndalemi gjat eshte dhe procesi I liberalizimit te vizave mes Shqiperis dhe vendeve te Shengenit I cili nuk eshte vetem nje vendim me te drejta por edhe me detyrime te shumta.Parlamenti Europian ne 7 tetor 2010 raportin e eurodeputetes Tanja Fajon per liberalizimin e vizave per Shqiperine por me disa kushte .Shqiptaret nuk duhet te kerkojne vize per te qendruar ne vendet e zones “Shengen” per nje periudhe te shkurter kohe, ose me sakte per nje periudhe maksimale deri ne 90 dite .

KUSHTET E LEVIZJES SE LIRË

Nje nga kushtet kryesore este se duhet te kesh pasaporte biometrike, nese nuk e ke, viza eshte e nevojshme. Rregullat e reja do te vlejne vetem per ata qe udhetojne per turizem, mision, biznes, me ftese te dikujt, per studime maksimumi per nje periudhe tre-mujore. Me liberalizimin e vizave, shqiptaret do te mund te levizin ne hapesiren e Shengenit, qe praktikisht jane te gjitha vendet e bashkimit Europian, me perjashtim te Britanise se Madhe, Irlandes, si edhe ne Zvicer, Norvegji dhe Islandë, maksimumi, për 90 ditë nga data e hyrjes, brenda një periudhe prej 180 ditësh (6 muaj).
Kjo do te thote qe mund te behen udhetime te shkurtra, me kusht qe kohezgjatja e tyre te mos i kapercej te 90 ditet brenda nje periudhe prej gjashte muajsh (180 ditesh). Ata qe udhetojne lirisht ne vendet e zones Shengen me pasaporte biometrike nuk duhet te deshmojne kushte te veçanta financiare ose administrative, megjithate duhet mbajtur parasysh qe mbeten ne fuqi te gjitha rregullat standard per ardhjen e qytetareve te vendeve te treta. Pra mund te ndodhe qe kur mberrin ne kufi mund te te kerkohet qe te deshmosh shumen qe ke parashikuar per shpenzimet e udhetimit ose mund te te kerkohet qe te tregosh sakte vendin ku do te banosh.
Sanksionet
Autoritetet kufitare te vendeve te zones Shengen kane te drejte qe te mos lejojne hyrjen, nese keto kushte nuk respektohen, dhe te marrin nje vendim perfundimtar per sa i perket aprovimit per te hyre ne vend. Nuk duhet harruar qe keto rregulla te reja do te vlejne vetem per te udhetuar per periudha te shkurtra, nuk do te te japin mundesine per te qendruar me shume se tre muaj ose per te gjetur pune. Per kete duhet paraqitur kerkesa per nje vize afatgjate prane Ambasades ose Konsullates se vendit te zones Shengen ku deshiron te shkosh.

VENDIMI I KOMISIONIT EUROPIAN PER STATUSIN E VENDIT KANDIDAT

Menjeher pas liberalizimit te vizave Shqiperia aplikoi ne Bashkimin Europian per te marr statuain e vendit kandidat, por Komisioni Europian vendosi te mos I hap negociatat me Shqiperine per antaresimin ne BE ,Shkak per kete eshte ber situate e tensionuar politike ne vend dhe mosgjetja e nje zgjidhje komsensuale per krizen politike .Komisioni krahas vendimit pasqyroi dhe shkaqet qe cuan ne marrjen e tij si dhe dha dhe rekomandimet qe duhen plotesuar nga Shqiperia .Komisioni do te vazhdoj te monitoroj progresin dhe do te vazhdoj te financoj projekte te ndryshme .Komisioni do te bej publik nje tjeter raport –progres per Shqiperine ne vitin 2011 ky raport do te fokusohet vecanerisht ne zbatimin dhe permbushjen e reformave kyce qe duhen adresuar per te hapur negoociatat e pranimit pra kerkesat per marrjen e statusit do te shqyrtohen serish vitin e ardhshem .

Kritikat
1.Shqiperia nuk ka permbushur kriterin kryesor ,qe esht ai politik . 2.Nuk eshte permbushur efektiviteti dhe stabiliteti I institucioneve demokratike 3.Parlamenti dhe procedurat parlamentare nuk kan funksionuar sic duhet . 4.Shqiperia ka probleme ne zbatimin e legjislacionit . 5.Administrata publike dhe sherbimi civil jane te politizuara dhe mungon transparenca ne emerime 6.Persa I perket drejtesis ne opinionin e KE shkruhet se ‘’mbeten shqetesime serioze ne funksionimin e pergjithshem efikasitetin dhe pavarsin e gjyqeasorit’’ 7.Dekretet e Presidentit jane te politizuara ne lidhje me emerimin e antareve te gjykates se lart dhe asaj Kushtetuese . ! 8.Problem shum serioz eshte dhe korrupsioni ne te gjitha fushat sidomos gjyqesorit dhe kthimit dhe kompesimit te pronave si dhe rryshfeti ne sektorin e shendetesis 8.Mungesa e transparences ne financimin e partive politike.
Sic mund ta shohim dhe kuptojme te gjitha keto kritika te bera nga KE, jan me se te sakta dhe per kaq shum vite ne si shtet, si qeverri ,si shoqeri ,nuk kemi ber asgje per ti shmangur ,per te mos I merituar ,por vazhdojme ti futemi me kok gremines se perkeqesimit .
Duke pare problematikat e Shqiperis ,KE ka ber 15 rekomandime per tu permbushur kete vit kur do te merret ne shqyrtim kerkesa e Shqiperis per te marr statusin e vendit kandidat ne BE .Komisioni vlereson se negociatat per pranimin e Shqiperis ne BE duhet te hapen ateher kur vendi te kete permbushur ne masen e nevojshme kriteret per antarsim , ne menyr te vacant kriterin politik te Kopenhagenit te cilat I kam permendur dhe lart . Qe nga viti 1993 kur Kopenhageni vendosi kushtet per tu ber pjes e BE dhe deri me sot kane kalurar 8 vjet ,dhe prap marrim kritika aspak positive se nuk I kemi plotesuar keto kushte, kjo na ben te kuptojme se dhe per shum vite te tjera ne ne do te ngelemi ne te njejten situate dhe per pasoj antarsimi do te shtyhet radh pas radhe vit pas viti…

REKOMANDIMET
1.Shqiperia duhet te plotesoj funksionimin normal te Parlamentit ne bazen e dialogut politik konstruktiv qe perfshin te gjitha partit politike.
2.Te miratoj ligje qe vazhdojne te qendrojne te pa miratuara .
3.Te perforcoj maxhorancen ne parlament.
4.Te emeroj avokatin e popullit dhe te siguroj nje process te rregullt degjimi dhe votimi ne parlament per antaret e gykates se lart dhe asaj kushtetuese.
5.Te modifikoj kornizen ligjore per zgjedhjet ne perputhje me rekomandimet eOSBE ODIHR.
6.Te siguroj mbajtjen e zgjedhjeve ne perputhje me standartet nderkombetare .
7. Te nderrmar hapa konkrete ne permbushjen e reformes ne administrates publike duke perfshir miratimin e amendamenteve ne ligjin per sherbimin civil dhe te forcoj sherbimin civilduke u bazuar ne profesionalizem dhe ne depolitizimin e administrates.
8.Te forcoj xbatimin e ligjit dhe te ndermarre reforma ne drejtesi
9.Te zbatoj ne menyre efektive strateghite e qeveris per antikorrupsionin.
10.Te hiqen pengesat e investigimit ne vecanti pengesat qe lidhen me hetimin e gjyqtarve ,ministrave dhe deputeteve .
11.Forcimi I luftes kunder krimit te organizuar .
12.Miratimi I nje strategjie kombetare per te drejtat e pronesis qe duhet te parashikoj kthimin dhe kompensimin e pronave .
13.Te nderrmar hapa konkret ne drejtim te forcimit dhe te mbrojtjes se te drejtave te njeriut vecanerisht ato te grave dhe femijeve te komunitetit rom.
14.Twe marr masa per permiresimin e trajtimit te te ndaluarve ne komisariate apo ne dhomat e paraburgimit
15.Te perforcohet bashkpunimi rajonal .
Po shkojme ne mesin e vitit 2011 vit brenda te cilit duhet te marrin jet keto rekomandime ku ne radh te par duhet te zgjidhet ngerci politik por mesa po shohim po shtengohet edhe me shum .Asgje positive s po shohim ne horizont , nje situate aspak e kendeshme po krijohet ne Shqiperi ku thirrjet e Europes po injorohen nga politika Shqiptare ,ku etja per pushtet del para se gjithash .

Kur mund te antarsohet Shqiperia ne BE?
Procesi I integrimit europian mund te ndahet ne nje numer fazash, dhe Shqiperis do ti duhet te kaloj neper te gjitha keto faza qe mund te antarsohet ne bashkimin europian .Cdo faze ka kohzgjatjen minimale dhe maksimale .

Fazat :
1.Faza e emeruar opinion .
Kjo faze I referohet vleresimit qe I behet aplikimit te nje vendi per tu antarsuar ne BE ,nga ana e Komisionit Europian mbi bazen e pergjigjeve te nje pyetsori te pergatitur nga Komisioni.
2.Faza e hyrjes ne fuqi te MSA
Kjo faze I referohet fillimit te negociatave te janarit te 2003 per MSA nenshkrimit te MSA ne qershor 2006 dhe hyrjes ne fuqi te MSA faz qe shkon 1-4 vjet
3.Opinioniqe shkon 1-3 vjet
4.Fillimi I negociatave te antarsimit 1-7 vjet
5.Nenshkrimi I traktatit te antarsimit 2 muaj-5 vjet .
6.Pasaporta europiane qe perdoret ne mbreterine e bashkuar
7.Data e antarsimit ratifikimit te MSA nga parlamentet e te gjitha shteteve antare te BE.
Deri tani Shqiperia ka pershkruar 2 prej 7 fazave qe duhen kaluar per tu antarsuar ne BE .Shqiperia ka arriur te filloj negociatat per MSA ne janar te 2003dhe te nenshkruaj kete marrveshje me komunitetin europian ne qershor te 2006tri vjet pas hapjes se negociatave .Shqiperis I mbetet te kaloj edhe 5 etapa te tjera deri ne antaresimin e saj ne BE .duke u nisuur prej fazes se tanishme dhe rasteve te vendeve te tjera qe kane kaluar procesin e integrimit Europian antaresimi I shqiperis ne BE mund te ndodh pas 4-21 vjeteshne periudhen nga viti 2010 deri ne vitin 2027.
Uroj qe nje dite dhe Shqiperia te jet pjes e kesaj organizate, me te drejta te plota dhe te gjith te punojme se bashku per te arritur kete qellim, kete sfid te madhe te 2 dekadave te fundit, per ti dhene nje funnd te lumtur enderres Shqiptare per tu integruar ne strukturat e BE-se.

 • 198 vota. Mesatarja e 4.21 të 5.

Komentet

 • best website hosting

  1 best website hosting Më 05/09/2020

  Terrific article! That is the kind of info that should be shared across the web.

  Disgrace on the search engines for not positioning this submit higher!
  Come on over and visit my site . Thanks =)
 • black mass

  2 black mass Më 31/08/2020

  Hey would you mind stating which blog platform you're using?

  I'm looking to start my own blog in the near future but I'm having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs
  and I'm looking for something unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!
 • cheap flights

  3 cheap flights Më 26/08/2020

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However
  I am encountering problems with your RSS. I don't know the
  reason why I cannot join it. Is there anybody having
  identical RSS problems? Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanx!! yynxznuh cheap flights
 • cheap flights

  4 cheap flights Më 25/08/2020

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I've been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like
  this. Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to
  your new updates. cheap flights y2yxvvfw
 • cheap flights

  5 cheap flights Më 25/08/2020

  I think that everything posted was actually very reasonable.

  However, think about this, what if you were to create a killer post title?

  I ain't suggesting your content is not good., but suppose you added something that grabbed people's attention? I mean Integrimi i Shqipërisë në Bashkimin Europian is a little plain. You ought to look at Yahoo's front page and note how they write news headlines
  to grab viewers interested. You might add a video or a related pic or two to get readers excited about what you've written. Just my opinion, it would make your posts a little livelier.
  y2yxvvfw cheap flights
 • cheap flights

  6 cheap flights Më 24/08/2020

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing. Cheers!
 • website hosting companies

  7 website hosting companies Më 14/08/2020

  Very soon this web page will be famous among all blogging people, due to it's pleasant articles
 • adreamoftrains website hosting services

  8 adreamoftrains website hosting services Më 10/08/2020

  bookmarked!!, I really like your web site! adreamoftrains website host
 • best web hosting

  9 best web hosting Më 10/08/2020

  I know this web site presents quality dependent articles and other data,
  is there any other website which offers such stuff in quality?
 • Bicim

  10 Bicim Më 26/02/2019

  SHKRUAJ MIRE
 • Bbubu

  11 Bbubu Më 19/11/2018

  Superrr
 • TEKERKOJE

  12 TEKERKOJE Më 09/11/2018

  TE KERKOJE PLOTESIMIN E KOHES SE LEVIZJES SE LIRE NE TE PLOTE DHE TE KERKOJE NGA VENDET E BE TE TE PUNOJNE PER TUA PLOTESUAR ATE ..
 • DTEZBATOJEUHET

  13 DTEZBATOJEUHET Më 09/11/2018

  - DUHET TE NENSHKRUAJE E TE ZBATOJE BASHKEPUNIMIN E SISTEMIT GJYQESOR ME ATE TE B .E. -TE BEJE INFORMIMIN E NDERSJELLTE E TE KERKOJE TE INFORMOHET NGA B.E. DHE TEMARRE DHE FINANCIMIN PERKATES.
 • duhet te kaloje nga MSA NE PSA TE NENSHKRUAJE KETE KALIM

  14 duhet te kaloje nga MSA NE PSA TE NENSHKRUAJE KETE KALIM Më 09/11/2018

  DUHET TE KALOJE NGA MSA NE PSA
 • stood

  15 stood Më 20/10/2018

  Ⲩouг style is so unique in comparison to other folks I've read ѕtuff from.
  Many thanks for posting when you have the opportunity,
  Guеss I'll just bookmark this page.
 • stood

  16 stood Më 20/10/2018

  Ⲩouг style is so unique in comparison to other folks I've read ѕtuff from.
  Many thanks for posting when you have the opportunity,
  Guеss I'll just bookmark this page.
 • Evi

  17 Evi Më 02/10/2018

  Ese shum interesante dhe njekohsish e perpunuar shum sakt
 • serum bioeffect

  18 serum bioeffect Më 12/09/2018

  Genial, formato de tu blog! ¿Cuanto tiempo llevas bloggeando? haces que leer en tu blog sea entretenido. El aspecto total de tu web es currado, al igual que el material contenido!
  Saludos
 • ela

  19 ela Më 03/04/2017

  bukur
 • ana cara

  20 ana cara Më 20/06/2016

  Eseja ishte kot fare.Per fajin tuaj mora 5 ne gjeografi
 • xxxxx

  21 xxxxx Më 30/05/2016

  Muk mka nimu
 • ana

  22 ana Më 30/05/2016

  Me ndihmoi pasneser mrama thank youuuu♧♣☆★
 • hasbie

  23 hasbie Më 30/05/2016

  Me ndihmoi
 • rexhina musaku

  24 rexhina musaku Më 26/05/2016

  arrita te beja diskutimin e historise.thank you
 • mely12

  25 mely12 Më 18/05/2016

  :1
 • aoourel

  26 aoourel Më 18/05/2016

  me ndihmoi ne projektin e gjografis, shum faleminderit[image]
 • BESI

  27 BESI Më 07/04/2016

  ME NDIHMOI
 • xhovana

  28 xhovana Më 15/11/2015

  me ndimoi
 • xhovana

  29 xhovana Më 15/11/2015

  me ndimoi
 • dejvi alicanaj

  30 dejvi alicanaj Më 10/11/2015

  sh bukur me ndihmoi shume per detyrat e gjeografise
 • klasa e 7-te

  31 klasa e 7-te Më 04/11/2015

  Ku tregim i duhet klases se 7-te per gjeografi ( shtepia botuese "botimet ideart " )
 • Kejsi

  32 Kejsi Më 03/11/2015

  Ky tekst I shkruajtur sherben shume per te treguar se SHQIPERIA ka mundesi te jete ne BE.... Gje per mendimin tim qe e ben kete te pamundur eshte menyra e qeverisjes..…
 • emmy

  33 emmy Më 02/11/2015

  hahahahahahahah
 • anny

  34 anny Më 02/11/2015

  sh bukur me ndihmoi shume per detyrat e gjeografise
 • Polat Alemdar

  35 Polat Alemdar Më 19/05/2015

  Do me ndihmote ne projektin e gjeografise nqs nuk do te perdorje veten e pare ne te shprehur.
  Duhej te ishe shprehur sikur te ishte nje informacion i gjetur ne Wikipedia.
 • xhesilda001

  36 xhesilda001 Më 06/05/2015

  :
 • aura

  37 aura Më 13/04/2015

  ju falenderoj, me ndihmoi goxha
 • suada

  38 suada Më 11/04/2015

  shm faleminderit, me ndihmoji shm:
 • segi mjnj

  39 segi mjnj Më 24/02/2015

  shum shum flm me ndimoj per projektin e gjeografi
 • love love

  40 love love Më 22/10/2014

  nuk e gjeta ate qe dojaaaa
 • ergi star

  41 ergi star Më 01/06/2014

  flm
 • Iger

  42 Iger Më 11/05/2014

  flm per info e mora nji 10 :P
 • ina

  43 ina Më 08/05/2014

  Flm per informacionin
 • edison

  44 edison Më 07/05/2014

  faleminderit se na ndihmut pamase ne gjeogrfi
 • aleksandra mile

  45 aleksandra mile Më 28/04/2014

  sh flm me ndihmoni shume ne lidhjemenje konkurs...
 • matina

  46 matina Më 03/04/2014

  shm shm shm flmmm me ndihmoi shm per projektin e gjografise
 • kela

  47 kela Më 04/03/2014

  shume faleminderit me ndihmoi shume
 • evi

  48 evi Më 10/02/2014

  me ndihmoi jashtezakonisht.ne gjeografi.falenderimet shkojne per ate qe e ka hedhur
 • ERISA

  49 ERISA Më 04/02/2014

  [THNX ME NDIHMOI SHUME PER PROJEKTIN TIM NE GJEOGRAI :*
 • Nikol

  50 Nikol Më 02/02/2014

  flm me ndihmoj shume ne gjeografi
 • migena

  51 migena Më 22/01/2014

  sh flm me ndihmoi shum ne Gjuh ..
 • bill

  52 bill Më 21/01/2014

  ju faleminderittttttttt...me ndihmoi jashtezakonisht shumm ne gjeografi dhe edukate
 • klea

  53 klea Më 08/12/2013

  shume e bukur thnx me ndimoi ne histori
 • sula

  54 sula Më 11/11/2013

  me ndhmoi ne gjuh
 • sula

  55 sula Më 11/11/2013

  ese e bukur.... thanks:
 • Inis

  56 Inis Më 10/11/2013

  Per kete ese besoj se do te marr 10 ne gjeografi.Shum flm
 • ambra

  57 ambra Më 07/11/2013

  pershendetje jam ambra gavelli kam fituar miss baby ne vitin 2010 ne qytetin e beratit .faleminderit fale ndihmes tende mora 10 ne
  gjeografi7. puci puc.
 • delisa

  58 delisa Më 07/11/2013

  faleminderit per kete ese.besoj se do te marr 10 ne gjeografi. ju puth forte te gjitheve.love delisa sollaku
  Image" rel="iframe" title="Link">Image" width="120" border="0" alt="Image" />
 • enejda

  59 enejda Më 06/11/2013

  flm per esen kisha dsh ne gjeografi 7
  juridiksi

  juridiksi Më 07/11/2013

  @Albi,ana dhe enejda Suksese
 • ana

  60 ana Më 06/11/2013

  faleminderit per kete ese sepse kisha dsh ne gjeografi
 • Albi

  61 Albi Më 06/11/2013

  shum flm per kete sepse kisha nje detyre per te bere ne gjeografine 7 :)))))
 • ana

  62 ana Më 29/10/2013

 • ani

  63 ani Më 21/09/2013

  besoj tani se shum shpejt BE dota arrijme
 • tea

  64 tea Më 05/06/2013

  eseja ishte e mire po duhet te ishte e e permledhur te hiqeshin gjerat qe nuk duheshin dhe ca gabime drejtshkrimore ....... me keto informacione kam bere nje projekt
 • plaka besit

  65 plaka besit Më 13/05/2013

  bukur
 • Isabella

  66 Isabella Më 04/02/2013

  Eseja ishte interesante dhe mjaft e mire,por vura re qe kishte gabime drejtshkrimore...si dhe informacioni duhet te ishte me i prembledhur dhe formuluar me sakte. Pra sic thote dhe ajo shprehja:Pak dhe sakte! Nice job!
 • toni

  67 toni Më 10/12/2012

  gjerat tregojne se sa e forte duket aq dhe e brishte eshte si nje fuqi europjane,,bashkimi midis shteteve te forta e te dobeta si nje amalgame e hekurit me argjilen,qe smban
 • besa

  68 besa Më 17/11/2012

  :3
 • nikita kurti

  69 nikita kurti Më 07/11/2012

 • endri

  70 endri Më 27/10/2012

  ore budalli pse boni si mentar ...
  :5
 • EDI

  71 EDI Më 29/08/2012

  Eseja eshte vetem maja e aisbergut.
  Pjesa nen uje eshte interesat gjeo politike e ekonomike te vendeve te fuqishme Europiane, qe cuditerisht i mesojme neper dokumentare pasi kane kaluar dhjetra vite.
  Kriza po tregon se sa e brishte eshte Europa.
  Ja vlen vertete te jesh antar i BE-se!!!!????
 • Fangelada

  72 Fangelada Më 06/05/2012

  Eseja eshte e mire, por duhet rikorrigjuar prej gabimeve ortografike. :)
 • jana

  73 jana Më 16/04/2012

  artikulli ka kapur problematikat me kryesore dhe jane shtjelluar shume mire. Por ka shume gabime drejtshkrimore te cilat te vrasin syte.
 • Aferdita

  74 Aferdita Më 09/08/2011

  Ky link duhet lexuar.

  http://www.proletari.com/?p=6016

Shto një koment