Mirësevini

 • Studimi, 10% e femijeve te pa vaksinuar

  Nga Më 13/06/2009

  E Diele, 14 Qershor 2009

  Rreth 10 per qind e femijeve ne vend, jane te pa vaksinuar. Sipas nje studimi te bere nga institucionet shendetesore ka rezultuar se 90 % e femijeve te porsalindur kane kryer vaksinimin, ndersa 10 per qind e tyre jane te pa vaksinuar. Sipas Ministrise se Shendetesise me problematike per kryerjen e vaksinimit jane zonat rurale, popullatat e zonave informale dhe komuniteti rom.

 • Puna e fëmijëve, në tekstet shkollore të Shkencave Sociale

  Nga Më 13/06/2009

  Hapet qendra ditore në ndihmë të fëmijëve dhe adoleshentëve të rrugës në kryeqytet

  Çështja e punës së fëmijëve do të përfshihet në kurrikulat e degës së Punës Sociale në Fakultetin e Shkencave Sociale. Pikërisht për këtë arsye, dje në ambientet e Fakultetit Filologjik, Njësia e Monitorimit të Punës së Fëmijëve në MPCSSH dhe Qendra Kombëtare për Studime Sociale, me mbështetjen e Katedrës së Punës Sociale, organizuan një cikël leksionesh të hapura me temën "Puna e fëmijëve dhe përgjigjja me politika dhe programe efikase për ta eliminuar atë".

 • Presidenti Topi dekreton emërimin e 4 gjyqtarëve në shkallët e larta të gjyqësorit

  Nga Më 13/06/2009

  Emërimi i gjyqtarëve, pas debateve të ashpra në mbledhjen e KLD
  Presidenti i Republikës, Bamir Topi, ka dekretuar emërimin e disa gjyqtarëve në Gjykatën e rrethit Gjyqësor Tiranë, atë të Apelit dhe Gjykatën e Apelit për Krimet e Rënda. Në mbështetje të neneve 93 dhe 136, pika 4 të Kushtetutës si dhe të nenit 12, të ligjit nr. 9877, datë 18.02.2008, “Për organizimin e pushtetit gjyqësor në Republikën e Shqipërisë”, presidenti Topi ka dekretuar emërimin e Artan Zenelit gjyqtar në Gjykatën e Rrethit Gjyqësor, Tiranë, si dhe të Fehmi Petkut, gjyqtar në Gjykatën e Apelit për Krime të Rënda, Tiranë.

 • Arsimi

  MASH shpall konkursin publik për shtëpitë botuese

  Nga Më 13/06/2009

   

  Kërkohet prodhimi i teksteve të gjuhëve të huaja, si anglisht, italisht apo frëngjisht, me anë të së cilave do të mësojnë nxënësit nga klasa e tretë deri në klasën e dymbëdhjetë

  Marsel LELA

  TIRANË - Ministria e Arsimit dhe Shkencës ka rishpallur ditën e djeshme konkursin publik për përzgjedhjen e subjekteve që do të prodhojnë dhe shpërndajnë metoda origjinale të mësimit të gjuhëve të huaja në shkollat shqiptare. Bëhet fjalë për tekstet e gjuhëve të huaja, si anglisht, italisht apo frëngjisht, me anë të së cilave do të mësojnë nxënësit nga klasa e tretë deri në klasën e dymbëdhjetë.

 • Arsimi

  Testi i Matematikes, shpallen pergjigjet per 38 mije maturantet

  Nga Më 12/06/2009

  Rreth 38 mije maturante ne te gjithe vendin, i jane nenshtruar dje provimit te dyte te detyrueshem, atij te Matematikes. Pa kaluar shume kohe nga perfundimi i afatit zyrtar te ketij provimi, Ministria e Arsimit ka publikuar ne faqen e saj te internetit pyetjet sipas llojeve te shkollave dhe varianteve A dhe B, si dhe celesin e pergjigjeve te tyre. Ashtu si ne provimin e pare, teza permbante rreth 25 pyetje.

 • Gjykata vendos ekstradimin e Hajatit

  Nga Më 12/06/2009

  Gjykata e Tiranes ka vendosur dje ekstradimin ne drejtim te SHBA-se, per Gjergji Hajatin, te akuzuar per mashtrim me kredi. Vendimi eshte marre dje nga ana e gjyqtarit Arben Micko. Sipas dosjes se derguar nga Prokuroria e Pergjithshme, Gjergji Hajati 31 vjec, i njohur me emrin George Hajati, akuzohet se ka perfituar me ane te mashtrimit rreth 2 milione dollare amerikane nga bankat lokale te Distriktit Harford te shtetit te Merilandit. FBI-ja e ka shpallur ne kerkim nderkombetar shkodranin Hajati, qe me 24 janar te vitit 2008. Pak dite para shpalljes ne kerkim nga agjentet e FBI-se, shkodrani me shtetesi amerikane, Gjergji Hajati, i njohur ndryshe me emrin George Hajati, eshte larguar nga SHBA-ja, ndersa kishte marre rrugen e rikthimit ne Shqiperi, duke tentuar te futej nepermjet Malit te Zi. Me kerkese te zyres federale te FBI-se, Gjykata e Distriktit Harford te shtetit te Marilandit, ka caktuar me 24 janar 2008 ndaj shkodranit masen e sigurise "arrest me burg" ne mungese. Ne ditet ne vazhdim Interpol Tirana, do te kryeje edhe ekstradimin nga vendi yne ne drejtim te SHBA-se. {©Koha Jone}

 • Rritet paga e gjyqesorit dhe e prokurorise

  Nga Më 12/06/2009

  E Premte, 12 Qershor 2009

  Qeveria mori dje vendimin per te rritur pagat e administrates gjyqesore dhe asaj te prokurorise. Ne fushen e veprimit te ketij vendimi, perfshihen punonjesit me arsim te larte te administrates gjyqesore, ne Gjykatat e Shkalles se Pare dhe Gjykatat e Apelit, si dhe punonjesit e administrates se prokurorive, prane Gjykatave te Shkalles se Pare dhe Gjykatave te Apelit.

 • Kërcënohet gjyqtari i Krimeve të Rënda, merret në mbrojtje

  Nga Më 11/06/2009

  TIRANË- Një gjyqtar i Krimeve të Rënda është marrë në mbrojtje nga Drejtoria e Mbrojtjes së Dëshmitarëve dhe Bashkëpunëtorëve të Drejtësisë, pas një kërcënimi që ka shkuar në adresë të familjes së tij. Bëhet fjalë për gjyqtarin që kryeson pesëshen gjykuese të dosjes së "Bandës së Durrësit", Gurali Brahimllari. Mësohet se shkak për këtë shtim të forcave të sigurisë fizike ndaj tij dhe pjesëtarëve të ngushtë të familjes, është bërë kërcënimi i djalit të gjyqtarit nga persona ende të paidentifikuar. Lajmi bëhet i ditur nga burime pranë ministrisë së Brendshme, ndonëse vetë gjyqtari ka deklaruar se ai vazhdon të punojë i qetë dhe nuk ka marrë kurrfarë kërcënimi.

  {Shekulli online}

 • Arsimi

  Sa problem është analfabetizmi?

  Nga Më 11/06/2009

  Sa problem është analfabetizmi?

  Mësuese duke shkruar në tabelë
  Në këtë kohë moderne kur mund të lexojmë në mënyrë dixhitale dhe të studiojmë përmes internetit, a është normale që të flasim për analfabetizëm?

  A është e mundur që mos kuptojmë se çfarë na rrethon, kur në çdo cep të hapësirës sonë private dhe kolektive kemi nga kaq shumë informacion?

  Mund të jesh analfabet dixhital, pra të mos dish të përdorësh teknologjinë e fundit, gjë që varet nga kushtet dhe zhvillimi i shoqërive ku jetojmë. Në disa raste kjo mund të jetë edhe zgjidhje individuale.

  Por a mundet që të tolerojmë që dikush të dijë shkrim e këndim, një nga aftësitë që zhvillohet në mosha të hershme dhe është themeli i zhvillimit tonë intelektual?

  Loxo me shume ne BBC : Sa problem është analfabetizmi?

 • Arsimi

  Neser : "Provimi i Matematikës, vetëm 60% e pyetjeve nga programet orientuese"

  Nga Më 10/06/2009

  AVA: Çdo profil shkolle, me teza të veçanta

  Maturantët, që më 11 qershor do t‘i nënshtrohen provimit të dytë të detyruar, atij të Matematikës, duhet të bëjnë kujdes me përgatitjet e tyre. Ata që kanë neglizhuar përgatitjen më të gjerë se sa programi orientues i MASH-it do të hasin në vështirësi më të mëdha në gjetjen e zgjidhjeve të sakta të këtij provimi. Kjo për faktin se, në tezat e provimit, që janë duke u hartuar nga specialistët e arsimit në ambientet e Agjencisë së Vlerësimit të Arritjeve të Nxënësve (AVA), vetëm 60 për qind e pyetjeve do të jenë me përmbajtje nga këto programe orientuese. Ndërsa 40 për qind e tyre do të jenë pyetje që të rinjtë i kanë kaluar si tema mësimore gjatë të katër viteve.