Mirësevini

 • Gore Endorses Obama as a Solver of Problems

  Published: June 17, 2008

  DETROIT — Former Vice President Al Gore made his debut appearance in the presidential campaign here Monday evening, offering a vigorous endorsement of Senator Barack Obama and urging Democrats to keep in mind the consequences of not taking the general election with grave seriousness.

  Alex Brandon/Associated Press Former Vice President Al Gore formally endorsed Senator Barack Obama on Monday in Detroit.

  “Looking back over the last eight years, I can tell you that we have already learned one important fact since the year 2000,” Mr. Gore said. “Take it from me, elections matter. If you think the next appointments to the Supreme Court are important, you know that elections matter.”

  Mr. Gore and Mr. Obama strode onto the stage arm in arm to thundering applause from a crowd of nearly 20,000 people at a downtown arena. As Mr. Gore ticked through a long list of challenges facing the nation, he hailed Mr. Obama as “clearly the candidate best able to solve these problems and bring change to America.”

  Mr. Gore had purposefully stayed on the sidelines during the long Democratic primary fight. He announced his endorsement of Mr. Obama a few hours earlier on Monday in a message to supporters on the former vice president’s vast e-mail list. Their appearance here touched off a flurry of curiosity among Democrats, with many quietly asking if Mr. Gore would be on Mr. Obama’s list of prospective running mates.

  “When I am president,” Mr. Obama said, “I will be counting on Al Gore to help me lead the fight for a clean energy future here in the United States and around the world.”

  Since Mr. Obama opened his presidential bid in January 2007, the two have talked frequently, including in a meeting last fall at Mr. Gore’s home in Nashville. Mr. Obama said Monday that the former vice president had been helpful throughout the primaries, lending his ear and his thoughts, but always taking care to stay impartial.

  The rally here at the Joe Louis Arena was a rare political appearance for Mr. Gore, 60, who implored Democrats to unify behind Mr. Obama and disregard any suggestions from Senator John McCain of Arizona that Mr. Obama lacked the experience to serve in the Oval Office.

  Mr. Obama, 46, smiled as Mr. Gore read a quote that President John F. Kennedy once read to a rival: “To exclude from positions of trust and command all those below the age of 44 would have kept Jefferson from writing the Declaration of Independence, Washington from commanding the Continental Army, Madison from fathering the Constitution and Christopher Columbus from even discovering America.”

  The decision to stage the appearance in Michigan underscored the importance of the state for Mr. Obama. It was also in Michigan that former Senator John Edwards unveiled his endorsement of Mr. Obama in a surprise setting. The state, a general election battleground, was one of the few places that Mr. Obama did not campaign in before the state’s primary because of a dispute over delegates.

  Mr. Gore, who seldom talks about the disputed 2000 election in which he won the popular vote but lost the presidency in the Electoral College, urged Democrats to remember that as they made their election decisions. He praised Mr. McCain as a valued American public servant, but said it was time for a change in Washington.

  “For America to lead the world through the dangers we’re facing, to seize the opportunities before us, we’ve got to have new leadership,” Mr. Gore said. “Not only a new president, but new policies. Not only a new head of state, but a new vision for America’s future.”

  At a fund-raising reception before the rally, Mr. Gore stood a few paces behind Mr. Obama, a reversal of roles for the man who served for eight years in the White House and dreamed of becoming president. Mr. Gore applauded repeatedly as Mr. Obama gave his remarks, heavily weighted with points about the environment.

  Every few minutes, Mr. Obama referred to Mr. Gore’s prescient decisions and judgments, referring to Iraq as “a war that Al Gore understood should never have been authorized and never should have been waged.”

  On climate change and energy, Mr. Obama said: “Al Gore has done more to educate the world about this problem than anyone. But I have to say, as extraordinary as Al Gore’s work has been, there’s nothing like $4 a gallon gas to get your attention.”

  Earlier on Monday, Mr. McCain, the presumptive Republican nominee, called for lifting the federal moratorium on offshore oil drilling for states that want to permit it. He said the impact of high fuel prices was hitting Americans not only at the pump but also in the form of rising food costs and threats of inflation, so he favored giving states incentives to allow exploration as well.

  “We must embark on a national mission to eliminate our dependence on foreign oil and reduce greenhouse gases through the development of alternate energy sources,” Mr. McCain said at his campaign headquarters, adding that he still supported a summer gasoline tax holiday.

  In the Senate, Mr. McCain has a mixed record on the issue of oil exploration. In 2001 and 2006, he voted in favor of offshore oil drilling in Florida, but in 2003 he voted against it in Florida and other states. Mr. McCain has consistently opposed drilling in the Arctic National Wildlife Refuge.

  Daniel J. Weiss, a global warming expert at the Center for American Progress, a liberal research group, said Mr. McCain’s call to lift the moratorium was a “partial capitulation” to the oil industry in that states that did not want to drill offshore would not have to.

  “McCain is handing America’s coasts on a platter to the big oil companies the day before he goes to talk to them in Houston,” Mr. Weiss said.

   

  Michael Falcone and Elisabeth Bumiller contributed reporting from Washington.

  }

 • ARMO, qeveria shpall zyrtarisht fituesin e tenderit

  18 qershor, ora 12:00 - Qeveria ka shpallur zyrtarisht kompaninë fituese të tenderit të ARMO-s, Raffinary Associate of Texas.

  Orjeta Zhupa

  Logo e ARMO Sh.a.

  Qeveria ka shpallur zyrtarisht kompaninë fituese të tenderit të ARMO-s, Raffinary Associate of Texas.
  Konsorciumi amerikan "Rafineri Associated Anica Texas", ofroi për blerjen e 85% të aksioneve të ARMO-s, 125 milionë euro, si dhe 240,5 milionë euro për programin e investimeve në 4 vitet e ardhshme në ARMO.


  Kompania Rafineri Associatet Anica Texas ka lajmërur se nuk do të ketë shkurtime nga puna në ARMO.

  Të gjithë punonjësit që kanë ikur nga puna do rikthehen në punë madje do të merret edhe staf i ri shtesë. Madje do ketë rritje rroge për të gjithë punonjësit me 30%, që në muajin e parë të punës. Kështu ka njoftuar para një jave Jozeph Desour, presidenti i kompanisë  Raffinary Associate of Texas, e cila fitoi tenderin për blerjen e Kompanisë ARMO.

  Ai tha gjithashtu se do të ketë ulje të çmimeve të naftës në vend vetëm i kërkoi qeverisë që të ndalojë eksportimin e naftës bruto. “Naftën do ta përpunojmë dhe shesim në vend dhe në këtë mënyrë do të ulen edhe çmimet” – ka thënë Desour.

  Do të ketë edhe negociata për kushtet e kontratës dhe nga kjo varet dhe Plan Biznesi ynë për shtrirjen e investimeve.

  Asetet

  Në objektet që përfshihen në privatizimin strategjik të "ARMO"-s, janë 2 Uzinat e Përpunimit të Thellë të Naftës në Fier dhe Ballsh, Qendra Shkencore e Kimi-Përpunimit në Kuçovë, filiali i Eksport-Importit në Vlorë, si dhe 11 depozita të naftës dhe karburanteve.
   
  Gjatë 2007, nga "ARMO" u hoqën, si asete të saj, objekte të cilat kanë hyrë në privatizimin jostrategjik, si 33 objekte për privatizim, që po privatizohen hap pas hapi me ankand 10 prej tyre. Privatizimi i pikave të tregtimit me pakicë të karburanteve, të dhëna në përdorim, po vazhdon si proces jashtë strukturës strategjike të ARMO-s. Për të 33 pikat, është plotësuar dokumentacioni i plotë për privatizim.
   
  Sipas akteve ligjore, përparësi kanë pronarët e truallit për pikat ku ka pronësi private, të vërtetuara nga Agjencia Kombëtare e Kthimit dhe Kompensimit të Pronave. "ARMO" blen naftë nga kompania publike e nxjerrjes së naftës "Albpetrol", si dhe nga "Bankers Petroleum", me të cilën qeveria shqiptare në vitin 2004 firmosi një kontratë koncesionare për shfrytëzimin e puseve në zonën Patos-Marinëz. Por gjatë vitit 2007, kjo kompani nuk i dha sasinë prej 90 mijë tonë naftë "ARMO"-s, duke e shitur atë në tregjet e huaja.


  Fitimet e ARMO-s

  Konsulenti për privatizimin e "ARMO"-s, "Pattom Bogs", në raportin e dorëzuar në qeveri në muajin tetor, jep edhe vlerësimet e tij për shitjen e kompanisë shtetërore të naftës.

  Në analizën e bërë nga ana e konsulentit, duke marrë parasysh asetet e kompanisë, bilancet financiare të viteve 2004, 2005 dhe 2006 dhe blerjet e mundshme nga ana e investitorëve të kësaj pasurie, jepen edhe skenarët e mundshëm të këtij privatizimi. Në këtë vlerësim, nuk është marrë parasysh viti 2007, që është edhe më i rëndësishmi përsa i përket fitimeve të nxjerra nga ana e kompanisë shtetërore.
   
  Vetëm fitimi i "ARMO"-s gjatë vitit 2007, krahasuar me vitin 2004, është 5 herë më i lartë. Fitimi në vitin 2007 arriti në 1 miliardë e 700 milionë lekë, ndërsa në vitin 2004, ishte vetëm 365 milionë lekë. ARMO, ka një vlerë të kapitalit të nënshkruar që mund të jetë në nivelin e 50-60 milionë euro, ndërsa një vlerë të aseteve, si vlerë në kontabilitet, në rreth 100 milionë euro.

  Kjo është një vlerë kontabël, vlerë e aseteve të blera në vite, të investuara në vite, siç janë të regjistruara në kontabilitet. Por dhe çmimet e tregut të brendshëm të karburanteve në rritje të vazhdueshme, ku "ARMO" zë 25% të tregut, ndikuan në të ardhurat e kompanisë. Rritja e çmimeve nga operatorët privatë është shoqëruar me një rritje të moderuar nga kompania, duke ndikuar disi në amortizimin e efektit të rritjes galopante të çmimeve nga grosistët shqiptarë. "ARMO", sipas burimeve nga kompania, ka tregtuar gjatë këtij viti, gazoil me çmimin deri në 95.11 lekë/litër.

 • Albana Margjeka, Verdwenen te Ham-sur-Heure/Nalinnes op 15 januari 2008 .

  Albana Margjeka
  Verdwenen te Ham-sur-Heure/Nalinnes op 15 januari 2008 .
  Persoonsbeschrijving:
  Feiten
  Op dinsdag 15 januari 2008 omstreeks 14.00 uur verliet de 30– jarige , Albana MARGJEKA, haar woning te HAM-SUR-HEURE/NALINNES, rue Bois Rombut.
  Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar.

  Mevr. MARGJEKA is 1m65 groot en heeft een magere lichaamsbouw.
  Ze heeft zwart kortgeknipt haar.
  Op het ogenblik van haar verdwijning was zij gekleed in zwarte sportkledij
  Het is mogelijk dat zij zich verplaatst aan boord van een blauw-groene VW GOLF met nummerplaat XQM 558.
  Getuigenissen:
  Heeft u Albana Margjeka gezien of weet u waar Albana Margjeka verblijft, gelieve dan contact op te nemen met de politie via het gratis nummer :
  0800 / 91.119

  BRON: www.fedpol.be

  Afkomst van de vermiste persoon:

  Stad: HAM-SUR-HEURE/NALINNES
  Land: België

  http://www.crimesite.be/vermist/index.asp}

 • Thaci e Berisha takohen ne Tirane

  17.06.2008
  Me ftesë të kryeministrit të Shqipërisë, Sali Berisha, kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi, do të qëndrojë për një vizitë zyrtare në Shqipëri nga 19-20 qershor. Këtë e bëri të ditur Zyra e kryeministrit të Kosovës, sipas së cilës, gjatë qëndrimit në Shqipëri Thaçi do të ketë takime me personalitetet më të larta shtetërore të Shqipërisë: me presidentin Bamir Topi, kryeministrin Sali Berisha, kryetaren e Kuvendit, Jozefina Topalli, me kryetarët e partive opozitare, Edi Rama dhe Ilir Meta, si dhe me politikanë të tjerë.
  "Vizita e parë zyrtare në Shqipëri e kryeministrit të Kosovës së pavarur është një ngjarje e madhe historike e shumëpritur për të gjithë shqiptarët", - citohet në njoftim ftesa e kryeministrit Berisha drejtuar kryeministrit Thaçi.

  Gjatë vizitës në Shqipëri, në një ceremoni solemne të organizuar nga Bashkia e Tiranës, Thaçit do t’i dorëzohet Çelësi i kryeqytetit shqiptar. Ndërsa Bashkia e Qytetit të Vlorës do ta shpallë kryeministrin Thaçi "Qytetar Nderi i Vlorës".

  (start)

 • Disparitions > Albana Margjeka à Ham-sur-Heure/Nalinnes

  Disparus [Majeurs]

  Publié le 17/01/2008 à la requête du Procureur du Roi de Charleroi

  Albana Margjeka à Ham-sur-Heure/Nalinnes

  Faits

  Le mardi 15 janvier 2008, vers 14.00h, Albana MARGJEKA, âgée de 30 ans, quitte son domicile de HAM-SUR-HEURE/NALINNES, rue Bois Rombut.
  Elle n’a plus donné signe de vie depuis.

  Mme MARGJEKA mesure environ 1m65, est de corpulence mince et a les cheveux noirs coupés courts.
  Au moment de sa disparition, elle était notamment vêtue de vêtements de sport noirs.
  Il est possible qu’elle se déplace à bord d’une VW GOLF de couleur bleu-vert immatriculée XQM-558.  Témoignages:

  Si vous avez vu Albana MARGJEKA ou si vous savez où Albana MARGJEKA réside, veuillez prendre contact avec les enquêteurs de la Police Fédérale via le numéro de téléphone gratuit:

  0800 / 91.119

  ou réagissez online

  }

  Version Albanais : ICI

 • Zhdukja misterioze e shqiptares në Belgjikë

  18 qershor, ora 8:30 - Një 30-vjeçare shqiptare është zhdukur në rrethana misterioze nga Belgjika, ku jetonte prej disa vitesh. Me kërkesë të homologëve belgë, policia shqiptare ka nisur kërkimet për të rënë në gjurmët e Albana Margjekës, 30-vjeçe, e cila është larguar rreth pesë muaj më parë nga banesa e saj në Hamsur Heure/Nalinnes, rruga Bois Rombut në Belgjikë.

  Klodiana Kotorri

   

  Albana Margjeka, nuk dihet ku ndodhet - DISPARU
  TIRANË- Një 30-vjeçare shqiptare është zhdukur në rrethana misterioze nga Belgjika, ku jetonte prej disa vitesh. Me kërkesë të homologëve belgë, policia shqiptare ka nisur kërkimet për të rënë në gjurmët e Albana Margjekës, 30-vjeçe, e cila është larguar rreth pesë muaj më parë nga banesa e saj në Hamsur Heure/Nalinnes, rruga Bois Rombut në Belgjikë.

  Policia belge ka kërkuar prej muajsh për gjetjen e Margjekës, e pasi nuk ka mundur ta gjejë atë, i ka kërkuar ndihmë policisë shqiptare. Drejtoria e Përgjithshme e Policisë së Shtetit, me anë të një deklarate për shtyp të lëshuar ditën e djeshme kërkon ndihmën e komunitetit, me qëllim gjetjen e Margjekës.

  Burime nga policia thanë se 30-vjeçarja është larguar mesditën e datës 15 janarit të këtij vitit nga banesa e saj në Belgjikë dhe që atëherë nuk është kthyer më. Mësohet se familjarët e saj nuk kanë mundur ta gjejnë, duke kërkuar ndihmën e policisë belge. Kjo e fundit nisi menjëherë kërkimet për gjetjen e 30-vjeçares, por pa sukses.

  Burime nga policia thanë për “Shekullin” se në Ministrinë e Jashtme ka mbërritur dhe shkresa zyrtare e policisë së Belgjikës, me të cilës tëdhënat e Margjekës.
   
  Më pas, shkresa e shpalljes në kërkimi ka kaluar Interpol Tiranës, ndërsa Policia e Shtetit ka kërkuar ndihmën e qytetarëve për të informuar mbi vendndodhjen e 30-vjeçares. Të njëjtat burime thanë se dyshohet që Margjeka të ketë hyrë në Shqipëri me identitet të rremë, ndaj dhe kanë nisur verifikimet menjëherë pas mbërritjes së shkresës belge.

  Policia bën të ditur të dhënat e të zhdukurës duke treguar se ajo është rreth 1.65 cm e gjatë, është me trup të dobët dhe flokët i ka të zinj të prerë shkurt.

  Në momentin e zhdukjes, ajo ishte veshur me rroba sportive në ngjyrë të zezë. Margjeka është parë të lëvizë me mjetin e saj tip “Golf” ngjyrë blu-jeshil me targë XQM 558. Policia e Shtetit në deklaratën e saj për shtyp u lutet personave të cilët kanë dijeni për vendndodhjen e Albana Margjekës të kontaktojnë me shërbimet e Policisë së Shtetit ose në numrin pa pagesë 129.
   
  Ndërkohë që policia ka nisur hetimet për të verifikuar nëse e zhdukura ka hyrë në Shqipëri gjatë pesë muajve, kohë kur ajo është deklaruar e zhdukur nga shtëpia e saj në Belgjikë.

  {Shekulli}

 • Mos lejoni që puna t’ju bëhet stres

  8 qershor, ora 10:32 - Puna nganjëherë fillon të bëhet shumë stresuese dhe e mërzitshme. Ka raste kur punoni shumë dhe ju duket se puna më shumë ju vret se sa ju ndihmon në zgjidhjen e problemeve të përditshme.

  Orjeta Zhupa

  Puna nganjëherë fillon të bëhet shumë stresuese dhe e mërzitshme. Ka raste kur punoni shumë dhe ju duket se puna më shumë ju vret se sa ju ndihmon në zgjidhjen e problemeve të përditshme. Ndoshta nuk është puna e duhur për ju, ndoshta industria ku punoni nuk ju jep optimizëm për të ardhmen, ose ndoshta pagesa ju kthehet në stres.

  Nëse ndodheni në pozicione të tilla, ju duhet të analizoni punën tuaj. Nëse e shikoni se puna është shumë stresuese, kontrolloni dhe formuloni një plan për të dalë nga kjo situatë. Ju duhet që në asnjë mënyrë të rrini në një situatë që mund të ketë ndikim në shëndetin tuaj, marrdhënien apo në mëndjen tuaj.

  Nëse vendosni të bëni ndryshim, duhet të merrni mirë parasysh të gjitha situatat.

  Si fillim provoni të flisni me shefin tuaj (nëse nuk është ai problemi i stresit) dhe kërkojini atij një ndryshim. Nuk është gjtihmonë e thënë të ndrrohet komapnia nganjëherë edhe ndrrimi i departamentit mund t’ju ndihmojë.

  Lëvizni. 15 minuta yoga ose palestër mund të reduktojë stresin, të rrisë fokusimin dhe qartësinë e mendjes.

  Relaksohuni. Masazhet zakonisht reduktojnë stresin, rregullojnë qarkullimin e gjakut, heqin toksikimin nga trupi dhe ju ndihmojnë të flini. 

  Mos merrni problemet e punës në shtëpi. Sa shkon ora për të ikur, ikni dhe harroni punën, mos kujtoni asgjë nga ajo.

  Merrni një ditë pushim. Mos hezitoni të merrni një ditë pushim për të kthyer balancën e jetës tuaj.

  Ushqehuni mirë. Një nga mbrojtjet më të mira është ushqimi i mirë. Nëse merrni të gjitha vitaminat e duhura ju keni më shumë energji, dhe do të minimizoni efektet e stresit.

  Dilni nëpër pyje. Pemët janë provuar që rrisin gjendjen pozitive te njeriu.

  Merrni frymë. Vendet e mbyllura në vendin e punës janë parë të jenë shumë të dëmshme për shëndetin. Mundohuni të hapni dyert e dritaret që të hyjë brenda ajri i pastër.

  Jepini ngjyra jetës tuaj. Së fundmi mos nënvlerësoni impaktin psikologjik që kanë ngjyrat në jetën tuaj. Mundohuni të jeni në ambiente jeshile ose blu për të krijuar sensing e qetësisë.

  Në fakt nëse përdorni metodat e mësipërme do ta shikoni ndryshe edhe punën tuaj. Është vetëm çështje perceptimi.

  Është e rëndësishme ta quani të përshtatshëm ambientin tuaj të punës më mirë se sa të kërkoni vetëm të mbijetoni.

  {Shekulli}

 • Historia e babait student

  Ia mohuan shkollën në diktaturë. Ulet në auditor pas 28 vitesh, në një kurs me "fëmijët" e tij

  03 prill 2008 - Dritan Laci

   Afrim Nela, 51 vjeç, baba i dy fëmijëve, vazhdon studimet ditën për Inxhinieri Nafte dhe ndjek rregullisht leksionet

  Studenti 51-vjecar Afrim Nelaj me shoket e kursit

  Tamam-tamam ai duhej t'i fillonte studimet, plot 32 vite më parë, në të njëjtën periudhë kur babai im fitonte të drejtën për të ndjekur Pedagogjiken e lartë. Por ja që kjo dëshirë nuk qe e thënë të realizohej as atëherë dhe as më vonë, me rënien e sistemit komunist. Historia e tij, është pak a shumë ajo që ka ndjekur përgjatë sistemit të kaluar shumë individë të deklasuar, të cilët, paçka se kishin rezultate të mira në shkollë, për hir të linjës politike të kohës u përjashtuan nga e drejta për të vazhduar studimet e larta. Po nëse shumë prej tyre iu bindën verbërisht fatit të keq, Afrim Nelaj, nuk hoqi dorë kurrë nga ëndrra për të ndjekur studimet. Ai mundi t'i japë jetë dëshirës së kahershme për të ndjekur studimet e larta vetëm 4 vite më parë, kur ishte në fundin e të dyzetave. Sigurisht që nuk e kishte të lehtë. Gjithçka e kishte bluar në kokë me qetësi. Familja ishte dakord, por problemi qëndronte diku tjetër. Aktualisht në moshën 51- vjeçare, studenti më i moshuar në auditorët e sistemit të ditës, kujton me shaka se ditët e para të fakultetit, ishin disi të bezdisshme. Të gjithë e shikonin me çudi. Shokët e kursit në Inxhinierinë e Naftës në Fakultetin e Gjeologji-Minierave, ishin pothuajse në një moshë me fëmijët e tij. Nuk kishte si të qe ndryshe. Ai ishte një student që dallonte nga të tjerët. Për nga vetë thinjat që mbante në kokë, ai binte që të ishte babai i shokëve të kursit.


  Duhet të gjente gjuhën me të gjithë. Jetonin në të njëjtën kohë, por me mentalitete të ndryshme për jetën, që dëshironin apo jo diku përplaseshin. "Arsyeja për të cilën kam vazhduar shkollën me vonesë ka pasur të bëjë me njollat në biografi që kishte familja ime gjatë sistemit komunist. Gjyshi im është pushkatuar gjatë Luftës Nacional-Çlirimtare, nga partizanët, pa gjyq. Që nga ajo periudhë familja ime, e cila jetonte në Kurdar të Matit, shikohej me sy jo të mirë". Ky sy jo fort i mirë ndoqi edhe Afrimin në jetë. Ai përfundoi me rezultate të mira shkollën e mesme, por nuk iu dha mundësia të ndiqte arsimin e lartë. I bindur se nuk mund të bënte më shumë, kundër sistemit në fuqi, Afrimi vendosi të futej në punë. Fati e desh që në fshatin e tij të vinte për ekspeditë Gjeologjia e Tiranës. "Realisht duhet ta filloja shkollën e lartë në vitin 1976. Nuk kam qenë i shkëlqyer në mësime, por kam qenë nxënës i mirë. Problemi ishte sporti politik. Në këtë vit, në fshat erdhi për ekspeditë Gjeologjia e Tiranës. Duke qenë se kërkoja punë, të parët e fshatit më lidhën me gjeologjinë. Këtu filloi edhe puna ime për shumë vite me çpimet". Për afro 14 vite, deri në rënien e sistemit totalitar, Afrimi, i ra Shqipërisë anembanë duke kërkuar e studiuar tokën me sondë. Me gjithë eksperiencën e gjatë në punë, ai nuk e humbi dëshirën për të vazhduar studimet. Moskryerja e arsimit të lartë, i kishte ngelur peng në zemër, edhe pse gjeti mundësinë për të rinisur punën në gjeologji.

   


  Ardhja e demokracisë ishte një mundësi për ta realizuar më në fund dëshirën që e mundonte. Por ja që sërish nuk qe e thënë. Familja e tij e vogël në numër ishte e re. Fëmijët ishin ende të parritur mirë. Një baba student, do ishte preokupim i tepërt në një kohë të tillë. Kështu që Afrimit i duhej të priste ende, paçka se vitet kalonin me shpejtësi. "Unë kam një vajzë dhe një djalë. Vajza ndjek studimet për Stomatologji në vitin e parë, ndërsa djali është në vit të dytë në gjimnaz. Fëmijët janë bërë shkas që të shtyj edhe vendimin për të filluar shkollën e lartë në vitet e para të ndërrimit të sistemit". Vetëm kur kuptoi se kishte vënë diçka në vijë Afrimi vendos përfundimisht të konkurrojë në Fakultetin e Gjeologji-Minierave. Zgjodhi degën e Inxhinierisë së Naftës, për të qenë sa më pranë profesionit që kishte ushtruar për kaq e kaq vite. "Pasi arrita të sistemoja fëmijët, që për mua ishte gjëja parësore në jetë, gjeta mundësinë për të vazhduar shkollën. Arsyeja për të cilën zgjodha këtë profil është se unë kam një aktivitet privat i cili merret më shpime dhe studime inxhinierike. Duke parë problemet teknike që ndeshja në punë mendova të provoja veten edhe në shkollë". Kështu, në vitin akademik 2004-2005, Afrimi vendos përfundimisht të konkurrojë për një vend në Fakultetin e Gjeologji-Minierave. Kishte mëse 28 vite që nuk prekte libra me dorë. Edhe kur e kishte bërë një gjë të tillë, rastiste të ndodhte vetëm kur mësonte fëmijët. Por edhe në këtë rast vetëm përciptas, pa i hyrë shumë në thellësi. "Thashë të provoja veten. Të gjithë u çuditën, por dola mirë. U rendita i treti në listën e fituesve. Aty vendosa ta nis seriozisht shkollën. Nusja dhe fëmijët e pritën mirë.  Problemi ishte te vetja". Afrimin e mundonte shumë pritja që do t'i bënin shokët e kursit, të cilët ishin shumë më të rinj se ai. Një pyetje i rrihte si çekan në kokë: A do të arrinte t'i përshtatej modelit të ri në të cilin ishte futur arsimi i lartë? "Faktikisht, momentet e para ishin të vështira në kuptimin që mosha jonë gjykon pak ndryshe, ka tjetër preokupim, tjetër perceptim për jetën. Vështirësia qëndronte në përshtatjen me studentët, sepse afërisht ata i binin që të ishin fëmijët e mi. Pastaj filloi shkolla. Provimi i parë ishte i vështirë. Ishte në Matematikë. Aty fillova të flas me të gjithë shokët e kursit". Komunikimi me shokët e kursit në tremujorin e parë të studimeve, ishte i vështirë. Afrimi u detyrua të përdorte dy standarde komunikimi: të fliste, herë si shok dhe herë si prind. Dalëngadalë ai arriti të gjejë gjuhën e komunikimit me shokët dhe shoqet e kursit. Mosha e Afrimit bëri të vetën. Ai edhe sot që është në vitin e katërt të studimeve i ndjek rregullisht leksionet. Kjo rregullsi bie pak ndesh me modelin e studentit të sotëm shqiptar, i cili më të shumtën e kohës preferon më mirë ta kalojë në kafe sesa duke ndjekur seminaret. Me gjithë insistimin tonë për ta nxjerrë Afrimin për pak çaste nga ora e leksionit, ai nuk tutet nga karrigia ku është ulur, duke respektuar deri në fund pedagogun e lëndës. "Në kohën tonë shkolla ka pasur rregull. Dallimi me realitetin e sotëm është i ndjeshëm. Atëherë mendimi i studentëve ishte thjesht fasadë. Tani gjërat kanë ndryshuar. Ka më shumë liri. Shpeshherë i këshilloj çunat e kursit si prind.

  Këtë gjë e kam bërë që në fillim kur i kam njohur". Afrimi thotë se gjeologjia në Shqipëri nuk do të vdesë kurrë. Këtë gjë ua kujton edhe shokëve më të rinj të kursit. "Unë mendoja se meqenëse kisha bërë praktikën para shkollës, i kisha fituar të gjitha njohuritë. Por ja që tani që ndodhem në përfundim të studimeve, them se kam gabuar. Sado të mësosh në jetë, shkolla është shumë e rëndësishme, ajo ka vendin e saj të pazëvendësueshëm". Këtë gjë Afrimi mundohet t'ua ngulisë në kokë edhe më të rinjve. Sigurisht atyre që dëshirojnë, pasi të tjerët, ata që veprojnë ndryshe e kuptojnë neglizhimin ndaj shkollës, vetëm kur përballen me problemet që hasin gjatë jetës.


  Vështirësia qëndronte në përshtatjen me studentët, sepse afërisht ata i binin që të ishin fëmijët e mi.

  Meqenëse kisha bërë praktikën para shkollës, i kisha fituar të gjitha njohuritë. Por ja që tani them se kam gabuar

   

 • Provimi i Gjuhë-Letërsisë:Maturantët, AVA na ndryshoi fragmentin

  Rreth 50 maturantë kanë paraqitur ankesë në MASH. Fragmenti i rënë në test ishte ndryshe nga programi që ata kanë mësuar Ishin përgatitur të jepnin provim njohuritë e fituara në tekstin shkollor të përzgjedhur nga shkolla ku mësojnë, por papritur dhe pa i vënë në dijeni askush, kanë gjetur përpara tyre një material tjetër shkollor që nuk përkon me dijet e nxëna.

  Denoncohen parregullsitë e para në provimin e Gjuhë-Letërsisë në Tiranë. Provimi në profilin natyror, me probleme

  Rreth 50 maturantë kanë paraqitur ankesë në MASH. Fragmenti i rënë në test ishte ndryshe nga programi që ata kanë mësuar

  Ishin përgatitur të jepnin provim njohuritë e fituara në tekstin shkollor të përzgjedhur nga shkolla ku mësojnë, por papritur dhe pa i vënë në dijeni askush, kanë gjetur përpara tyre një material tjetër shkollor që nuk përkon me dijet e nxëna. Denoncimi vjen nga maturantët e profilit natyror në shkollën jopublike “Willson” në Tiranë, të cilët janë shprehur për gazetën “Shekulli”, se ndryshe nga sa janë orientuar në programin lëndor të sjellë nga MASH, ku thuhet qartë se “mësuesit do përgatisin nxënësit për provim duke punuar me fragmentet e shkëputura nga tekstet e përzgjedhura në shkollën e tyre”, kanë qenë të detyruar të japin përgjigje për një fragment që nuk ndodhej në tekstin shkollor që ata kanë mësuar. Konkretisht, maturantëve të profilit natyror në këtë shkollë, u është dashur t’i japin përgjigje pyetjeve në test për një fragment i cili ndodhej në tekstin shkollor “Letërsia 4”, me autor shtëpinë botuese “Albas”, ndërkohë që ata vetë, përgjatë gjithë vitit shkollor kanë mësuar me tekstin e letërsisë të shtëpisë botuese “Pegi”, të përzgjedhur nga shkolla e tyre si më i miri, në bazë të reformës Altertekst të ndërmarrë nga Ministria e Arsimit.

  ***

  Dallimi në tekstet shkollore të dy shtëpive botuese qëndron në faktin se fragmentet e përzgjedhura nga librat e shkrimtarëve vendas apo botërorë, janë të ndryshëm nga njëri-tjetri. Kështu ndodh edhe me librin “Letër babait” të shkrimtarit Franc Kafka, ku në secilin tekst shkollor, për të njëjtin libër, janë zgjedhur si lëndë mësimore fragmente të ndryshme. Kjo gjë mesa duket nuk është marrë parasysh nga formuluesit e testit të provimit me detyrim në lëndën e Gjuhë-Letërsisë, të cilët kanë përzgjedhur të vendosin në test vetëm fragmentin që gjendet në tekstin shkollor të botuar nga “Albas”, duke penalizuar rëndë, në këtë rast, maturantët që kanë mësuar fragmentin e përzgjedhur në tekstin shkollor të shtëpisë botuese “Pegi”.

  Këtij fenomeni, ditën e provimit me detyrim në lëndën e Gjuhë-Letërsisë nuk kanë ditur t’i japin zgjidhje as administratorët e provimit, të cilët ankesës së maturantëve u janë përgjigjur me fjalët “bëni çfarë të dini”. Të gjendur përballë një situate kaotike, maturantët janë mundur t’i japin përgjigje pyetjeve të parashtruara në test, paçka se ato nuk përkonin me fragmentin e mësuar në tekstin “Letërsia 4”, të përzgjedhur në bazë të reformës Altertekst, nga shkolla në fjalë në fillim të vitit shkollor. Të vetëdijshëm për penalizmin që mund të pësojnë, si pasojë e gabimit në formulimin e testit, maturantët i kanë paraqitur Ministrisë së Arsimit një ankesë, ku vënë në dijeni këtë institucion mbi mospërputhjen e fragmentit që është dhënë në orientimet për provimin e Gjuhë-Letërsisë, pa marrë asnjë përgjigje.

  ***

  Katina Boçe, maturante në shkollën jopublike “Willson”, shpreh shqetësimin për gazetën “Shekulli”, se ngatërresa e ndodhur me fragmentin mund të sjellë penalizmin në pikë, duke qenë se ajo dhe shokët e saj i janë përgjigjur pyetjeve, pa pasur njohuritë e duhura mbi fragmentin e vendosur ne testin e formuluar nga Agjencia e Vlerësimit të Arritjeve. “Problemi është ky, që nga Ministria e Arsimit na është thënë se në provime do të na bjerë ai fragment që ne kemi mësuar në tekstet tona shkollore. Për autorin Franc Kafka, kemi fragmentin në tekstin tonë. Fragmenti që ra në provim, nuk ishte i njëjti me atë që ne kemi në tekst, kjo sepse ka dy shtëpi botuese “Albas” dhe “Pegi”. Normalisht, në rastin tonë duhet të binte fragmenti i shtëpisë botuese “Pegi”, pra fragmenti me të cilin ne kemi punuar, siç e thotë edhe programi”, sqaron Katina, duke na thënë se deri më tani, askush nga Ministria e Arsimit nuk i ka kthyer përgjigje ankesës që ata kanë drejtuar.

  ***

  Ajo që i druhen më shumë maturantët e profilit natyror, është penalizmi që mund të sjellë në pikë, analizimi në mënyrë jo të saktë i fragmentit të rënë në test. Këtë shqetësim ka ngritur për gazetën “Shekulli” edhe drejtori i shkollës jopublike “Willson”, Dilaver Koçiu, i cili thotë se ndryshimi i fragmentit vjen si pasojë e konceptit të gabuar që ndjek Ministria e Arsimit në formulimin e testit të Maturës Shtetërore në lëndën e Letërsisë. “Në fillim të çdo viti shkollor, çdo shkollë ka të drejtë të zgjedhë librin më të cilin do mësojnë nxënësit. Ky tekst që kemi përzgjedhur ne ka pasur një program të caktuar të rekomanduar për provimet e maturës. Në këtë program ishte rekomanduar një tekst përkatës, që i përkonte një vepre të caktuar. Nxënësit, mbi bazën e këtij programi të rekomanduar kanë bërë të gjithë përgatitjen dhe mësuesit e ka ndërtuar punën mbi bazën e këtij programi dhe teksteve që kanë qenë në qarkullim. Në provim u ballafaquan me një kërkesë të tillë. U dha një fragment tjetër, po nga i njëjti autor, nga Kafka, por që nuk ishte rekomanduar në program”. Të njëjtin gjë e konfirmon edhe mësuesja e Letërsisë, Luesla. Ajo thotë se në udhëzimin e mbërritur nga MASH, ishte e shkruar që mësuesit duhet të përgatisnin nxënësit me fragmentin e shkëputur nga teksti shkollor që ata kanë. Kjo madje është përforcuar më shumë edhe gjatë takimit që mësuesit kanë pasur me një nga formulueset e programit, që ka konfirmuar faktin se në test do të bjerë vetëm fragmentin që ndodhet në tekstin shkollor përkatës. “Por në të vërtetë, atë ditë ka ndodhur e kundërta, ku nxënësit janë përballur me një fragment tjetër që nuk ishte i rekomanduar, pavarësisht se ishte brenda të njëjtit autor”,- shprehet mësuesja e Letërsisë, duke thënë në përfundim të bisedës, se tani nuk u ka mbetur gjë tjetër vetëm të shikojnë dëmin që u është bërë nxënësve nga ndryshimi i fragmentit në test.

  MASH, shkel udhëzimin e nxjerrë po vetë. “Nuk kemi thënë që në test do bjerë fragmenti që maturantët kanë mësuar në shkollë”

  MASH: Lexoni të gjithë librin

  Gazeta “Shekulli” publikon programin lëndor të Letërsisë, ku shikohet qartë edhe shënimi i specialistëve të arsimit për fragmentin

  Menjëherë pas ankesës së mbërritur, në redaksinë e gazetës “Shekulli” kërkuam të marrim një informacion më të detajuar lidhur mbi problemin e ngritur nga maturantët. Të vënë në dijeni për problemin e shfaqur në shkollën jopublike “Willson”, specialistët e Agjencisë së Vlerësimit të Arritjeve, janë shprehur se teksti ka qenë i formuluar saktë dhe nuk ka pasur asnjë parregullsi. Lidhur mbi pretendimin e maturantëve, mbi mospërputhjen e fragmentit me atë të mësuar në shkollë, po këta specialistë janë shprehur se maturantët duhet të lexonin të gjithë librin “Letër babait”, të Kafkës, duke harruar se janë po ata vetë që kanë nxjerrë një udhëzim, ku thuhet qartësisht se “mësuesit do të përgatisin nxënësit për provim, duke punuar me fragmentet e shkëputura nga tekstet e përzgjedhura në shkollën e tyre”. Ky sqarim është i vendosur në formën e shënimit edhe në tabelën e programit lëndor për Letërsinë, për drejtimin natyror, ku gjenden për çudi edhe emrat e specialistëve që janë marrë me hartimin e testit të provimit të Gjuhë-Letërsisë. Ajo që kërkojnë tashmë maturantët, nuk është më rikthimi nga e para e provimit, por një vëmendje më e madhe nga hartuesit e testeve, kjo për të shmangur edhe ngjarje të papëlqyeshme, sikurse ka ndodhur rëndom gjatë viteve të fundit.

  Dritan Laci

  Vazhdo leximin

 • Pollo: Duhet të marrin fund Doktoraturat e kopjuara

  Në universitetet shqiptare, ka ende doktorantë të cilët i fitojnë titujt shkencorë, duke kopjuar materiale të botuara kohë më parë nga kolegë të tjerë. Madje, sipas ministrit të Arsimit, Genc Pollo, kjo metodë aspak e ndershme në fitimin e titullit “Doktor” në institucionet e Arsimit të Lartë Publik, tashmë ka marrë edhe trajtën e anekdotave që thuhen lart e poshtë kafeneve.

   Dritan Laci

  Sat, 14 Jun 2008

  Ministri i Arsimit bën “për ujë të ftohtë” rektorët. Ende, në universitete shpërndahen tituj me punime të vjedhura

  Punimet e kopjuara, janë kthyer në anekdota kafenesh. Tani, doktorantët do paraqesin punimet para Këshillit të Profesorëve

  Ministri i Arsimit, Genc Pollo
  Në universitetet shqiptare, ka ende doktorantë të cilët i fitojnë titujt shkencorë, duke kopjuar materiale të botuara kohë më parë nga kolegë të tjerë. Madje, sipas ministrit të Arsimit, Genc Pollo, kjo metodë aspak e ndershme në fitimin e titullit “Doktor” në institucionet e Arsimit të Lartë Publik, tashmë ka marrë edhe trajtën e anekdotave që thuhen lart e poshtë kafeneve. Deklarata nga kreu i Arsimit është lëshuar, në fjalimin e mbajtur me rastin e zgjedhjes së Kryetarit të Konferencës së Rektorëve, në prani të këtyre të fundit. Me ton të butë, por të hidhur sa s’ka më, ministri Pollo, u ka tërhequr veshin drejtuesve të institucioneve lidhur mbi cilësinë e dobët të doktoraturave, madje nuk ka nguruar ta cilësojë ndonjërin prej tyre, edhe si populist, që ngre zërin në mënyrë të gënjeshtërt, se gjoja ministria ka bllokuar universitetet.

  “Flas ndoshta për datën e aplikimit, por të tërë ju e dini, që ashtu sikur se më keni thënë në takime private, krahas doktoraturave të shkëlqyera që meritojnë vëmendje, ka edhe raste kur kandidatë që kërkojnë të fitojnë titullin shkencor “Doktor”, sjellin në mënyrë jo të ndershme, jo transparente me departamentin dhe me fakultetin ku ata realizohen, materiale të kopjuara, të cilat nuk janë punime shkencore të kryera nga ata vetë”. Për këtë arsye, ka shtuar kreu i Arsimit, përmes një vendimi përkatës të dalë nga Këshilli i Ministrave, është vendosur që doktorantët të mos i paraqesin më punimet përballë një jurie të përbërë shpeshherë jo në mënyrën e duhur, por përpara Këshillit të Profesorëve, që përfaqësohet nga profesorë që e kanë merituar këtë titull. Po kështu, doktorantëve do t’u kërkohet të paraqesin përpara këshillit, një punim shkencor të botuar në një revistë të huaj dhe të vlerësuar nga akademikët në Perëndim.

  Një temë tjetër që ka prekur ministri i Arsimit në fjalën e tij, të mbajtur para rektorëve, ka qenë edhe ajo e marrëdhënieve midis institucionit që ai drejton dhe universiteteve. Ai është shprehur se nuk ka asnjë tendencë për bllokim nga MASH të punëve në universitete, duke hedhur poshtë akuzat e drejtuesve të universiteteve, për tendencë të dikasterit të Arsimit, për të nënshtruar institucionet e arsimit të lartë, nëpërmjet udhëzimeve që bien ndesh me ligjin përkatës. Në mënyrë të tërthortë, kreu i Arsimit është i është përgjigjur edhe kundërshtimeve të ardhura nga universitetet lidhur mbi udhëzimin e fundit, ku përcaktohen orët për personelin akademik. “Është përgjegjësi e gjithë drejtuesve në universitete, që personelin akademik ta shfrytëzojnë maksimalisht, brenda normave të miratuara me ligj dhe brenda normave të botës universitare, në dobi të studentëve, në mënyrë që ato orë që janë të normuara, vërtetë të zhvillohen. Të mos kemi raste të lënies bosh të auditorëve, të kryerjes së punëve private, ndërkohë që merret rroga e shtetit”,- ka përfunduar fjalën ministri Pollo.

  {Shekulli}