Créer un site internet

Mirësevini

 • Arsimi

  Akreditimi i universiteteve ne Kosove, në fillim të korrikut

  Nga Më 10/06/2009

  Akreditimi i universiteteve, në fillim të korrikut

  Nga Express  më 10.06.2009 në ora 13:16

  Procesi i akreditimit të universiteteve private duket se do të finalizohet së shpejti. Zyrtarë të lartë të Agjencisë për Akreditim në Kosovë thanë se në javën e parë të muajit të ardhshëm do të akreditohen institucionet që i përmbushin kriteret.

  Ferdije Zhushi, kryetare e Bordit të Agjencisë për akreditim dhe anëtare e Këshillit Kombëtar të Cilësisë, tha se procesi ka hyrë në fazën finale. Sipas saj, me 23 dhe 24 qershor do të mbahet mbledhja e Bordit të Agjencisë, ku do të shqyrtohet raporti i ekspertëve ndërkombëtarë, e më pas do t’i dorëzohet ministrit Enver Hoxhaj, i cili do të vendosë për akreditim, apo jo të institucioneve të arsimit të lartë privat.

 • Nje tjeter zyrtar shqiptar kapet me droge

  Nga Më 09/06/2009

  08/06/2009 17:30

  Nje tjeter zyrtar shqiptar kapet me droge

  Gati nje muaj pas arrestimit te ish-sekretarit te dyte ne ambasaden shqiptare ne Shkup, tre shtetas te tjere shqiptare jane arrestuar ne Turqi per implikimin e tyre me ceshtjet e droges. Te prangosurit, mes te cileve edhe nje oficer policie ne areportin e Rinasit, jane kapur ne Stamboll ne kushtet e flagrances, duke transportuar nje sasi droge, masa e te ciles nuk behet e ditur.

 • Arsimi

  Universitet nuk do zhvillojnë provime gjatë zgjedhjeve

  Nga Më 09/06/2009

  09/06/2009  Sezoni i provimeve

  Provimet e shkollave të larta që janë dy ose tri ditë përpara zhvillimit të zgjedhjeve parlamentare do të spostohen për në data të tjera. Ky është vendimi më i fundit i ndërmarrë nga Universiteti i Tiranës. Senati i këtij institucioni ka përcaktuar tashmë se nuk do të zhvillohet asnjë provim i sezonit në datat 27, 28 dhe 29 qershor, në asnjërin prej fakulteteve përbërëse të UT-së.

 • Arsimi

  Koeficientet për secilin profil të shkollës së mesme

  Nga Më 09/06/2009

  PRANVERA KOLA

  09/06/2009  Pranimet në universitete për 2009-n, përcaktohen koeficientet për çdo program akademik

  Përzgjedhja e kandidatëve fitues sipas kuotave të propozuara për secilin universitetet do të bazohet në përllogaritjen e pesë komponenteve të Maturës Shtetërore. Përveç koeficienteve të lëndëve me zgjedhe tashmë janë përcaktuar edhe koeficientet për llojin e shkollës së mesme. Konkretisht për kategorizimin e shkollave të mesme çdo degë e shkollës së lartë ka në dispozicion 5 koeficiente, nga 1.0 deri në 1.4. (1.0, 1.1, 1.2, 1.3, 1.4), me të cilët vendos preferencën e saj për llojet e ndryshme të shkollave të mesme, të grupuara në 10 kategori kryesore, që dallohen nga planet dhe programet që zbatojnë. Njëkohësisht janë miratuar tashmë edhe koeficientet e lëndëve me zgjedhje, që variojnë nga 1.0 në 1.3. Renditja e kandidatëve fitues do të përcaktohet sipas së njëjtës procedurë të aplikuar dhe në vitet e shkuara.

 • Arsimi

  Matura; Sa pyetje do të ketë çdo fushë në matematikë

  Nga Më 07/06/2009

  ARDIT BIDO

  Provimi i dytë i Maturës Shtetërore, ai i matematikës, po afron, ndërsa maturantët po tentojnë të hamendësojnë se çfarë pyetjesh do të ketë në provimin që do të japin. Në këtë provim, figurat gjeometrike do të kenë peshën më të madhe të pyetjeve, pasi në të gjitha profilet kjo linjë ka më shumë se 20 për qind, që e përkthyer në pyetje do të thotë, 5 pyetje.

 • Arsimi

  Maturantët; Çfarë do të zgjedhim: tregun apo prirjet? Të dyja.

  Nga Më 07/06/2009

  BLERTA MRISHAJ

  Maturantët, dilemat ende nuk kanë mbaruar. Një tjetër zgjedhje i pret. Profesioni i tyre i ardhshëm. Cili do të jetë? Çfarë do të jenë ata pas 10 vjetësh? Të gjithë mjekë, avokat, psikologë, ekonomistë apo inxhinierë? Kur vjen fjala për punën e tyre të ardhshme, çfarë mendojnë maturantët? Çfarë i shtyn ata të bëjnë atë apo këtë zgjedhje?

 • Shkalla e korrupsionit në Kosovë

  Nga Më 07/06/2009  06-06-2009

  Në raportin e fundit Organizata Transparency International, e cila mat shkallën e korrupsionit në vendet e ndryshme të botës, ka radhitur Kosovën në grupin e tretë të vendeve të ndikuara nga korrupsioni. Nota e përgjithshme që i është vënë Kosovës është 3.4. Nota 5 tregon shkallën e skajshme të korrupsionit.

   

 • Arsimi

  Kosove, mbahet Provimi i Matures Shteterore

  Nga Më 06/06/2009

  Kosove, mbahet Provimi i Matures Shteterore

  06.06.2009

  Rreth 27 mijë maturantë i janë nënshtruar sot Provimit të maturës shtetërore në 98 qendra të testimit në të gjithë Kosovën. Ministri i Arsimit, Shkencës dhe TeknologjisëEnver Hoxhaj, i shoqëruar nga kryetari i Komunës së ...

  ... Prishtinës, Isa Mustafa dhe kryetari i Komisionit Qendror Shtetëror të Maturës, Nehat Mustafa kanë vizituar maturantët, të cilët i janë nënshtruar testit të maturës në objektin e shkollës fillore “Xhemajl Mustafa” në Prishtinë.
  Me këtë rast, ministri Hoxhaj tha se testi i maturës është sfidë për 27 mijë maturantë të Kosovës. Duke konsideruar se mënyra e organizimit të maturës tejkalon konceptin e shkollës memorizuese, të mbajtjes mend të fakteve, Hoxhaj tha se ky test është një vlerësim individual i punës së maturantëve, i diturisë dhe shkathtësive të tyre mendore.
  Ndërsa, kryetari i Komisionit Qendror Shtetëror të Maturës, Nehat Mustafa pohoi se ka filluar testimi në 98 qendra të Republikës së Kosovës, të cilit i janë nënshtruar rreth 27 mijë maturantë dhe u shpreh optimist që këtë vit rezultatet e Maturës shtetërore të jenë shumë herë më të mëdha se sa viteve tjera, meqë sipas tij edhe përgatitja, sensibilizimi i maturantëve ka qenë më serioze se viteve të kaluara.
  Kalueshmëria e testit të maturës është 50 për qind, ndërkaq rezultatet do të jepen më 12 qershor.

  {Albeu}

 • Si të komunikojmë me Gjykatën e Lartë?

  Nga Më 05/06/2009

  Si të komunikojmë me Gjykatën e Lartë?

  Gjykata e Lartë jep informacion për publikun nëpërmjet:
  1. Faqes sonë të internetit www.gjykataelarte.gov.al dhe numrave përkatës të telefonit;
  2. Sektorit të Rregjistrimit; (i cili jep informacion për dosjet që vijnë në gjykatë);
  3. Sektorit të Sekretarisë; (i cili jep informacion për vendimet gjyqësore, mospranimet e rekurseve);
  4. Sektorit të Arkivës;
  5. Listave që afishohen në tabelën e vendosur në hyrje të gjykatës si dhe;
  6. Sektorit të Marrëdhënieve me Publikun dhe Median;

  Shënim: Kjo është vetëm një ndihmesë modeste nga ana jonë. Konsulta me avokat do të ishte e nevojshme rast pas rasti.

  {Gjykata e Larte,RSH}

  Studio Ligjore "Daci"

 • FJALA E KRYETARES SE GJYKATES SE LARTE TE REPUBLIKES SE SHQIPERISE ZNJ. SHPRESA BEÇAJ ME RASTIN E DITES SE DREJTESISE

  Nga Më 05/06/2009

  FJALA E KRYETARES SE GJYKATES SE LARTE  TE REPUBLIKES SE SHQIPERISE 
  ZNJ. SHPRESA BEÇAJ ME RASTIN E DITES SE DREJTESISE

  ( Shkolla e Magjistratures, 8 Maj 2009 )
  Te dashur miq e te ftuar!

  Te nderuar kolege dhe studente,


  Eshte kenaqesi dhe nder i dyfishte per mua t`ju pershendes ne prag te festes Kombetare te Drejtesise, si pjesetare e teresise se gjyqtareve te Republikes, si Kryetare e Gjykates se Larte dhe Kryetare e Keshillit Drejtues te Shkolles se Magjistratures.

  10 Maji i pervitshem, sjell Diten Kombetare te Drejtesise, e cila perfaqeson nje simbolike kuptimplote qe merr shkas nga nje ngjarje e rendesishme historike per popullin shqiptar. Me 10 Maj 1913 qeveria e Ismail Qemalit miratoi aktin e pare juridik per organizimin gjyqesor, dekretin e titulluar “Kanuni i Zhurise”. Tashme, ne festojme kete dite jubilare duke vleresuar e rivleresuar arritjet pozitive dhe mangesite e drejtesise shqiptare, reflektojme per reformat e ndermarra dhe ato qe duhet te ndermerren ende, nderojme vepren e brezave te profesionisteve te afte dhe te ndershem te drejtesise, dhe mbi te gjitha, thellohemi ne objektivat tona per te ndertuar dhe konsoliduar nje drejtesi bashkekohore te integruar sipas pervojave dhe standardeve te BE-se dhe SHBA-se.

  Gjate ketyre viteve te tranzicionit te gjate shqiptar, megjithe veshtiresite dhe mendesite penguese, eshte bere shume pune per reformimin e pushtetit gjyqesor, per permiresimin e vazhdueshem te ligjit material dhe procedurial qe rregullojne fushen e drejtesise, per formimin e nje brezi te ri gjyqtaresh, prokuroresh e juristesh profesionist e te ndershem dhe per pastrimin e drejtesise nga semundjet gerryese qe e shoqerojne.

  Zhvillimet pozitive per gjyqesorin shqiptar ndjehen ne disa drejtime; ne emerimet e gjyqtareve te rinj qe vijne nga Shkolla e Magjistratures e cila vazhdon te zbatoje nje program te avancuar kualifikimi, ne trajnimin dhe arsimimin e vazhdueshem ligjor te gjyqtareve ekzistues, ne permiresimin e juridiksionit gjyqesor per shqyrtimin e rasteve te te drejtave te njeriut, ne percaktimin e kritereve objektive per ngritjen ne detyre te gjyqtareve ne sistemin gjyqesor, ne procesin buxhetor te pushtetit gjyqesor, imunitetin gjyqesor, gjallerimin e shoqatave profesionale te gjyqtareve si mbrojtese te interesave te tyre, ne rritjen e numrit te grave ne gjykatat e apelit dhe ne Gjykaten e Larte, dhe ne drejtime te tjera.

  Viti 2008 shenon nje progres ne reformen e avancuar ligjore ne drejtesi. Miratimi i nje ligji te rishikuar per organizimin e pushtetit gjyqesor krijon shtratin per nje sistem objektiv te emerimit, vleresimit dhe disiplinimit te gjyqtareve, bazuar ne meritat. Jane miratuar ndryshime te rendesishme ne kodet e procedurave civile e penale dhe ne Kodin Penal, ne ligjin per organizimin dhe funksionimin e prokurorise, per ekzekutimin e vendimeve penale, per avokatine, ligji i ri per sherbimin permbarimor gjyqesor privat, per ndihmen juridike, per Avokaturen e Shtetit, per Policine e Burgjeve, etj.

  Me gjithe arritjet e pamohueshme dhe te dukshme, ne jemi te ndergjegjshem se drejtesia ashtu si gjithe politika, ekonomia apo shoqeria shqiptare ne teresi, ka ende probleme, mangesi dhe sfida te tjera per te perballuar. Rruga per konsolidimin e vlerave pozitive dhe per ngritjen drejt standardeve bashkekohore te nje pushteti gjyqesor te pavarur, profesional dhe me integritet te larte moral eshte ende e gjate dhe e veshtire. Duhet te ndryshojme dhe reformojme disa mekanizma funksionale te gjyqesorit. Ritmi i reformes gjyqesore duhet te shkeputet nga ecja e ngadalte e tij dhe te pershpejtohet e fokusohet ne drejtim te nxitjes se funksionimit te nje pushteti gjyqesor te pergjegjshem, te pavarur, te paanshem dhe te pandikuar nga politika, pushtetet e tjera dhe njerezit e veshur me pushtet politik e shteteror, te rritet transparenca gjyqesore nepermjet pjesemarrjes se publikut ne seancat gjyqsore, te rritet efikasiteti, cilesia dhe profesionaliteti ne vendimmarrjen e gjyqtareve dhe te ulet perceptimi i publikut per pranine e korrupsionit ne gjyqesor.

  Reformimi i metejshem i gjyqesorit shqiptar, arritja e standardeve perendimore dhe fitimi i besimit te publikut tek drejtesia eshte sfida me e madhe dhe besoj se te gjithe jemi te gatshem e te vendosur te kontribuojme me shume ne te ardhmen per ta perballuar ate me sukses.

  Ne prag te Dites se Drejtesise, me cilesine e kreut te Gjykates se Larte dhe Kryetares se Keshillit Drejtues te Shkolles se Magjistratures, dua te shpreh edhe nje here besimin dhe bindjen se gjyqtaret e ndershem dhe te pergjegjshem te Republikes, do te dijne te gjejne force, kurajo dhe energji tek vetja per t’u aftesuar, vetekorrigjuar dhe reformuar.

  Kjo feste u perket te gjitheve sepse drejtesia eshte e barabarte per te gjithe. Drejtesia eshte sherbim ndaj publikut dhe publiku pret drejtesi prej saj. Drejtesine e japin gjyqtaret dhe gjyqtaret jane njerez qe duhet t’i perceptojne padrejtesite njelloj si gjithe te tjeret. Te mos harrojme kurre se vendimmarrja e tyre percakton zhvillime te metejshme te fateve njerezore. Barazia para ligjit eshte parimi baze qe duhet te na udheheqe gjithmone.

  Te nderuar koleg e pjesemarres,

  Me rastin e Dites se Drejtesise, studentet e vitit te dyte do te demostrojne zhvillimin e nje debati profesional me temen:
  “Rregjistrimet (audio – video) Private ne Procedimin Penal. Vlera e tyre dhe Menyra e Perfshirjes ne Fashikullin Hetimor”.

  Le te ndjekim me vemendje kete demostrim interesant.

  Ju uroj suksese studenteve.

  Faleminderit!

  Tirane, me 08.05.2009

  {© Gjykata e Lartë,Republika e Shqipërisë}